To år i Rangers:Gerrards Rangers-grep fungerte en stund — men så kom årsskiftet

Den 4 mai 2018 ble Steven Gerrard bekreftet som manager for den skotske storklubben Rangers. Vi har tatt en titt på arbeidet til Liverpool-legenden mange tror kan ta over for Jürgen Klopp.

For to år siden ble Steven Gerrard ansatt i Rangers. «Rangers Football Club er henrykt over å kunne bekrefte at Steven Gerrard har blitt enig med klubben om å bli vår nye manager», het det i en uttalelse fra klubben.

To år senere begynner de blå supporterne fra Glasgow å bli litt utålmodige.

Selv om han kom til Ibrox uten mye trenererfaring, har han klart å etablere laget som det nest beste i Skottland. Dessverre er ikke det nok for Gers-supporterne som heier på et lag som har vunnet hele 54 ligatitler, i tillegg til den skotske cupen 33 ganger og ligacupen 27 ganger.

I løpet av Gerrards to år i Glasgow har supporterne sett sine grønne naboer vinne fire titler.

Gerrard har fortsatt til gode å vinne et etterlengtet trofé, og da koronakrisen satt fotballen på vent så det allerede mørkt ut for resten av sesongen.

Starten

Rangers har ikke vunnet den skotske ligatittelen siden 2010/11-sesongen. Halvveis gjennom 2011/12-sesongen ble klubben plassert under administrasjon av britiske skattemyndigheter på grunn av et skattekrav på rundt 75 millioner pund, og dermed trukket 10 poeng. Den tidligere eieren David Murray hadde brukt et pensjonsfond for å betale lønninger til både klubbens ansatte og noen av spillerne. Ved endt sesong, ble det bekreftet at klubben ble kastet ut av Skottlands øverste divisjon, og måtte starte 2012/13 i Scottish League Two — fjerde høyeste nivå i Skottland.

De brukte fire sesonger på å klatre, men returnerte til øverste nivå i 2016/17-sesongen hvor de endte på tredjeplass.

Gerrards forgjenger, Graeme Murty, hadde blitt ansatt som midlertidig manager da portugisiske Pedro Caixinha fikk sparken i oktober 2017. Da klubben feilet med å finne en mer erfaren erstatter, ble Murty ansatt ut sesongen.

Den 1 mai 2018 tapte Murtys Rangers hele 5-0 for Celtic, som dermed ble bekreftet ligavinnere. Rangers endte på en tredjeplass for andre gang på rad. Det var kroken på døren for Murty, og tre dager senere ble Steven Gerrard offisielt ansatt. Han tok over laget den 1 juni 2018.

«Hardeste pre-season jeg har hatt»

At Gerrard mente alvor er det ingen tvil om. Spillerne fortalte om harde treningsøkter og Daniel Candeias sa at «det er den hardeste pre-season jeg noen gang har hatt, det er den første jeg har hatt hvor man bare løper og ikke rører ballen. Det er bra for den fysiske motstanden for sesongen som kommer.»

I Rangers møttes to tidligere lagkamerater i Gerrard og Jon Flanagan. Flanagan spilte med Gerrard i Liverpool i fem år, men scouseren insisterte på at han ikke fikk noen spesialbehandling fra den nye sjefen. «Han er sjefen nå. Han er ikke Steven for meg lengre. Han er manageren og jeg er spilleren. Det er ikke som da vi begge var spillere.» Flanagan var imponert av det han så i den tidligere lagkameraten. «Han har kommet inn og han har gjort det veldig bra. Alle gutta har det gøy og jeg synes han har gjort en god jobb så langt.»

Gerrard snakker rett fra levra. Pressekonferansene er sjeldent kjedelig, og han er ikke redd for å hverken skryte eller skjelle ut spillere i offentligheten. Det er noen ganger brutalt, men ærligheten og åpenheten har stort sett falt i god jord blant supporterne i den skotske arbeiderklassebyen.

«Noen trenere overkompliserer ting. De har ordenes gave og snakker med sølvtunge, men det har ikke jeg. Jeg bare forteller det som det er, jeg forteller laget som det er og hva som er forventet av dem i denne klubben, og vi vil møte de forskjellige utfordringene og gi det et forsøk,» sa han forrige sesong.

Gerrards gode tall

Rangers-karrieren startet på strålende vis. De var ubeseiret på sine første 12 kamper, i tillegg til seier i alle de fire treningskampene. Rangers tok seg blant annet til gruppespillet i Europaligaen, deres første gruppespill i Europa siden 2010/11 i Champions League. I desember 2018 vant Rangers sitt første Old Firm siden 2012.

Gerrard hadde tatt grep umiddelbart da han kom til klubben. 14 spillere ble signert. Han hentet blant annet målvakt Allan McGregor og forsvarsspillere Connor Goldson, Jon Flanagan, Joe Worrall, Nikola Katie og Borna Barisic. Murty hadde som nevnt fått sparken etter å ha sett laget slippe inn hele fem mål, så forsvarsrekka måtte skjerpes. Tallene viser at det har han lykkes med.

MÅNEDENS SPILLER OG MANAGER: Alfredo Morelos og Steven Gerrard ble månedens spiller og manager i oktober 2018.

MÅNEDENS SPILLER OG MANAGER: Alfredo Morelos og Steven Gerrard ble månedens spiller og manager i oktober 2018.

Sesongen før han ankom, slapp Rangers inn 1.32 mål per kamp. I Gerrards første sesong var gjennomsnittet 0.71, og 29 kamper inn i sesong nummer to er gjennomsnittet falt igjen til 0.65.

Samtidig har Colombianske Alfredo Morelos vært nådeløs foran mål og hamret inn 59 mål på 94 kamper. Laget scorer i gjennomsnitt 2.2 mål per ligakamp. I Gerrards første sesong scoret de 2.15 mål per kamp, og sesongen før han ankom scoret de i snitt 2 mål per kamp.

Rangers endte sin første sesong på en andreplass, ni poeng bak Celtic. Sesongen før hadde de endt på en tredjeplass, 12 poeng bak Celtic og tre poeng bak Aberdeen. Andre sesong startet enda bedre, og ved halvspilt sesong lå Rangers to poeng bak Celtic — med én kamp til gode. De hadde altså kontroll over tabellen, og supporterne drømte om å stoppe Celtic i å vinne ligaen for niende år på rad.

Hva har gått galt i 2020?

På starten av nyåret levde fortsatt tittelhåpet i beste velgående, men ti kamper senere har Celtic dratt i fra. Rangers ligger 13 poeng bak erkerivalen, men Rangers har én kamp tilgode. Utenom ett tap mot Celtic i september, var Rangers ubeseiret i ligaen frem til 26 januar. Da gikk de på et surt tap mot bunnlaget Hearts.

BETENKT: Det var en betenkt Steven Gerrard som sto på sidelinjen og så laget tape mot bunnlaget Hearts i den skotske cupen.

BETENKT: Det var en betenkt Steven Gerrard som sto på sidelinjen og så laget tape mot bunnlaget Hearts i den skotske cupen.

Kilmarnock ble også et hakk for store, og det samme gjorde Hamilton Academical som ligger på en 11. plass, nest sist på tabellen. Etter tapet for Hamilton sa Gerrard «Jeg og trenerteamet er nede fordi vi gjør alt vi kan. Vi prøver å endre formasjon og spillere, vi prøver forskjellige ting i trening for å løfte spillerne og gi dem selvtillit.»

Stjernespiss Alfredo Morelos har også et disiplinærproblem. Morelos ble utvist fem ganger i Gerrards første sesong, og to ganger så langt i 2019/20-sesongen. Gerrard klarte å holde Colombianeren i tøylene en god stund i 2019/20, helt til han så rødt — to ganger — i desember. Han kom tilbake i slutten av januar, fullstendig ute av form, og har ikke scoret mål siden Boxing Day.

BBC Scotland peker på midtstopperne som en av årsakene til at laget plutselig taper poeng. Vinnermålet til Kilmarnock i februar kom fra en lang ball som stopperne Goldson og Katic ikke klarte å håndtere. Tabber fra Katic alene førte også til begge målene i uavgjortkampen mot St Johnstone.

I kvartfinalen i den skotske cupen møtte de bunnlaget Hearts, og nok en gang ble stopperne syndebukk, denne gangen Goldson, i 1-0-tapet.

«Dette er det laveste jeg har vært siden jeg tok denne jobben,» sa han etter tapet mot Hearts, hvor spillerne leverte kanskje sin dårligste kamp siden han tok over. Få dager tidligere hadde de avansert i Europaligaen etter to knallsterke kamper mot Braga. «På onsdag kveld var jeg den stolteste mannen i Europa for spillerne mine var fremragende. Alt vi har jobbet etter i to år kunne jeg se fra sidelinjen. Jeg var så stolt, det var fantastisk. Men i 90 minutter i dag, kjente jeg ikke igjen noen ting. Jeg er veldig lei meg.»

De største hinderne

Hjemlige cupkamper og to arge motstandere har vist seg å være Gerrards største hindre for suksess i Glasgow.

Celtic og Aberdeen har vært hans akilleshæl. På syv kamper mot Celtic har Rangers vunnet tre og tapt fire.

Da Rangers vant på Celtic Park i desember 2019 var det første gang de vant på naboens bane på over ni år. Men det sureste tapet mot Celtic kom i finalen i ligacupen. Rangers hadde 16 skudd på mål, 11 cornere, og bommet på et straffespark. Celtic vant 1-0.

Statistikken mot Aberdeen er ikke bedre. På 11 kamper har Rangers vunnet tre og tapt tre. Aberdeen slo Rangers ut i begge de hjemlige cupene i 2018/19-sesongen.

I Europa har de prestert over all forventning, med bare fire tap på 31 kamper med Gerrard som manager. Ute på kontinentet har de møtt motstand Gerrard kjenner  Rangers er fortsatt med i Europaligaens åttedelsfinale, men det ser dårlig ut for videre avansement. Bayer Leverkusen vant 3-1 i første runde på Ibrox, og returoppgjøret har blitt utsatt på ubestemt tid på grunn av koronaviruset. Kanskje blir den aldri spilt.