Hvem forsvinner fra førstelagstroppen til Jürgen Klopp?

Hvor mye vil koronakrisen påvirke kjøp – og salg? Vi har sett på noen som kan være aktuelle for exit fra Anfield.

Liverpool har en tropp som leder ligaen med 25 poeng. Det finnes også spillere en vil forvente vil vokse de nærmeste sesongene, eller har potensial til å slå til. Slik sett er Liverpool bedre rustet enn kanskje noen til å takle vanskeligere tider som følge av nåværende økonomisk stillstand.

Likevel, det er spillere som en forventer i naturlig utgang, og også typer som ikke helt har funnet seg til rette eller i realiteten ikke innfrir helt det et mesterlag er ute etter.

Vi har sett på en drøy håndfull spillere som kan forlate Liverpool Football Club i løpet av sommeren.

  • Seks lag i mot planene om å fullføre sesongen

Tiden har rent ut

Nathaniel Clyne – Han fikk trøye nr. 2 og var ment å være Liverpools høyreback i en rekke sesonger. En landslagsspiller for England, men som bare i realiteten fikk to sesonger i helrødt før skadene, da først og fremst en langvarig ryggskade, har ødelagt for ham. Ingen kamper i 2019/20 er bekymringsfullt for en spiller som fortsatt bare er 29 år gammel, og som spiller i en posisjon hvor Liverpool kunne hatt behov for litt avlastning av en rutinert forsvarer. Nå løper kontrakten ut og Clyne må finne seg en ny klubb. Det er bare å ønske lykke til.

Adam Lallana – Jürgen Klopp har hele tiden gitt uttrykk for at han liker Adam, en lojal arbeider på midtbanen med evne til å komme bak motstanderne. Dessverre har ikke kroppen gitt en tilfredsstillende respons de tre siste sesongene. Det har blitt enkeltstående kamper og en nyttig mann å ha i garderoben. Slik sett er inneværende sesong et godt eksempel, gjennom et innbytte mot Manchester United og viktig utligning på Old Trafford, samt at han har vært en erfaren ledertype i kamper hvor Klopp har benyttet et «skyggelag» inkludert mange unge spillere. Totalt blir imidlertid summen for liten, fra en spiller med høy lønn og som snart passerer 32 år, og hvis avtale med LFC nå snart løper ut.

Rutinerte reserver

Adrian – Det har blitt en mer hektisk sesong enn hva som Adrian trolig hadde i sine drømmer. Nå 33 år gammel skulle han være en godt betalt vikar for toppkeeperen Alisson, men har endt opp med 16 starter og to innhopp i liga og betydningsfulle cupkamper. Begynnelsen var meget god, med en man of the match opptreden da supercupen ble vunnet mot Chelsea, mens slutten var i andre enden av skalaen da hans tabbe var en helt vesentlig årsak til at det ble exit i Champions League mot Atletico Madrid. En sisteskanse med god psyke og et godt høyeste nivå, men som også har en tabbe eller to i seg. Det er trolig godt nok til at Liverpool velger å satse på spanjolen som rutinert reserve også neste sesong, som vil fullføre hans nåværende kontrakt.

Dejan Lovren – Et interessant, og omdiskutert navn. Det er mange som mener noe om Dejan Lovren. Hvis en ser på spillerbørsen hos liverpool.no har kroaten i 2019/20 fått 8 poeng på spillerbørsen i hjemmeseirene mot Manchester City og Leicester, nr. to og tre på ligatabellen, og hjemme mot Napoli i Champions League. Den tidligere VM-finalisten kan altså prestere i høyt profilerte kamper. Bunnivået er imidlertid lavt og gir et gjennomsnitt på 6,21 poeng på børsen. Han virker nå å være etter unge Joe Gomez og Joel Matip i køen av midtstoppere som skal være partner til Virgil van Dijk. Etter fire år med over 30 kamper fra start i liga og cup er han godskrevet med 15 og 14 kamper (så langt denne sesongen). For en snart 31-årig landslagsspiller med avtale fram til 2021 på Anfield er det noe tynt, både for klubb og spiller, og begge parter vil trolig vurdere nøye det som måtte komme av tilbud.

Må prestere og skrive under

Naby Keita – En føler at en antyder at det er blitt sagt før, men Naby Keita behøver å prestere. En prislapp på nesten £53M tilsier det. Afrikaneren har brukt tid til å tilpasse seg, men har også vært uheldig med skader. En trodde kanskje han hadde knekt koden i desember da han spilte fire kamper med et gjennomsnitt på 8,00 på spillerbørsen og bidra med fire scoringer fra midtbanen. Det er et antall mål for de røde å få flere scoringer fra midten, og Keita kan løse det. 25 år er også en hyggelig alder for en fotballspiller. Men hva tenker Jürgen Klopp og spilleren selv? Kan han fortsatt bli den match som Liverpools tredje dyreste spiller i historien skulle tilsi? Kontrakten til Liverpools nr. 8 løper ut i 2023, og noe må snart skje.

Gini Wijnaldum – Gini er en populær og nyttig spiller i LFC. Årsaken til at han er tatt med på denne listen er at han er den eneste en kan hevde er i en foretrukket startellever som bare har et år igjen av kontrakten. 29 år kan det være den siste virkelig lukrative avtalen som han skriver, og en undrer hvorfor dette ikke er i orden for lenge siden. Liverpool og Klopp vil nok gjerne beholde nederlenderen, som har vist at han kan spille i flere posisjoner på midtbanen og ikke minst stå fram i store kamper med viktige scoringer. Denne sesongen startet han labert, men virket å løfte seg vesentlig etter at Keita begynte å vise seg fram. Hvis det fortsatt ikke blir enighet med Wijnaldum må klubben vurdere om det heller er riktig å cashe inn.

TROLIG FOR LITE: Xherdan Shaqiri og Adam Lallana jubler for scoring mot Everton denne sesongen, men det var et unntak i år hvor begge har fått vist seg lite fram i helrødt.

TROLIG FOR LITE: Xherdan Shaqiri og Adam Lallana jubler for scoring mot Everton denne sesongen, men det var et unntak i år hvor begge har fått vist seg lite fram i helrødt.

For lite - for ujevnt

Xherdan Shaqiri – Manageren har selv sagt at hans kortbente sveitser er frustrert over situasjonen i Liverpool, og at han har god grunn til å være det. Både på grunn av skader, men også lite spilletid. Han har fått med seg sine øyeblikk i helrødt Xherdan Shaqiri, men denne sesongen begrenser det seg til en kamp med fullførte 90 minutter hvor det ble en fin scoring mot Everton i 5-2 seieren. Det er naturlig nok alt for lite for en spiller med et skudd og en pasning i sin venstrefot som det knapt finnes maken til i klubben. Et problem er at Liverpool i 4-3-3 med intenst press og hurtige kontringer, samt disiplinert løping tilbake, ikke helt stemmer så godt med måten Shaq liker å komme inn i midten i forsøk på å skape og score mål. Det er ikke en spiller som ønskes vekk, men noen ganger passer ikke en brikke inn i puslespillet og i tillegg vil en tro at det være klubber som er villig til å gi en bra pris for 29-åringen som har potensial til å være et aktivum på rett sted.

Divock Origi – Den fysisk sterke belgieren har fått registrert vurdering på vår spillerbørs 11 ganger, og har en 6’er i snitt. Det gir et ganske fortellende bilde. Det svinger litt for mye, og kanskje passer han også best som en innbytter som kan gi laget noe annerledes i en kamp hvor det fungerer ikke helt som det skal. Med seg i bagasjen har han store og historiske øyeblikk ikke minst fra forrige sesong. Likevel, pr. i dag er han første alternativ til Mané, Firmino og Salah, og det må være lov til å spørre om det er godt nok. Kanskje som en super-innbytter, men i mindre grad hvis tilbakelente Divock skal prestere over en lengre periode med opptredener fra start. En aner at Liverpool kan være villige til å ta pengene dersom det skulle kommet et bra tilbud på Origi.

Konklusjon:

Liverpool har en meget god startellever, og de har også bra med spillere å dekke opp med. Det føles likevel riktig at troppen forsterkes og fornyes med en to-tre spillere før neste sesong. Hvis flere av de spillerne nevnt over i tillegg forsvinner, vil det ikke minst være tilfelle.

Den bakre femmeren med Alisson, Alexander-Arnold, Gomez, van Dijk og Robertson er både sterk og ungdommelig, men pr. i dag er det intet rutinert alternativ på backene hvis vi snakker spillere som har dette som sin favorittposisjon. Nathaniel Clyne forlater klubben og Dejan Lovren vil være et naturlig salg, uten at det vil svekke troppen nevneverdig. Det er noen lovende unggutter i bakgrunnen, spesielt Neco Williams og Ki-Jana Hoever, og det er mulighet til for eksempel å bruke veteranen James Milner på backene, Fabinho også som høyreback og midtstopper, og til og med Jordan Henderson i det indre forsvaret, men et nytt navn for å gi bedre dekning defensivt inngir fornuft.

En som kan utfylle og dekke for de fremme, samt mer kreativitet og scoringer fra midtbanen, er nok likevel høyere på en kjøpsliste som det nå spekuleres i hvorvidt blir brukt som følge av koronakrisen.

Det er Takumi Minamino, som aldri helt kom i gang etter en overraskende overgang fra Salzburg i januar. Det er som nevnt en Naby Keita som kan ha langt mer å gå på. Det er unggutter som Curtis Jones og Harvey Elliott, og kanskje også Rhian Brewster, selv om det virker tidlig. Det er også utlånsspillere som Harry Wilson og Marko Grüjic.

Xherdan Shaqiri virker å være den mest trolige til å bli solgt, etterfulgt av Divock Origi, og at midtbanespillerne Gini Wijnaldum og Naby Keita vil være med videre. Penger for Shaqiri og Origi vil en anta langt på vei kan betale for en Timo Werner, og noe slikt har nok hele tiden vært planen før verden ble snudd nokså mye på hodet.

Det vil være overraskende for oss om ikke Liverpool «tar seg råd» til det. Eventuelt at man finner en løsning med Wijnaldum, satser videre på Keita, tror Minamino vil utvikle seg som Liverpool-spiller, og dermed muligens nøyer seg med et eller to kjøp.