27 spillere på 50 årDe fikk med seg én signert matchball hjem under sin tid på Anfield

Vi ser på alle som har scoret et hattrick for Liverpool Football Club i moderne tid.

Glem Ian Rush, Robbie Fowler og Michael Owen. Kenny Dalglish eller Luis Suarez, John Aldridge eller Fernando Torres. De er toppscorere med flere hattricks.

Vi har valgt å se på de spillerne som har representert Liverpool etter 1970 og som har scoret minst tre mål i en kamp, et såkalt hattrick, og da bare i en kamp. I mange tilfeller var det en helt spesiell opplevelse.

Det er for øvrig 13 spillere i tillegg til de sju nevnt ovenfor som har scoret mer enn et hattrick. Hvis du har lyst til å gjøre det til en quiz står svaret nederst i saken.

10.03.1971 – Alun Evans – 3-0 Bayern München (h)
Den blonde og kvikke Evans ble kjøpt inn som den første tenåring som kostet et sekssifret beløp i pund (£100.000) fra Wolverhampton. Han var nok ment i rollen ved siden av store John Toshack, og hvor Kevin Keegan kom inn, men Alun hadde sine problemer med skader og var også utsatt for en stygg episode på en nattklubb hvor han fikk et glass i ansiktet. Han scoret et av målene litt senere denne sesongen da Liverpool vant 2-1 i semifinalen i FA-Cupen mot Everton. Denne kvelden mot Bayern, med et hattrick i det som da het Fairs Cup og senere ble UEFA-Cupen, var likevel hans aller største øyeblikk.

11.12.1971 – Jack Whitham – 3-2 Derby (h)
Hvor kom han fra og hvor ble han av? Vel, Jack Whitham ble kjøpt for £57.000 fra Sheffield Wednesday i april 1970 og fire år senere ble han løst fra kontrakten og havnet i Cardiff. I Liverpool dreide det seg om tre uker midtveis i sesongen 1971/72, hvor han scoret seks ligamål på tre kamper(!) Tre av dem kom på Anfield i denne kampen, mot de kommende ligamesterne til Brian Clough. Whitham spilte som regel istedenfor John Toshack, og ble også prøvd sammen med Toshack og Keegan, men var nok som type oppfattet som en målsnik som først og fremst levde av avslutninger, selv om det er skrevet av en som aldri fikk se ham, i likhet med mange andre røde fans.

17.11.1973 – Kevin Keegan – 4-2 Ipswich (h)
Ja, det er faktisk sant, Kevin Keegan scoret bare et hattrick for Liverpool i en offisiell kamp. Med prins Harald i direktørboksen satte han tonen med to utmerkede headinger foran The Kop i 1. omgang. Peter Cormack scoret også før pause, men Ipswich reduserte to ganger i kampen ved David Johnson, senere Liverpool-spiss, og Bryan Hamilton. Det stod 3-2 da Steve Heighway rutinert la seg ned i feltet foran en overivrig back og Kevin tok resolutt tak i ballen før han hamret den opp i vinkelen fra straffemerket og fullførte sitt hattrick.

04.12.1973 – Ian Callaghan – 3-1 Hull (h)
Denne kampen ble spilt på en tirsdag kl 15.00, foran drøyt 17.000 mennesker på Anfield. En omkamp i ligacupen som ble offer for «power crisis», som gjorde at klubbene ikke fikk benyttet sine flomlys. Ian Callaghan står registrert med 857 offisielle kamper, mest av alle i LFC. Han var ikke kjent som en notorisk målscorer, men i denne kampen var han fint frempå, inkludert et susende langskudd som ga 2-1. «Typisk nok, når jeg endelig scorer et hattrick var det nesten ingen som så på», sa Cally til oss en gang.

07.09.1974 – Phil Boersma – 5-2 Tottenham (h)
Kevin Keegan ble utvist på Wembley i Charity Shield, hvor Phil Boersma kanskje noe ironisk scoret Liverpools mål i 1-1 kampen (Liverpool vant på straffer). Ironisk fordi Keegan var spilleren Boersma i realiteten kjempet med om en plass på laget. Kevin var suspendert i åtte kamper, hvor scouseren Phil Boersma scoret ni ganger. Ganske imponerende, og tre av målene kom her, mot et Spurs som så bedre ut på papiret enn det var. Med Pat Jennings i mål, Mike England, Perryman, Chivers, Peters etc. lå de i bunnen av tabellen, med stjerner som nok nærmet seg slutten av sin karriere. Boersma fortalte senere til The Kopite at han trivdes best å spille sammen med Ray Kennedy, og det var paret her hvor Phil fikk hattrick og Ray scoret en gang og la opp to ganger. Når Keegan ble spilleklar var det imidlertid rett inn på laget for KK.

05.01.1980 – David Johnson – 5-0 Grimsby (h)
Det var første lørdagen i januar og 3. runde i FA-Cupen. Grimsby, en fiskeby på andre siden av England med utsikt til Nordsjøen, hadde tatt med seg et solid antall fans og et lag som en god stund spilte jevnt med ligamesterne. Etter hvert viste imidlertid kvaliteten til Liverpool seg og David Johnson fikk med seg et hattrick, i en sesong hvor han totalt scoret 27 ganger og nok var hans beste i helrødt. The Kop moret seg utover i 2.omgang med å finne «fiskenavn» til spillerne, som Jimmy Plaice, Stingray Kennedy, Kenny Dogfish, Phil Eel…

09.02.1980 – David Fairclough – 5-3 Norwich (b)
En sterk kamp av Liverpool, og en sterk prestasjon av David Fairclough, som vi omtalte for ikke så lenge siden her på liverpool.no. Super-reserven som fikk en nokså sjelden kamp fra start, og banket inn tre mål for så å slite benken igjen til neste kamp. Justin Fashanu sin volley ble kåret til årets mål, men rødhårede David var den som fikk med seg matchballen hjem.

15.10.1983 – Michael Robinson – 3-1 West Ham (b)
Michael Robinson hadde det problemet som spisser i Liverpool også før og etter ham hadde, han konkurrerte med duoen Dalglish/Rush. Han synes å passe bedre i et lag hvor han kunne herje litt på egenhånd med fart og kraft på topp, og god rettvendt hadde han gitt Liverpool en del problemer før de signerte ham fra Brighton. På denne høstdagen i London stemte det godt i en oppstilling hvor Joe Fagan hadde lagt Dalglish bak Robinson/Rush, som gjorde et fint hattrick øst i hovedsaken og hvor et av målene også ble scoret etter at Craig Johnston ble utvist.

12.04.1986 – Ronnie Whelan – 5-0 Coventry (h)
Liverpool hadde startet innspurten i kampen med Everton om ligagullet, og spillende manager Kenny Dalglish hadde begynt å ta seg selv oftere ut på laget. Her trakk han i trådene, selv om kampen ble spilt etter at årets Tippekamp-sesong var over og en må benytte avisreferater. De forteller at Ronnie Whelan kom på løp inn fra sin posisjon ute til venstre på midtbanen for kampens to første scoringer, før han avsluttet sitt eneste hattrick i helrødt sju minutter for slutt med å fastsette sluttresultatet 5-0.

26.04.1986 – Gary Gillespie – 5-0 Birmingham (h)
Tre mål i samme omgang, i rekkefølge, regnes gjerne som et ekte hattrick. Gary Gillespie greide tre scoringer på 45 minutter, men etter at han headet inn 2-0 på en corner kom 3-0 fra Jan Mølby på straffe «i veien». Dette må likevel sies å være noe av en klassiker, med en høyreist midtstopper som ikke var så ofte på scoringslista og som gjorde 4-0 på et herlig raid framover i Alan Hansen stil. Han spilte vegg med Ian Rush da han kom fra til straffefeltet, Rushie prøvde å avslutte men ballen endte igjen hos Gillespie som kunne pirke inn ballen fra kort hold. Helt mot slutten ble skotten kalt fram, en anelse motvillig måtte Mølby gi fra seg ballen, da Liverpool var blitt tildelt nok et straffespark ved at senere rød Julian Dicks hadde felt Rush. Gasp fullførte hattricket med en herlig straffe opp mot venstre kryss.

26.11.1986 – Jan Mølby – 3-1 Coventry (h)
Om Mølby gjerne skulle hatt ei straffescoring til i kampen over, fikk han det igjen her. 4. runde i ligacupen på Anfield, fikk Liverpool straffer foran The Kop både tidlig og sent i 1. omgang. Hver gang bredsidet Jan Mølby ballen lavt til venstre for keeper. I mål for Coventry stod Liverpools tidligere reservekeeper Steve Ogrizovic. Etter å ha dominert i en time truet gjestene en stakket stund etter redusering fra Bennett. Rush og Mølby var blitt felt før pause, og Rushie ble tatt igjen da det nærmet seg kvarteret igjen å spille. Danske Jan valgte samme hjørne nok en gang, bare litt hardere og litt lenger ut mot stolperota, og et hattrick av straffespark var klart.

20.09.1987 – Steve Nicol – 4-1 Newcastle (b)
Dette var trolig en av de aller største enkeltmannsprestasjonene vi tar for oss. Allsidige Steve Nicol var satt opp på høyresiden av midtbanen på et tidspunkt da det «nye» laget med Barnes, Beardsley og Aldridge virkelig var kommet i gang. De to førstnevnte var involvert da det ble panikk i vertenes forsvar og Stevie Nic kontakt satte ballen som lå løs inne i straffefeltet i nettet etter at han var kommet inn fra høyre. Aldridge gjorde 2-0 og Nicol fikk et mål annullert da han nydelig vred et skudd med venstra forbi keeper. To mål etter pause fullførte imidlertid en fortjent 4-1 seier. Først var Nicol framme i spissposisjon på et innlegg fra venstre fra Beardsley, før han kom stormende inn fra venstrevingen og nydelig lobbet over en utrusende keeper.

04.10.1989 – Steve Staunton – 3-0 Wigan (h)
Nå er vi inne i en bra steam med spesielle hattricks! Hva med denne, hvor venstrebacken kommer inn for toppscoreren ved pause, blir satt inn på topp og scorer ekte hattrick!!! Steve Staunton brukte 14 minutter fra han kom inn for Ian Rush til den første ballen satt i nettet foran The Kop. Jan Mølby, den andre innbytteren, kom inn for Peter Beardsley midtveis i 2. omgang, og la opp til angrepspartner Staunton for 2-0. To minutter før slutt ble Staunton den første innbytteren fra Liverpool som scoret et hattrick, noe Steven Gerrard gjentok mot Napoli i 2010/11.

11.04.1990 – Ronny Rosenthal – 4-0 Charlton (b)
Et med høyre, et med venstre, før en nydelig heading på et ditto innlegg fra John Barnes sørget for det kommentatoren kalte et «autentisk» hattrick. Israeleren på prøvespill fra Standard Liege, Ronny Rosenthal, scoret sju ligamål på fem starter og tre innhopp da Liverpool vant sitt siste mesterskap i 1990. Ikke nok til medalje for Ronny, men nok til at Liverpool snart kjøpte ham fra belgierne for en £1M, og at han fikk skrevet seg inn i historiebøkene ikke minst etter tre mål i sin første Liverpoolkamp fra start.

16.09.1990 – Peter Beardsley – 4-0 Manchester United (b)
Det er kanskje en overraskelse, at Peter Beardsley «bare» scoret tre ganger for Liverpool i en kamp. Til gjengjeld mot rivalen Manchester United, en av hans tidligere klubber om enn for en kort stund. Liverpool var i gang med en fantastisk start på sesongen med 12 seire og to uavgjorte, og dette var et bevis på hvor gode de kunne være, selv om manager Kenny Dalglish senere trakk seg og det «bare» ble sølv. Målene til Beardsley: 1-0 – kjapt frempå da nåværende Newcastle-manager Steve Bruce nær hadde gjort selvmål, 2-0 – fin stikker fra McMahon og Liverpools nr. 7 viser evnen til hurtig nærkontroll på små flater før han sender ballen forbi keeper, 3-0 – Houghton tenker kjapt, til Beardsley som tenker minst like kjapt og stikker igjennom på et hurtig tatt frispark og lobber over keeper Sealey.

17.04.1993 – Mark Walters – 4-0 Coventry (h)
Mark Walters var et av kjøpene til Graeme Souness, som først hentet ham til Rangers fra Aston Villa. Ingen stor suksess, men heller ikke blant de verste signeringene til skotten. Han vil bli husket for seiersmålet mot Auxerre, trolig mer enn dette hattricket fra en sesong som var hans beste i helrødt med 11 ligamål. I sola på Anfield satte han inn 1-0 på volley, 2-0 på en helt utsøkt lobb fra 16-meteren, før det ble 3-0 på straffespark. Riktignok ikke i samme omgang. Walters var en gnistrende hurtig ving som hadde skudd og avslutninger i sin verktøykasse, straffespark også, men kunne være ujevn i prestasjonene.

06.01.1996 – Stan Collymore – 7-0 Rochdale (h)
Nok en lørdag med 3. runde i FA-Cupen, mot en motstander fra et lavere nivå. Rochdale spilte i 3. divisjon, eller på fjerde liganivå. Stan The Man hadde to gode sesonger i spann med Robbie Fowler, men for mye negativt skjedde utenfor banen. Fowler åpnet scoringene i denne kampen, før Collymore i praksis avgjorde avansement med to scoringer i løpet av et minutt rett før pause. Han gjorde også 6-0 målet i 2. omgang. Et kontant skudd, en heading og til slutt rundet han keeper. Stanley hadde et bra repertoar som avslutter.

05.10.1997 – Patrik Berger – 4-2 Chelsea (h)
Tsjekkeren med det lange håret kom inn som en vind og scoret bl.a. to mål mot Chelsea i sin første kamp fra start sesongen før denne. Han var kjent for sine susende langskudd med venstrefoten, men dette var i grunn tre litt uvanlige mål da han fikk sitt hattrick, mot sin «favorittklubb» Chelsea. Først løp Patrik Berger igjennom på et langt fremspill og vippet ballen over keeper, dernest plasserte han et innlegg i hjørnet fra omtrent straffemerket med høyrefoten, før han igjen løp igjennom og driblet av keeper. Berger hadde også assist på Liverpools fjerde mål, scoret av Robbie Fowler. Siste gangen en midtbanespiller hadde scoret hattrick for Liverpool må en si var Steve Nicol ti år tidligere, men dette var faktisk de eneste ligamålene Patrik vartet opp med på Anfield i sesongen 1997/98 og det ble ingen virkelig suksess i helrødt.

15.10.2000 – Emile Heskey – 4-0 Derby (b)
Vegard Heggem var gått ut tidlig med en skade, og da Emile Heskey headet inn ledermålet ved første stolpe etter en corner ble rekkekamerat Michael Owen også skadet i en situasjon foran mål. Heskey og innbytter Robbie Fowler tok imidlertid ansvar. Emile banket inn 2-0 i 2. omgang med et skudd i krysset etter pasning fra Robbie, mens Fowler og Nick Barmby var i forkant da den store spissen sørget for 3-0 og fullførte sitt hattrick med en avslutning foran mål på innlegget fra høyre. Litt typisk Emile Heskey kanskje, med et hattrick for Liverpool, en råsterk spiller med en kapasitet som han ikke brukte like ofte som en gjerne skulle ha ønsket.

13.11.2004 – Milan Baros – 3-2 Crystal Palace (h)
Liverpool vant Champions League i 2004/05 i Istanbul, men hva som kanskje ikke er like kjent er at Milan Baros ble klubbens toppscorer i Premier League. Riktignok ikke med flere enn ni mål, men på sitt beste var tsjekkeren en sterk og direkte spiller. Han skaffet selv straffesparket som han satte inn for 1-0, mens han var påpasselig fremme foran mål da Alonso fant Kewell med en langpasning og Harry gjorde det bra som rakk ballen før den nådde dødlinjen og fikk lagt inn. Palace utlignet imidlertid to ganger og klokka gikk mot 90 minutter da Harry Kewell fant Milan Baros på et nytt løp. Liverpools nr. 5(!) gikk ned foran The Kop. Han satte igjen straffesparket ned til høyre for Kiraly, og selv om Palace-keeperen var nærmere å redde denne gangen gikk ballen inn.

31.03.2007 – Peter Crouch – 4-1 Arsenal (h)
Det som også kalles et «perfekt» hattrick, og som ble gjort med kvalitet fra Peter Crouch i denne kampen. Backene var sterkt involvert til de to første målene, i 1. omgang, da Arbeloa spilte fram til Crouchie som brukte sitt lange høyreben til å komme foran ved første stolpe, og så steg han og knuste alle i lufta på en presis cross fra Aurelio. Agger økte og Galles reduserte, før Peter fullførte ved å vende opp omtrent på straffemerket og dunke ballen inn i nettet med venstra foran The Kop og en forvirret oppasser og keeper.

06.03.2011 – Dirk Kuyt – 3-1 Manchester United (h)
Vi tar alltid et hattrick mot Manchester United. Dirk Kuyt ble helt på denne søndags ettermiddagen ved å sette ballen tre ganger forbi Edwin van der Sar på en avstand av til sammen ca fem meter. Først driblet Luis Suarez omtrent halve Manchester i en telefonboks ved dødlinja, før han fant Kuyt 20 cm fra mållinjen. Det neste var fra den svimlende avstanden på nesten fire meter, men målet var i det minste åpent, da en merkelig heading fra egen forsvarer inn i eget felt lurte resten av det tilreisende forsvaret, og Dirk kunne heade inn 2-0. Han fullførte det hele midtveis i 2. omgang da van der Sar ikke greide å holde et frispark fra Suarez og nederlenderen vippet inn 3-0 fra om lag en meters hold.

12.05.2013 – Daniel Sturridge – 3-1 Fulham (b)
Her var det også en som behersket avslutninger dypt inne i straffefeltet. Med Luis Suarez suspendert tok Daniel Sturridge ansvar, og han og Liverpool snudde 0-1 av Dimitar Berbatov til 3-1 seier. Det ble utlignet da Sturridge utnyttet et langt fremspill og avsluttet kontant inn i keepers korte hjørnet fra 5-meteren. Ved 2-1 måtte han gjøre mindre selv, men på det fine fremspillet til Coutinho la han ballen behersket forbi keeper fra igjen kanten av 5-meteren. John Arne Riise var kommet inn som innbytter for Fulham da Sturridge fikk sin tredje, igjen på et fremspill fra Philippe Coutinho som han elegant skrudde forbi keeper med høyrefoten.

02.12.2015 – Divock Origi – 6-1 Southampton (b)
Det var kvartfinale i ligacupen og selv om Jürgen Klopp nok hadde begynt å tenke finale var det med en litt blandet startoppstilling på sørkysten, med Benteke og Firmino blant de på benken. Hos Southampton startet Virgil van Dijk og Sadio Mane, og sistnevnte scoret før det var gått et minutt. Daniel Sturridge snudde det imidlertid med to mål, og rett før pause sendte Adam Lallana inn en corner som Alberto Moreno fikk god klem på fra 20 meter da ballen havnet i returrommet. Reprisene viste at Origi får en liten touch på ballen rett foran mål. Midtveis i 2. omgang står det 4-1, da Divock i steget kliner ballen fra hjørnet av 16-meteren og opp i nærmeste kryss. 6-1 kommer like før slutt da innbytter Brad Smith finner store Origi foran mål og en heading ordner hattricket. Igjen tre mål med venstrefot, høyrefot og heading.

06.12.2017 – Philippe Coutinho – 7-0 Spartak Moskva (h)
I Liverpool vil nok Philippe Coutinho heller bli husket som en scorer av glimrende mål enn som en glimrende målscorer. Ikke minst hans skuddferdighet ble imidlertid stadig bedre i helrødt. I denne kampen lå Phil bak trioen Salah, Firmino og Mané og kunne kose seg mot en russisk motstander som ble rundtspilt. Coutinho startet det hele med et straffespark, før han kontrollert satte inn 2-0 etter forarbeid av Salah og Firmino i et nydelig angrep. 5-0 kom tidlig i 2. omgang da han igjen kom bakfra og spilte vegg med Mo Salah. En overkjørsel, hvor angrepskraften var tydelig med ytterligere scoringer av Mané (2), Firmino og Salah. For Philippe Coutinho nærmet det seg imidlertid slutten på Anfield og han startet bare fem kamper til for de røde.

14.02.2018 – Sadio Mané – 5-0 Porto (b)
Angående angrepskraft og trio på topp, dette var starten på cupspillet for Liverpool i 2017/18 og en rutinerte europeisk traver som Porto ble pulverisert på eget gress. Et rekordtap for dem, da Mané (3), Salah og Firmino i løpet av en time fra 26. til 86. minutt satte inn en håndfull mål og kunne hatt enda flere. Sadio gjorde 1-0 med et typisk skudd fra venstre hjørne av 16-meteren som keeper nok burde ha tatt. 3-0 kom da han han var fremme på en retur etter et skudd fra Firmino. Rosinen i pølsen kom da festen ble avsluttet med et kremmerhus av et skudd fra drøyt 16 meter. En føler at Sadio Mané er en type som kan få mange hattricks, da han til tider er nærmest ustoppelig, men foreløpig er det altså bare et for Liverpool FC.

29.12.2018 – Roberto Firmino – 5-1 Arsenal (h)
Fortsettelse av samme tema, med de tre musketerer. Maitland-Niles sjokkerer Anfield denne romjulskvelden ved å gi The Gunners ledelsen etter 11 minutter. To mål på tre minutter gjør imidlertid at Roberto Firmino snur kampen nesten umiddelbart. Først spiller han mot Salah, følger etter og netter da ballen blir «fri» foran keeper, og Liverpools nr. 9 ser en annen vei. 2-1 er etter et strålende dribleraid og kontant skudd. Rekkekameratene Mané og Salah (straffe) sørger for 4-1 til pause. Midtveis i 2. omgang blir det nytt straffespark for Liverpool, og Bobby Firmino blir gitt sjansen til å score sitt første hattrick for Liverpool.