Minst 12 profesjonelle spillere i England har søkt psykisk helsehjelp de siste to ukene

Etter at profesjonell fotballaktivitet ble avsluttet og Storbritannia gikk inn i lockdown, har antallet spillere som viser symptomer på angst og depresjon steget betraktelig i følge flere undersøkelser.

De profesjonelle fotballspillerne sliter med sin psykiske helse under lockdown i England. De siste to ukene har minst 12 profesjonelle spillere søkt hjelp for avhengighet og depresjon. Det er en stor oppgang.

258 søkte hjelp på to uker

Professional Footballers’ Association (PFA) sendte ut en spørreundersøkelse om nåværende og tidligere spilleres psykiske helse i den vanskelige og usikre tiden vi står inne i. Totalt 258 spillere har tatt kontakt og bedt om en form for hjelp i de to ukene etter at undersøkelsen ble sendt ut, i følge the Telegraph.

Det tallet er skyhøyt sammenlignet med for eksempel hele 2019 hvor totalt 653 spillere søkte hjelp. I 2018 var tallet 438 totalt.

64 av de 258 som tok kontakt var spillere fra Englands fire øverste divisjoner. 13 av sakene ble klassifisert som «høyrisiko», og bare én av disse sakene relaterte til en tidligere spiller. Det vil si at 12 aktive spillere har vist symptomer på depresjon, eller regnes som i fare for selvskading eller avhengighet.

SJELDENT TOM: Liverpools flotte Main Stand har sjeldent vært så folketom.

SJELDENT TOM: Liverpools flotte Main Stand har sjeldent vært så folketom.

I Skottland har de også tatt grep for å verne om sine spillere. Back Onside er en veldedig organisasjon med fokus på psykisk helse som jobber med 83 spillere i Skottlands divisjoner, hvor fire av spillerne har blitt plassert under «selvmordsvakt».

Den internasjonale spillerunionen FifPro har gjort en lignende undersøkelse.Mellom 22 mars og 14 april deltok 1602 spillere fra 16 land i en spørreundersøkelse. Resultatet viste at 22% av kvinnene og 13% av mennene hadde symptomer på depresjon.

Tallene var doblet sammenlignet med en lignende studie utført i desember og januar.

— Spillerne kan føle seg avsondret

Tidligere undersøkelser utført av FifPro har vist at fotballspillere er minst like utsatte for å bli psykisk syke som den generelle befolkningen. 

— Fra tidligere undersøkelser har vi funnet en økt risiko for angst og andre psykiske problemer blant spillere sammenlignet med resten av befolkningen fordi det er en anspent og prekær arbeidsplass for mange av dem, og dette gjør situasjonen verre, sa generalsekretær Jonas Baer-Hoffman til the Independent.

PFA er bekymret for hvilken påvirkning isolasjon og kjedsomhet kan ha på den mentale helsen til spillerne som er vant med struktur og et kompetitiv miljø. For lagspillere som er vant med å ha mange treningspartnere, er det klart en stor overgang å bytte ut Melwood med hagen og treningskamerater med kun aller nærmeste familie. Mange spillere bor også i et fremmed land, og kan føle seg strandet uten familien i nærheten.

LITE AKTIVITET: Det er stille på klubbens treningsanlegg Melwood for tiden.

LITE AKTIVITET: Det er stille på klubbens treningsanlegg Melwood for tiden.

Liverpool.no snakket med psykolog Iver Strandheim tidligere i koronakrisen, og også han uttrykte bekymring for spillernes mentale velvære.

— Spillerne står også i fare for å føle seg avsondret, avglemt og mindre viktig når de ikke fyller samme funksjon som før, sa han den gangen.

Men han tror at Liverpool har en fordel i hvem de har som manager, og i hvor godt organisert hele klubben har blitt, med eksperter på de fleste felt.

— Jürgen Klopp er en moderne leder, som er relasjonelt sterk.

— Sånn jeg opplever Klopp og organisasjonen i Liverpool er det litt mindre sjanse for at spillerne skal føle det på den måten.

Spillerne melder seg på nettkurs

PFAs direktør for velferd, Michael Bennett, sa ifølge the Telegraph:

— Det er spillere der ute som sliter mentalt og det er bekymringsverdig. Du har spillere som er vant med struktur, programmer som er klart i to og tre uker i forveien, men med lockdownen vet de ikke når de kan returnere til trening eller om sesongen vil fortsette og i noen tilfeller hva som vil skje med kontrakten deres, og hva som vil skje finansielt.

— I tillegg sitter de fast i et hus hele døgnet, med de samme tankene. Det er ikke sunt og det er ingen distraksjoner som trening, spilling, møte med lagkamerater, venner og familie.

Flere klubber tar grep for å verne om spillernes mentale helse. PFAs utdanningsdirektør Pat Lally mener lockdownen tilbyr en glimrende mulighet for spillerne til å lære nye ting. Og det kan tyde på at spillerne er interessert i en form for videreutdanning. Etter at PFA la ut informasjon over gratiskurs spillerne kan ta, fikk hjemmesiden deres 4000 klikk i løpet av få timer. 48 spillere har blant annet meldt seg på et markedsføring og ledelse-program.

Slik tar Liverpool vare på spillernes psykiske helse

Liverpool FC ansatte Lee Richardson som klubbens nye idrettspsykolog i november, og han har nå blitt en enda viktigere del av støtteapparatet. I følge Daily Mail har han utarbeidet et dokument for hvordan spillerne skal takle den vanskelige og usikre tiden.

Til tross for at fotballen er satt på vent, vil naturligvis usikkerheten rundt ligagullet kverne i hodene til spillerne. I dokumentet skriver Richardson at både det som skjer med Premier League og med viruset er ute av deres kontroll.

«Det eneste vi kan kontrollere er vår egen oppførsel, og hvordan vi håndterer denne utfordringen med å holde de mest sårbare trygge og minimere sjansen for å bli smittet.

LEE RICHARDSON: Liverpools idrettspsykolog.

LEE RICHARDSON: Liverpools idrettspsykolog.

Det handler om å fokusere på det vi kan kontrollere, og akseptere det vi ikke kan kontrollere, som Premier League og regjeringsvedtak. Vi må gi oss selv best mulig sjanse til å overvinne denne psykiske utfordringen og sette ting i perspektiv. Vår egen og andres helse er klart mest viktig.»

Han råder dem også til å starte hver dag med pusteøvelser dersom de føler seg engstelige, og å ta faren ved kjedsomhet på alvor. Spillerne blir oppfordret til å utvikle rutiner og bruke situasjonen til å tilbringe mer tid med familien. De blir også advart mot å fokusere for mye på nyhetene og sosiale medier. Spillerne blir også frarådet å poste noe i sosiale medier som kan virke krenkende.