Gamle James er på ingen måte noen syvende far i huset

Lagkamerat Harvey Elliott var ikke engang født da James Milner debuterte i Premier League. Likevel er det bare såvidt 34-åringen fra Leeds sniker seg inn på topp ti-listen over de eldste spillerne som har spilt for Liverpool i Premier League.

James Philip Milner, født den 4. januar 1986, er den eldste spilleren i dagens Liverpool-tropp, med sine 34 år (Da teller vi ikke med fjerdekeeper Andy Lonergan, som ikke har noen førstelagskamper for klubben). Milner fikk sin Premier League-debut bare 16 år gammel, da han kom inn som innbytter for Jason Wilcox og spilte de seks siste minuttene i en kamp mellom Leeds og West Ham den 10. november 2002.

For å sette ting litt i perspektiv så var dette fem måneder før det yngste spilleren i dagens Liverpool-tropp, Harvey Elliott, ble født. Elliott er i dag seks måneder eldre enn Milner var den gangen.

Nevnte Elliott fikk imidlertid sin førstelagsdebut enda tidligere enn Milner. London-gutten var bare 15 år og 174 dager gammel da han debuterte for Fulham i en ligacupkamp i september 2018, og i mai i fjor ble han tidenes yngste Premier League-spiller da han kom inn for Fulham mot Wolves i en alder av 16 år og 30 dager. Elliott fikk sin førstelagsdebut for Liverpool i ligacupkampen mot MK Dons i september i fjor, og den 2. januar i år fikk han sin Premier League-debut for de røde med et kort innhopp i 2-0 seieren over Sheffield United, tre måneder før han fylte 17 år.

Alder er bare et tall

Men denne artikkelen skulle aldri handle om Harvey Elliott, men derimot James Philip Milner, som nok ikke er så gammel i fotballsammeheng som hans yngre lagkamerater vil ha det til.

Sist Milner var i aksjon for Liverpool, i 3-2 tapet for Atletico Madrid den 11. mars, var han 34 år to måneder og sju dager gammel. Dermed er han bare den niende eldste spilleren til å spille for Liverpools førstelag i Premier League-æraen. Altså fra 1992/93 og fram til i dag.

Alderen er noe hans yngre lagkamerater til stadighet ynder å bruke mot den gjennomtrente og spreke 34-åringen. 

– Klarer jeg å holde det samme høye nivået til jeg blir like gammel som James Milner, vil jeg gladelig gi meg da, uttalte for eksempel Andy Robertson i et intervju så sent som i går.

Men alderen ser på ingen måte ut til å tynge hovedpersonen selv, og Yorkshire-mannen er et knakende godt eksempel på at alder bare er et tall.

Får allsidige Milner, som både kan spille på midtbanen og som sideback, en sesong til i Liverpool-trøya, vil han passere storheter som Ian Rush og Steven Gerrard på listen, ja kanskje også Kolo Toure og Jamie Carragher. I så fall vil han bare ha Sami Hyypïa, Bruce Grobbelaar, Paul Jones og Gary McAllister foran seg på den eksklusive listen. McAllister er den eldste som har spilt for Liverpool i Premier League-æraen, da han var 37 år fire måneder og 16 dager gammel da han var med på å banke Ipswich 5-0 i siste ligarunde i 2001/02-sesongen. Milner må altså spille førstelagsfotball for Liverpool i over tre år til skal han passere Gary Macca.

Ser vi lenger tilbake i tid så er det betydelig lenger opp til de eldste som har spilt førstelagsfotball for Liverpool gjennom tidene. Ned Doig er den eldste. Han var 41 år og 164 dager gammel da han spilte for Liverpool mot Newcastle i april 1908. Eph Longworth, i 1928, og Elisha Scott, i 1934, var også over 40 år gamle da de spilte sine siste kamper for Anfield-klubben.

I det vi kan kalle for moderne tid er Sir Kenny Dalglish den eldste som har spilt førstelagsfotball for Liverpool. Han var 39 år og 58 dager gammel da han fikk et symbolsk innhopp som spillende manager sist Liverpool vant ligaen. King Kenny spilte de siste tjue minuttene i 1-0 seieren over Derby på Anfield den 1. mai 1990.

Kontrakt til 2022

I desember signerte James Milner en kontraktsforlengelse med Liverpool. Veteranens kontrakt ville ha løpt ut nå i sommer, så han ville ha stått fritt til å forhandle med andre klubber fra januar av. Men Liverpool handlet altså før den tid, og fikk Milner til å signere en avtale på to og et halvt år, så han er dermed bundet til Anfield-klubben frem til sommeren 2022. Visekapteinen vil dermed være 36 år når den avtalen løper ut.

– Jeg ønsker å spille på det høyeste nivået så lenge jeg kan, uttalte Milner da han signerte den nye kontrakten.

Får Milner kamper for Liverpool etter at han har fylt 36 år i januar 2022 vil han ha passert storheter som Ian Rush, Alan Hansen, Phil Neal, Steven Gerrard, Kolo Toure, Jamie Carragher, Sami Hyypiâ og Ian Callaghan på listen over de eldste som har spilt for Liverpool, og vil dermed være den femte eldste som har spilt for klubben siden 1963/64-sesongen, og den tredje eldste i Premier League-æraen.