Idrettspsykolog Lee Richardson om laget i lockdown:— Det har vært tøft for alle i Liverpool

Liverpools idretts- og prestasjonspsykolog, Lee Richardson, har snakket om lagets vinnermentalitet, de fire spillerne som har imponert han mest og om laget under lockdown.

Da Lee Richardson fikk sparken som manager i Chesterfield, levde han på trygd i seks måneder før han fikk ben å stå på som idrettspsykolog. Nå har han glidd sømløst inn i Liverpools støtteapparat.

Fire spillere har imponert han

Richardsons første arbeidsdag hos Liverpool var 1 juni 2019. Det er ingen hvilken som helst dato. Samme dag vant Liverpool det gjeveste trofeet i Europa for sjette gang, og laget fortsatte på samme nivå i hjemlig liga, hvor de har vunnet 27 av 29 kamper. Den ekstreme vinnermentaliteten vi har sett fra de rødkledde er ikke Richardsons fortjeneste, i følge mannen selv. Det er takket være manageren og spillerne.

— Endringen i mentaliteten skjedde da klubben vant Champions League. Den harde jobben var gjort av Jürgen og for meg er det to sider av den — rekruttering av virkelig gode spillere og at de har skapt en kultur bygget på suksess, hvor de spillerne kan utvikle seg videre, forteller han til the Times.

Richardson jobber på kontoret på Melwood tre dager i uken, men er alltid tilgjengelig for Liverpools spillere og ansatte. Han har ikke trengt seg på, men har bygget relasjoner til spillerne og blitt en mann spillerne kan betro seg til. Da han først kom inn i jobben forrige sommer, hadde han mulighet til å jobbe tett med noen av spillerne helt fra starten av, på lagets pre-season-tur i USA. Han jobber fortsatt tett med en håndfull spillere, og resten av laget vet hvor han er hvis de trenger han.

— Alle spillerne har imponert meg men de fire som virkelig har imponert er kjernen av de eldre, britiske guttene som er hjertet av gruppen. Jordan Henderson, James Milner, Adam Lallana og Andy Robertson er de store pådriverne i laget. Profesjonaliteten deres er spesiell.

CRICKET: Lee Richardson i 2013, i rollen som idrettspsykolog for cricketklubben Lancashire CCC.

CRICKET: Lee Richardson i 2013, i rollen som idrettspsykolog for cricketklubben Lancashire CCC.

Når Richardson skal forklare Liverpools vanvittige 109 poeng på sine siste 38 ligakamper, sier han at det handler om fire elementer. «Forberedelse, utførelse, refleksjon, finjustering.»

— Framdrift er en psykologisk tilstand i idrett, ikke fysisk, fordi det å vinne bygger opp mestringstro, troen på deg selv og troen på andre. Jürgen og hans team er fantastisk gode på å fremme og utvikle akkurat det, og de bruker ikke bare personlighet men også metodikk, forteller han videre.

Pandemiens problemer

Liverpooljobben har de siste månedene blitt dominert av Covid-19. I forrige måned ble det klart at økningen av spillere i Premier League og de lavere divisjonene i England som hadde søkt hjelp for sin psykiske helse hadde steget betraktelig under lockdownen.

PFA (Professional Footballers’ Association) uttrykte bekymring for hvilken påvirkning isolasjon og kjedsomhet kan ha på den mentale helsen til spillerne som er vant med struktur og et kompetitiv miljø. For lagspillere som er vant med å ha mange treningspartnere, er det klart en stor overgang å bytte ut Melwood med hagen og treningskamerater med kun aller nærmeste familie. Mange spillere bor også i et fremmed land, og kan føle seg strandet uten familien i nærheten.

TOMT: Det er ikke slik vi liker å se området rundt Anfield.

TOMT: Det er ikke slik vi liker å se området rundt Anfield.

Richardson har hatt «ganske mange samtaler med spillere» og i samarbeid med Klopp har han sendt spillerne et program for hvordan de skal komme seg gjennom den pågående pausen. Hovedtema har vært «aksept og kontroll.»

Daily Mail har tidligere referert til dokumentet Richardson har gitt til spillerne. I dokumentet skriver Richardson at både det som skjer med Premier League og med viruset er ute av deres kontroll.

«Det eneste vi kan kontrollere er vår egen oppførsel, og hvordan vi håndterer denne utfordringen med å holde de mest sårbare trygge og minimere sjansen for å bli smittet.

Det handler om å fokusere på det vi kan kontrollere, og akseptere det vi ikke kan kontrollere, som Premier League og regjeringsvedtak. Vi må gi oss selv best mulig sjanse til å overvinne denne psykiske utfordringen og sette ting i perspektiv. Vår egen og andres helse er klart mest viktig.»

— Når man ikke kan kontrollere det som skjer er det bedre å ikke bli frustrert, men heller være så til stede i øyeblikket som mulig, sier han til the Times.

— Så det var det beskjeden handlet om: nyt tiden med familien, se på det som en liten friperiode, og jeg tilbydde noen strategier for å hjelpe med det. De må forvente å føle seg litt ute av det, å ha humørsvingninger, men jeg er tilgjengelig når som helst hvis de trenger å prate, forteller han.

I dokumentet råder han dem til å starte hver dag med pusteøvelser dersom de føler seg engstelige, og å ta faren ved kjedsomhet på alvor. Spillerne blir oppfordret til å utvikle rutiner og bruke situasjonen til å tilbringe mer tid med familien. De blir også advart mot å fokusere for mye på nyhetene og sosiale medier.

— Aksept var nøkkelordet. Det har vært tøft for alle i Liverpool med tanke på hvor vi er [i ligaen] men man må se på klubbens verdier — og manageren har satt tonen for det — alle skjønner at det er viktigere ting enn fotball, at folk dør. Så, ja, å vinne ligaen er viktig — og jeg er sikker på at det kommer til å skje for Liverpool i år og at det er mer på vei — men vi må bare akseptere det som skjer. Ingen kan kontrollere det.

— Som fotballklubb ved Liverpool bedre enn mange at fotball ikke er alt her i livet, sier han.

— Klubben har gått gjennom noen tragiske hendelser som får deg til å tenke litt mer filosofisk over ting.

Fikk sitt gjennombrudd med Sam Allardyce

Richardson har en lang fortid på fotballbanen som midtbanespiller for Halifax, Blackburn, Aberdeen, Watford og Oldham. Men det tok aldri helt av, og en av grunnene tror han er at han satt sine mål for lavt.

Som 28-åring i Oldham begynte det å gå opp for han at karrieren var på hell. Han begynte å studere psykologi ved Open University — et i hovedsak internettbasert universitet i Storbritannia — for å ha noe å falle tilbake på, og en fordel i managerrollen.

MANAGER: Richardson som manager i Chesterfield i 2008.

MANAGER: Richardson som manager i Chesterfield i 2008.

Etter å ha fått sparken som manager i Chesterfield i 2009 bestemte han seg for å fokusere fullt på prestaksjonspsykologi. Han vil hjelpe andre til å få mest mulig ut av sine talenter, slik han føler han selv aldri fikk på fotballbanen.

Men det var ikke bare-bare å komme i gang da britisk fotball ikke var overbevist om at idrettspsykologi var nødvendig. Med fire barn og huslån brukte han seks måneder på å leve på trygdeordningen mens han jobbet for å stable karrieren på bena.

Sakte men sikkert fikk han klienter, og hans store gjennombrudd kom da Sam Allardyce hentet han til West Ham hvor han hjalp til med å få laget promotert til Premier League i 2012. Allardyce var så fornøyd med arbeidet hans at han også brukte han i stabiliseringen av Crystal Palace.

— Jeg har tenkt på en metafor som forklarer min rolle, og det er som om Liverpool er en havarert Rolls Royce som Jürgen har tatt i bruk startkabler på. Hvis du tar den metaforen videre så kan du se på en fotballklubb som et verksted med de fineste biler med fancy datautstyr på innsiden som trenger en tekniker for å vedlikeholde programmene. Og det er meg. Jeg bare er der, sånn at hvis det trengs kan jeg hjelpe til hvis det er en liten glitch i programvaren, forklarer han.