Liverpools måte å spille fotball på er inspirert fra de tyske skoger på 80-tallet

Opphavet til «Klopp-fotballen».

Jürgen Klopp kom til klubben i oktober 2015 og har løftet den til høyder som alle Liverpool-supportere har drømt om. To Champions League-finaler på rad, der en av de endte med trofé, ett poeng bak 1. plassen i ligaen forrige sesong og denne sesongen har vært en eneste lang parademarsj mot det etterlengtede Premier League-trofeet - før sesongen ble utsatt. 

Tyskeren har prentet inn en tro i spillere og fans, men det er ikke tilfeldigheter som gjør at suksessen følger mannen med det kritthvite smilet. 52-åringen har en lang fartstid bak seg i sitt hjemland, både som spiller og manager, og det var der veien til Liverpool startet. 

Tysk fotball var lenge kjent som defensive maskinerier som ikke tok de store risikoene, men det har skjedd en revolusjon over tid som i dag preger fotballen. Den fotballrevolusjonen skal Klopp ha en stor del av æren for, men ideene er hentet fra tidligere trenere som har vært med å utforme fotballen til slik den er i dag. Jonathan Wilson i The Guardian har sett på historien bak Klopps måte å spille fotball på. 

Mistenkte juks

Det hele startet på et treningsfelt nær Ostfildern, i skogene sørøst for Stuttgart. Kalenderen lyder februar 1983, og det lokale sjettedivisjonslaget Viktoria Backnang spiller treningskamp mot Dynamo Kiev ledet av Valeriy Lobanvskyi. 

Den unge spillende treneren for Backnang, Ralf Ragnick, opplevde noe i den kampen som ville endre hans måte å tenke fotball på. Når ballen gikk ut til innkast, måtte Ragnick telle om Dynamo-laget hadde sneket inn en ekstra mann på banen, men det hadde de ikke. Det var det voldsomme presset som førte til at det kjentes slik ut. Der ble frøet plantet for en taktisk utvikling i fotballen. 

Ragnick fortsatte å studere Dynamo Kiev, som stadig var på besøk for å trene på anlegget, og ble fascinert av fotballideene som var stikk i strid med det som hadde dominert i Tyskland i lang tid. Sonemarkering, presspill, mot og høylytt ledelse fra både spillere og trener. 

TENKER LIKT: Ralf Ragnick og Klopp har forholdsvis like ideer om hvordan fotball skal spilles. Her møtes de som henholdsvis trener for Schalke 04 og Mainz.

TENKER LIKT: Ralf Ragnick og Klopp har forholdsvis like ideer om hvordan fotball skal spilles. Her møtes de som henholdsvis trener for Schalke 04 og Mainz.

Italiensk inspirasjonskilde

Et viktig navn i utviklingen er AC Milans daværende trener Arrigo Sacchi. Helmut Gross, en bygningsingeniør som hadde lært seg det mest vesentlige innenfor fotballtaktikk, ble en nær venn av Ragnick, og sammen innførte de ideen om presspill i Stuttgarts ungdomslag, etter å ha blitt inspirert av den italienske treneren. 

En annen som var inspirert var Volker Finke, som hadde stor suksess i Freiburg. Laget endte på tredjeplass i Bundesliga i 1995, og slo Bayern München 5-1 i samme sesong. Dog gjorde økonomiske problemer til at laget sank nedover, men det var tegn til at en revolusjon var på gang med måten de spilte på. 

Tålmodig midtstopper

Neste navn, og siste ledd før Klopp kommer inn i bildet, er Wolfgang Frank. Han spilte spiss for Eintracht Braunschweig på 70-tallet, og også han var inspirert av Sacchi. Frank begynte å innføre den revolusjonerende taktikken da han ble ansatt i Mainz. I 1995 lå den tyske klubben i andre divisjon, og der skulle Frank lære spillerne en ny måte å spille på.

Arbeidet var hardt og kjedelig, der de skulle lære posisjoner og gå igjennom forhåndsbestemte mønstre på treningsfeltet. Da var det en stemme som forsvarte treningsmetoden.

– Men… hvis Gullit og Van Basten måtte lære dette i Milan, da kan vi holde ut med det også.

Det var midtstopperen i laget sine ord. Navnet hans var Jürgen Klopp, og det var her første brostein ble lagt i en lang og suksessfull managerkarriere - hittil.

SUKSESS: Jürgen Klopp vant ligaen to ganger med Borussia Dortmund.

SUKSESS: Jürgen Klopp vant ligaen to ganger med Borussia Dortmund.

Utviklet ideen videre

Den tyske manageren tok etter hvert over Mainz som manager, og ledet laget til opprykk fra 2. Bundesliga. Turen gikk videre til Borussia Dortmund, der ligaen ble vunnet to ganger samt ble tapende finalist i Champions League.

De samme ideene som oppsto i skogene nær Stuttgart har vært med Klopp hele veien, dog har han måtte tilpasse taktikken noe ettersom fotballen har utviklet seg. Det er tydelige forskjeller mellom hvordan Liverpool spilte i starten av tiden under Klopp og hvordan de har spilt denne sesongen.

De rødes manager har tatt ideene om presspill til nye høyder, og har vært med å inspirere et stort antall managere. De blir inspirert av hverandre og kopierer andres taktikk. De bruker denne taktikken i sitt eget lag, endrer på noe, og slik utvikler det seg videre. På et tidspunkt finner andre lag måter å stoppe taktikken, som igjen fører til at det må endres på nytt. Der har Klopp vært dyktig, slik at motstanderlagene ikke vet hvordan de skal stoppe det røde godstoget.