City blir likevel ikke straffet med utestengelseFinancial Fair Play var en av grunnene til at FSG kjøpte Liverpool

Hva skjer nå med Financial Fair Play?

13. jul 2020 kl 11.39Arild Skjævelandaskjaeveland

Manchester City anket straffen fra UEFA og vant frem i den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS) i dag. De kommer ikke til å bli utestengt fra Champions League de to neste sesongene, og må kun betale en bot på 10 millioner euro for å ikke ha samarbeidet i UEFAs etterforskning.

Det hele fotball-Europa spør seg nå, er hva som vil skje med Financial Fair Play (FFP) når City ikke kan straffes med utestengelse, etter det som virket som en sterk sak med gode bevis på at de lyseblå hadde brutt reglementet.

Store tilhengere av FFP

Da Liverpool ble kjøp av Fenway Sports Group i 2010, ble FFP tidlig nevnt av John W. Henry. Klubben måtte gjøre ting annerledes, og innenfor regelverket.

– Vi er fokusert på å posisjonere klubben slik at vi kan vinne troféer innenfor Financial Fair Play-reglene som blir innført neste år. Det betyr at vi utenfor banen tenker å øke inntektene våre på verdensbasis, sa Henry til Liverpool Echo i 2010

– Jeg håper at ikke andre klubber ignorer de økonomiske aspektene med fair play-reglene. Vi vet at det handler om inntekter og om å generere inntektene for å konkurrere. På banen må vi være smartere.

I 2011 snakket Tom Werner om reglene.

– Jeg håper at det er tyngde i det, for jeg tror det er sunt for sporten. Det vil gjøre sporten mer konkurransedyktig. En del av vurderingen vår da vi kom inn i fjor var at Financial Fair Play skulle bli innført, og vi håper at det vil bli gjeldende.

Ønsket egne regler også i Premier League

Året etter ble regelverket utsatt til 2015. Da snakket Henry om at han ønsket et regelverk også i Premier League.

– Fra vårt ståsted er det veldig viktig at UEFA klarer å implementere Financial Fair Play. Det er et nøkkelelement. Er de innstilt på å implementere det? Vi vet ikke, men omtrent halvparten av klubbene i Europa taper penger - og jeg snakker om toppklubbene, sa han til Echo.

– Jeg mener det er noe ligaene individuelt bør vurdere og innføre, i tillegg til FIFA og UEFA. Bare fordi UEFA har sine regler, betyr ikke det at Premier League og andre ligaer ikke kan innføre lignende regler.

Han uttalte seg igjen i 2014.

– Vår største utfordring har vært at Financial Fair Play har blitt ignorert. Det gjør det vanskelig å konkurrere, men samtidig er det mange klubber som ikke kan konkurrere på Liverpools nivå, så jeg bør ikke klage høylytt på det, sa han til Echo

– Det er utfordrende, og gjør det vanskelig. Det er kun fire Champions League-plasser. Vi har tre klubber som ser ut til å ha ubegrensede budsjetter - eller minst to - så det er utfordrende.