Kenny Dalglish åpnet opp for en mulig amerikansk drøm

Villyan Bijev fikk kontrakt med Liverpool bare minutter før han skulle tilbake til Amerika etter prøvespill.

The Kopite møtte to flotte amerikanske tenåringer på akademiet i Kirkby for om lag sju og et halvt år siden. Vi hadde gjort et intervju med Marc Pelosi da Villyan Bijev dukket opp etter nylig å ha vært noen måneder på Sørlandet med Start.

De var to meget gode venner med en ganske så lik bakgrunn. Pelosi var født i Tyskland med tysk mor og amerikansk far, men flyttet til California da Marc var tre år gammel. Foreldrene til Bijev søkte fra Sofia i Bulgaria og fikk studentvisum til USA og California da Villyan var fem år gammel, som etter et par år ble til arbeidsvisum, og siden har familien holdt til på østkysten av Nord-Amerika.

Spillerne møtte hverandre på samlinger for de beste spillerne i bestemte alderstrinn, men det var spissen Bijev som fikk en sjanse i LFC før allrounderen Pelosi.

Vellykket prøvespill i Liverpool

Villyan Bijev fikk et ukes langt prøvespill med Liverpool i juli 2011, bekrefter goal.com. Den da 18 år gamle spilleren scoret to mål i sin første kamp med en liverbird på brystet. I sin andre og siste kamp var det planlagt at Villyan bare skulle spille første omgang, da han skulle rekke et fly tilbake til California.

Da angriperen skyndte seg inn i garderoben ved pause hadde han allerede scoret tre mål. Han ble imidlertid stoppet på veien, av sin agent og Kenny Dalglish. Kenny skal ha sagt, «Hør her, vi synes du er en god spiller, vi ønsker virkelig å signere deg, hva sier du til det?» 

«Det vil jeg uten tvil, ja», fikk 18-åringen stotret fram. Han tok flyet tilbake til statene, med var tilbake i England en uke senere for å starte på sin egen reise, sin egen «American dream».

Skuffende utlånsopphold

Den bulgarske bakgrunnen skapte først problemer angående arbeidstillatelse, og etter at et planlagt låneopphold i Genk og Belgia gikk i vasken endte tenåringen opp i Fortuna Dusseldorf hvor han stort sett spilte på andrelaget.

Til goal.com gir Bijev uttrykk for de vanskelighetene han kom over i Tyskland, hvor han bl.a. følte at han ikke greide å få sagt helt hva han mente p.g.a. språket. Eldre lagkamerater skal også ha hatt lite tålmodighet med en fersk spiller som slet med å finne seg til rette og hadde hjemlengsel.

Da The Kopite møtte Villyan var han full av lovord over hvordan han ble mottatt i Start. De nakne fakta er likevel at han bare spilte en kamp i Adeccoligaen med 20 VILLYAN på ryggen, som de gule og svarte vant i 2012.

Elegant angriper

Bijev har Dimitar Berbatov som forbilde, og det røper også noe om han som spillertype. Han liker å drible, ta en elegant vending, som en ganske høyreist og slank angriper. På gode dager, i sitt rette element, kan han også være en scoringsmaskin.

Etter heller mislykkede utlånsopphold fikk han trene i perioder med førstelagstroppen under ledelse av manager Brendan Rodgers, og spillere som Gerrard, Coutinho og Sterling.

Nåløyet ble snart for trangt i Liverpool FC og Villyan ble frigitt i 2014. Selv var han rimelig filosofisk angående sin exit fra Anfield: «En klubb som Liverpool ønsker konstant de beste spillerne. Hvis de kan bringe fram slike spillere selv, utmerket, hvis ikke vil det hente de beste spillerne fra hvor som helst i verden.»

Hans videre ferd gikk tilbake til Sofia hvor han spilte for Slavia, før han byttet til Cherno More som også holder til i Bulgaria. De fire siste årene har angriperen vært i Portland Timbers 2 og Sacramento Republic.

Drømmen lever videre for Bijev

Marc Pelosi og Villyan Bijev kan være et bilde på en drøm og en målsetning, som det er mulig å komme til med talent og hardt arbeid, men hvor det også kan være mange torner på veien.

Pelosi brakk leggen på to steder i en U21-kamp for Liverpool i februar 2013 mot West Bromwich og var ute av spill i 14 måneder. Marc kjempet seg tilbake og ble kalt opp til uttak i seniortroppen til USA i januar 2015, men uten å få sin debut. Han var et par år i San Jose Earthquakes, men måtte legge opp som 23-åring i 2017. På sosiale medier omtaler han seg nå som investor og entreprenør, hvor han sier at han bruker det han lærte fra «the beautiful game» til å navigere livet og hjelpe andre.

For Villyan Bijev lever fotballdrømmen videre, i Sacramento Rebublic. En klubb som liker å kalle seg selv «ukuelig», og den nå 27-årige Bijev har ikke til hensikt å stoppe sin reise med det første.

En rundtur hvor Kenny Dalglish og Liverpool stod for det første, og virkelig store, stoppestedet.