Tidligere tilfeller der ligaer har blitt avlyst

Demonstrasjoner og krig har tidligere skapt problemer for fullføring av ligasesonger.

19. mar 2020 kl 11.28 Kenneth Baraas @KennethBaraas

Det er en ekstraordinær situasjon som både fotballen og verdenssamfunnet befinner seg i om dagen. Tidligere har det oppstått andre hendelser som har ført til problemer rundt det å fullføre ligaer. 

Senest i siste kvartal av 2019 var det store utfordringer i Chile. Uroen i det søramerikanske landet ble innledet 18. oktober, og demonstrasjonene dreide seg i første omgang om misnøye mot økte billettpriser i kollektivtrafikken. Etter hvert omfavnet krisen dypere samfunnsspørsmål. Demonstrantene klagde på lave lønninger, utdanning, helsehjelp og generell urettferdighet. Chilenerne var spesielt misfornøyd med landets president Sebastián Piñera.

Demonstrasjonene eskalerte mer og mer utover høsten og vinteren, samtidig som antall dødsfall økte i de kraftige opptøyene. 

Det chilenske landslaget utsatte sine kamper og Barcelona-spiller Arturo Vidal støttet det chilenske folket:

– Jeg stiller meg bak folket. De har reist seg og krevd rettferdighet.

«Vi er fotballspillere, men først og fremst er vi mennesker og chilenske medborgere», skrev kaptein Gary Medel på Twitter.

«Akkurat nå har Chile viktigere oppgaver som må prioriteres.»

Enighet om ligagull

Situasjonen ble så alvorlig at det ble besluttet at fotballsesongen var over. Tittelen gikk til lederen av ligaen Universidad Catolica, som var i samme posisjon som Liverpool befinner seg i nå, en soleklar tabelledelse.

Derfor var det lite protester rundt utdelingen av ligagullet, men problemene oppsto lenger ned på tabellen. Akkurat som i Premier League var det flere lag som kjempet om plassene som sikret plass i turneringer på kontinentet, i dette tilfellet Copa Libertadores. 

I tillegg til plassering på tabellen kunne det også skaffes plass i turneringen via den hjemlige cupen. Dog var ikke den ferdigspilt, og det måtte lages en ny plan. 

BLE TILDELT GULLET: Universidad Catolica ble seriemestere til tross for kansellering av sesongen. Her fra Copa Libertadores tidligere i mars.

BLE TILDELT GULLET: Universidad Catolica ble seriemestere til tross for kansellering av sesongen. Her fra Copa Libertadores tidligere i mars.

Utvidet ligaen

To av lagene som hadde nådd semifinalene hadde allerede sikret seg plass via tabellposisjonene, mens lagene Universidad de Chile and Union Espanola ble spurt om å spille en playoff for å avgjøre hvilket lag som fikk den siste plassen. Espanola nektet å spille kampen, fordi de mente at de burde få plassen grunnet bedre tabellposisjon. Det førte til at Universidad de Chile, som lå seks plasser bak på tabellen, fikk den siste billetten. 

Det ble også bestemt at ingen lag skulle rykke ned, men to lag skulle rykke opp. Dermed ble ligaen utvidet fra 16 til 18 lag.

I skrivende stund venter fremdeles Espanola på resultatet av deres klage til CAS. 

Annullert sesong

Ligaen har også blitt kansellert i England. I 1939/40-sesongen ledet Blackpool sesongen med ett poeng. Liverpool befant seg på fjerdeplass, med regjerende mester Everton på plassen etter. Dog var det kun spilt tre kamper, og grunnet den situasjonen verden befant seg i den gang, ble ligaen annullert. 

Oppstarten på andre verdenskrig stoppet gulldrømmen til Blackpool-fansen før den trolig hadde startet. Sesongens siste kamp ble spilt 2. september, dagen etter Tyskland invaderte Polen. 

Det var siste kampdag på en stund, ettersom landet erklærte krig mot Tyskland den påfølgende dagen, 3. september. Årsaken var først og fremst at det ble forbudt å samles i store forsamlinger. 

Dog er situasjonen en helt annen i dag. Det virker som, og det har kommet uttalelser fra blant annet Brighton-leiren, at de aller fleste Premier League-klubbene mener den rettferdige løsningen er at Liverpool blir tildelt ligagullet uansett utfall av hvordan sesongen fullføres. Men som i Chile kan situasjonene lenger ned på tabellen være med på å skape problemer, både rundt Champions League-plassene og nedrykksstriden, samt opprykksplassene i Championship. 

Kilder: NRK, The Blackpool Gazette, Daily Mirror

Har du innspill til journalisten?
[email protected]