Premier Leagues retur:Trendene fra Bundesligaen

Har fordelen med hjemmebane forsvunnet med tomme tribuner?

Den 16. mai ble Bundesligaen sparket i gang igjen, som første europeiske liga etter pandemipausen. I åpningsrunden var det Erling Braut Haaland som scoret det første målet etter den lange pausen, men nordmannen ble skadet i Borussia Dortmunds tredje kamp etter pausen. Det har vært litt av trenden etter det lange oppholdet.

Flere skader

Det er ingen tvil om at spillerne vil få det travelt når 92 kamper skal presses inn på fem og en halv uke. En tre måneder lang pause uten kamper og begrenset kontakttrening er ikke den beste oppladningen til siste innspurt av Premier League 2019-2020.

Tyskland på sin side hadde «bare» en kamp-pause på to måneder, men det har ført til en negativ skadetrend.

Den første helgen var det 14 skader i Tysklands to øverste divisjoner, og 12 av dem i Bundesliga og to i Bundesliga 2. Før ligaen ble avbrutt lå gjennomsnittlig skader på 0.27 hver kamp, og etter første runde etter avbrytelsen hadde skadesnittet økt til 0.88 per kamp, i følge idrettsforsker Dr Joel Mason.

SKADET: En skadet Haaland følger med på sluttminuttene av kampen mellom Borussia Dortmund og Bayern München.

SKADET: En skadet Haaland følger med på sluttminuttene av kampen mellom Borussia Dortmund og Bayern München.

Den trenden fortsatte i de neste rundene. Overgangen fra mange uker med hjemmetrening, en relativt kort preseason med redusert kontakttrening, til to kamper i uka har vært utfordrende for kroppene.

I forrige uke snakket Newcastles doktor, Paul Catterson, med BBC hvor han sa de forventet flere skader etterhvert som treningen ble intensivert.

– Spillere har spurt om de kan ta isbad etter trening men det lar seg ikke gjøre. I stedet gir vi dem is som de kan ta med seg hjem. Det er som å gå 15 år tilbake i tid.

Lagene vil ha mulighet til å gjøre fem bytter i løpet av kampen, men det kan fortsatt bare skje maks tre ganger. På benken kan laget ha ni innbyttere i stedet for syv. I den første runden i Bundesliga utnyttet 89% av lagene seg av muligheten til ekstra bytter.

Ingen hjemmebane-fordel

Mangelen på supportere har vist seg å ha stor påvirkning på kampforløp og hjemmelaget taper derfor en stor fordel.

Det har blitt spilt 46 kamper i Bundesliga siden ligaen ble sparket i gang igjen. Bare ti kamper – 21.7% – har blitt vunnet av hjemmelaget. Før koronaen stanset fotballen endte 43.4% av kampene i hjemmeseier. Før lockdown scoret hjemmelaget 1.75 mål per kamp, men det er nå nede i 1.28 mål per kamp. 

Samme trend har vist seg i både Estland og Tsjekkia, som også er i gang med fotball for tomme tribuner etter en lang pause.

Professorer som undersøker hva som skjer når fotball spilles foran tomme tribuner har funnet flere tendenser. Bortelaget får færre gule kort, bommer på færre straffespark, og det legges til mindre tid. I rapporten, som ikke enda er ferdigstilt med er gjengitt av ESPN, skriver de at «hjemmefordelen i sport blir nesten fullstendig borte uten tilskuere til stede, og vi finner noe bevis som kan antyde at dette skyldes at påvirkning på dommeren fjernes.»

BENKEN: Borussia Dortmunds innbyttere måtte spres ut på tribunen og ha på seg ansiktsmasker.

BENKEN: Borussia Dortmunds innbyttere måtte spres ut på tribunen og ha på seg ansiktsmasker.

Premier Leagues koronaregler

I motsetning til i Tyskland er ikke spillerne pålagt å ankomme stadion med masker, og heller ikke pålagt å bruke masker på benken. Nå kan for øvrig også spillerne i Bundesliga ta til benken uten maske, men i de fem første rundene har de altså vært pålagt å ta på seg ansiktsmaske så fort de ble byttet ut.

Alle spillerne, støtteapparat og andre som må være tilstede på stadion på kampdag, må fylle ut en spørreundersøkelse og måle temperaturen, i følge the Guardian. De som skal inn i «den røde sonen», som vil si banen, garderoben, spillertunnelen og teknisk område, må også ha et form for pass som kan scannes for å bekrefte at de har testet negativt for Covid-19 de siste fem dagene. Først da kan de komme inn i sonen. 

Håndtrykk er naturligvis bannlyst, og spytting på banen er frarådet. Spillerne må drikke av egne drikkeflasker, og det vil derfor ble lagt inn en drikkepause når hver periode er halvspilt.