Vinteren da Liverpool ikke spilte på to måneder, og sesongen ble utvidet med fire uker for å bli fullført

Vi må tilbake til 2. verdenskrig for å finne sist den engelske toppdivisjonen var stoppet så lenge som under det pågående koronapandemien.

Den 13. mars ble det bestemt at Premier League skulle stanses på ubestemt tid. Vi må ytterligere fire dager tilbake i tid før å finne den siste spilte kampen i ligaen, da Leicester banket Aston Villa 4-0 på King Power Stadium mandag 9. mars.

Vi nærmer oss altså to måneder med full stopp i Premier League, og når eller om sesongen fullføres vet ingen med sikkerhet ennå. Planene som foreligger i Project Restart stipulerer med oppstart igjen den 13. juni, og at de 92 kampene som gjenstår skal spilles på 8-10 nøytrale baner i løpet av sju helger og to midtukerunder frem til den 26. juli. Men det gjenstår fortsatt å se om det blir en realitet at de ni siste ligarundene blir spilt i sommer.

2. verdenskrig

Uansett vil oppholdet i engelsk fotball ha vart i tre måneder når vi skriver den 13. juni, og vi må tilbake til 2. verdenskrig for å finne sist den engelske toppdivisjonen var stoppet så lenge.

1939/40-sesongen var den 65. sesongen med organisert fotball i England. Kort tid etter at 2. verdenskrig startet, i september 1939, ble det fleste fotball-ligaene og turneringene avbrutt.

Det ble organisert noen regionale ligaer isteden, men kamper i disse ligaene og turneringene telte aldri som offisielle kamper for spillerne som deltok. Noen få ligaer, som Northern League, klarte å fullføre sesongen, men over halvparten av lagene klarte ikke å fullføre alle kampene sine og trakk seg fra ligaen. 

Liverpool deltok i Football League North, som de vant i 1942/43. 

Mange fotballspillere vervet seg for å kjempe i krigen, noe som førte til at mange lag mistet sentrale spillere, og hentet isteden inn gjestespillere. Crystal Palace brukte for eksempel 186 ulike spillere på det som blir regnet som sju krigstids-sesonger. FA-cupen begynte igjen i 1945/46-sesongen, men The Football League startet ikke opp igjen før i 1946/47.

1. verdenskrig

Også under 1. verdenskrig ble vanlig fotballaktivitet suspendert. I England var offisiell fotball suspendert mellom 1915 og 1919.

Mange fotballspillere vervet seg, akkurat som tilfellet skulle bli også under 2. verdenskrig, og lagene måtte også under 1. verdenskrig ty til gjestespillere. Både The Football League og FA-cupen ble suspendert, og regionale ligaer ble satt opp. Kampene i disse ligaene ble ikke tellende som offisielle kamper for spillerne som deltok, akkurat som senere under 2. verdenskrig.

Liverpool spilte i en regional liga, kalt Lancashire Section. Turneringen ble delt i to deler, kalt henholdsvis Principal Tournament og Supplementary Competition. Liverpool vant førstnevnte i 1916/17-sesongen, og sistnevnte i de to sesongene som fulgte deretter. 

Normal fotballaktivitet ble gjenopptatt etter krigen, med 1919/20-sesongen.

LENGE SIDEN SISTE KAMP: Koronatilværelsen begynner å bli kjedelig - selv for James Milner.

LENGE SIDEN SISTE KAMP: Koronatilværelsen begynner å bli kjedelig - selv for James Milner.

The Big Freeze

Også vinteren 1962/63 var det et langt opphold i ligaspillet. Den vinteren er kjent som «The Big Freeze» i England - en av de kaldeste vintrene som har vært i Storbritannia. Hele landet ble dekket med snø.

Liverpool spilte ikke en eneste ligakamp på to måneder, og sesongen ble utvidet med fire uker for å kunne bli fullført.

Bildet er av Bill Shankly som følger med på traktoren som prøver å måke banen i januar 1963 - uten at det lykkes å få til noen kamp den dagen. Det skal ha vært temperaturer nede i -22, og en rekke snøstormer og frost hele vinteren.

Egentlig skulle Merseyside-derbyet bli spilt på Boxing Day den sesongen. Det skjedde ikke - og kampen måtte flyttes til 8. april. Da det omsider ble spilt, foran 56.060 tilskuere på Anfield, endte det målløst. Everton ble ligamester det året, med Liverpool på 8. plass på tabellen.