Klubbene ble sjokkert da beskjeden kom om at de uansett må tilbakebetale TV-pengerDet kan bli høy temperatur på mandagens Premier League-møte

Det skal bli tema igjen på mandag.

16. mai 2020 kl 08.11 Arild Skjæveland

Mandag denne uken hadde Premier League-klubbene møte om «Project Restart», og ligaen kunne fortelle at de likevel må betale tilbake 350 millioner pund til rettighetshaverne - selv om sesongen skulle bli fullført.

Mye har blitt skrevet om de £762 millionene klubbene vil gå glipp av, og må betale tilbake, dersom sesongen ikke blir fullført - men at de likevel må betale tilbake penger når planen er at det skal spilles, skal ha sjokkert flere av klubbene. Det rapporterer The Telegraph.

Når det er nytt møte kommende mandag, kan Premier League vente seg å bli grillet av klubbene om hvorfor dette skjer. 

Vil kreve svar

Det skal være spesielt de største klubbene som er opprørt over dette, og de ønsker å finne ut om de vil betale tilbake mer enn klubbene i bunnen av tabellen. De som risikerer å rykke ned vil si at de ikke har råd til å tape mer penger dersom de rykker ned, ettersom det anslås at et nedrykk kan koste 200 millioner pund.

Mye av motivasjonen for å fullføre sesongen har vært for å slippe tilbakebetaling til TV-selskapene, og klubbene mener det er urettferdig at de må betale for å fullføre sesongen. 

Sky Sports og BT Sport har mistet tusenvis av abonnenter siden fotballen ble satt på hold i midten av mars, og frykter at kamper for tomme tribuner vil gjøre at noen supportere mister interessen etterhvert.

Ifølge avisen er dette spørsmålene Premier League vil bli spurt på mandag:

Hvordan er vi i en situasjon der vi prøver å få spilt alle kampene og fortsatt bli fortalt at vi må tilbakebetale?

Hvordan kan klubbene tjene mindre penger dersom samtlige kamper skal vises på TV?

Hvordan vil dette påvirke fremtidige TV-avtaler?

Hvordan jobber TV-selskapene for å beskytte fotballen?

Hvordan kan TV-selskapene presse Premier League til å starte opp igjen når noen av deres eksperter, inkludert Gary Neville, regelmessig setter spørsmål ved om det er trygt eller ikke?

Skal tilbakebetalingen bli fordelt jevnt, eller vil klubbene høyere opp måtte betale mer?

Slik fordeles de 92 kampene

TV-selskapene har kommet langt i planleggingen om hvordan TV-kampene skal fordeles dersom «Project Restart» kommer i gang i juni.

Sky Sports og BT Sport hadde i utgangspunktet rett og plan om å direktesende 47 av 92 kampene, men samtlige kamper skal sendes direkte på TV for at folk holder seg hjemme foran TV-apparatene.

Ifølge The Telegraph vil 32 av de resterende 45 kampene gå til Sky Sports, og åtte til BT Sport. De siste fem kampene kan bli splittet mellom BBC og Amazon Prime. Det vil i så fall være første gang BBC sender Premier League direkte.

Sannsynligvis kommer Sky og BT til å sende noen av de ekstra kampene gratis på sine YouTube-kanaler, slik regjeringen ønsker.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]