Evertons startoppstilling kostet fem ganger så mye som Liverpools ellever

Det har vakt oppsikt at Liverpool med et tilnærmet B-lag danket et toppet Everton ut av FA-cupen.

6. jan 2020 kl 14.00 Einar Kvande

Fotballreporter hos Daily Mail, Dominic King, har regnet seg frem til til at Evertons startellever i cupderbyet kostet over fem ganger så mye som Liverpools unge mannskap.

På Twitter gjør King et poeng av at Liverpools startellever kun kostet Anfield-klubben 43,95 millioner pund i innkjøp, mens Goodison-klubben punget ut med hele 221,06 millioner pund for de elleve blå som startet FA-cupkampen på Anfield.

Liverpool.no har tatt for seg innkjøpssummene for Liverpools spillere - spiller for spiller - i denne artikkelen, og det er bare marginale avvik fra summen som King opererer med.

To Bosman-spillere og to fra egen avl

Tar vi for oss Liverpools startoppstilling i 1-0 seieren, og begynner med målvakt Adrian, så var han klubbløs når Liverpool hentet ham i august. Spanjolen kostet dermed ikke en penny i innkjøp.

Høyreback Neco Williams har vært i Liverpool siden han var U9-spiller, og har gått gradene i klubben. 2001-modellen med nummer 76 på ryggen kom dermed også til Liverpool helt uten innkjøpskostnader.

Midtstopper Nathaniel Phillips var en av tre debutanter for Liverpool i går. Han er sønn av Jimmy Phillips, som noen vil huske som spiller for Bolton. Phillips var tilknyttet ungdomsakademiet til Bolton. Sommeren 2016 stod imidlertid karrieren i stampe, og midtstopperen var på nippet til å reise til USA for å kombinere fotball og studier. Et vellykket prøvespill med Liverpool gjorde imidlertid at den høyreiste forsvareren nokså ubemerket skrev kontrakt med de røde foran sesongen 2016/17. Han kom da til Anfield-klubben gratis.

22 år gamle Joe Gomez var en av de erfarne spillerne på Liverpools lag mot Everton i går, med 86 førstelagskamper for de røde siden overgangen fra Charlton sommeren 2015. Liverpool betalte umiddelbart 3,5 millioner pund for forsvarsspilleren. I tillegg var det avtalt ytterligere 1,5 millioner pund basert på visse kriterier. Altså totalt fem millioner pund.

Veteranen ble erstattet av en debutant

På venstrebacken startet veteranen James Milner, som kom til Liverpool på Bosman-overgang fra Manchester City samme sommer som Gomez kom til Liverpool. Han ble imidlertid ikke lenge på banen før han fikk en muskelskade, og måtte erstattes av den unge debutanten Yasser Larouci. 2001-modellen, som ble født i Algerie, kom til Liverpool fra akademiet til franske Le Havre, og spilte for Liverpool U18 forrige sesong, før han etter en meget bra sesong ble involvert med U23-laget på vårparten.

Adam Lallana, som tok over kapteinsbindet da James Milner ble skadet, var den dyreste spilleren i innkjøp for Liverpool i gårsdagens startoppstilling. Den slepne midtbanespilleren kostet Anfield-klubben 23 millioner pund da han kom fra Southampton sommeren 2014, og det var også avtalt ytterligere to millioner pund etter diverse kriterier. Altså totalt 25 millioner pund for Liverpools nummer 20.

Midtbanemakker Pedro Chirivella kom fra Valencia som 17-åring for det som Transfermarkt rapporterer å ha vært 2,07 millioner pund. Den 22 år gamle spanjolen har slitt med å få fotfeste i Liverpool etter debuten i en Europa League-kamp mot Bordeaux høsten 2015, og har siden vært utlånt til klubber både i Nederland og Spania.

Matchvinner Curtis Jones er scouser god som noen, og 2001-modellen fra bydelen Toxteth har vært i klubben siden U9-nivå.

Ingen av angriperne kostet over 10 millioner pund

Den 16 år gamle høyreflanken Harvey Elliott kom til Liverpool fra Fulham så sent som i juli. Selv om avtalen hans med London-klubben var utløpt, måtte Liverpool ut med en utdanningskompensasjonssum for spilleren. Dette beløpet er foreløpig ukjent.

Ukjent er imidlertid ikke beløpet Liverpool betalte for sin ferskeste førstelagsspiller. Anfield-toppene utnyttet en klausul i Takumi Minaminos kontrakt med RB Salzburg, og hentet japaneren for beskjedne 7,25 millioner pund.

Det er litt mindre enn Liverpool betalte Lille for stortalentet Divock Origi etter at han 19 år gammel ble den yngste som har scoret fror Belgia i et VM-sluttspill. 9,8 millioner pund var nok til at den franske klubben ga slipp på 1995-modellen.

Små avvik

Som oversikten viser stemmer ikke Liverpool.no sine egne tall helt overens med Dominic Kings tall. Vi kommer ut med totalt 49,12 millioner pund med tilleggsbeløpene og 45,62 millioner pund uten tilleggsbeløpene. Trekker vi fra de fra de 2,07 millioner pund som Transfermarkt opererer med for Chirivella, hvor andre kilder ikke opererer med noen overgangssum, er vi imidlertid nede på 43,55 millioner pund. Altså marginalt lavere enn beløpet til King.

Åtte av de som spilte i seieren over Everton hadde 15 førstelagskamper for Liverpool til sammen før avspark. Det var fem tenåringer og tre debutanter blant de i helrødt.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]