Bare fjerde gang på 126 år at Merseyside-derbyet blir utsatt

Det er været som har satt en stopper tidligere.

14. mar 2020 kl 08.52 Arild Skjæveland

Mandag kveld skulle Liverpool vært på Goodison for å møte Everton for 236. gang. Korona-viruset har satt en stopper på det, og kampen er utsatt. Når, eller om, den skal spilles er usikkert og ingen som vet.

Liverpool og Everton spilte mot hverandre for første gang i oktober 1894. Dette er kun fjerde gang at en kamp mellom lagene blir utsatt.

Liverpool Echo har kommet med en oversikt over de tre gangene det har skjedd tidligere.

The Big Freeze

Vinteren 1962/63 er kjent som «the Big Freeze» i England - en av de kaldeste vintrene som har vært i Storbritannia. Hele landet ble dekket med snø.

Liverpool spilte ikke en eneste ligakamp på to måneder, og sesongen ble utvidet med fire uker for å kunne bli fullført. Bildene er av Bill Shankly som følger med på traktoren som prøver å måke banen i januar 1963 - uten at det lykkes å få til en noen kamp den dagen. Det skal ha vært temperaturer nede i -22, og en rekke snøstormer og frost hele vinteren.

Egentlig skulle Merseyside-derbyet bli spilt på Boxing Day den sesongen. Det skjedde ikke - og kampen måtte bli flyttet til 8. april. Da den omsider ble spilt, foran 56.060 tilskuere på Anfield, endte det målløst. Everton ble ligamester det året, med Liverpool på 8. plass på tabellen.

BIG FREEZE: Bill Shankly på banen i januar 1963. Det ble ikke spilt kamp den dagen heller.

BIG FREEZE: Bill Shankly på banen i januar 1963. Det ble ikke spilt kamp den dagen heller.

Lite hjelp i varmekabler

Liverpool ble ligamester sesongen etter, i 1963-64, med Everton på tredjeplass. I 1964/65 startet Liverpool dårlig, og tapte fem av sine åtte første kamper som regjerende mester.

I januar skulle LFC til Goodison Park og prøve å hevne 0-4 tapet fra Anfield på høsten. På grunn av snø på en allerede tung matte etter ukevis med regn, ble kampen utsatt. Da hadde Everton blitt den første klubben som hadde varmekabler under matten, men det var det lite hjelp i, ettersom det kun kunne skrus på dersom det var minusgrader.

Ifølge Echo skal Shankly ha omtalt gressmatten som en «limgryte», og det mest klissete han hadde sett. Kampen ble spilt 12. april, og Everton vant 2-1.

Utsatt én time før avspark

Vi må 36 år frem for å finne sist et derby ble avlyst. Det var i oktober 1996, da LFC var ledet av Roy Evans og skulle møte blåtrøyene på Anfield.

På grunn av at voldsomt regnvær på søndagsmorgenen ble ble kampen flyttet 24 timer. Det ble gjort så sent som kl. 15.00 norsk tid - kun en time før avspark. Det året var altså ikke Merseyside-derbyet en gang satt opp som TV-kamp.

Kampen ble spilt 20. november. Robbie Fowler ga de helrøde ledelsen, før Gary Speed utlignet åtte minutter før ordinær tid. I den kampen var en 11 år gammel Wayne Rooney maskot for de blå.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]