Seks år med Dejan Lovren:Hakkekyllingen Dejan Lovrens dramatiske vei til Liverpool

Tiden på Merseyside er over for Dejan Lovren, som var mange Liverpool-supporteres foretrukne syndebukk. Men noen frekke kommentarer på sosiale medier vil neppe knekke kroaten som har kjent krigen på kroppen.

Dejan Lovren forlater Liverpool med destinasjon Zenit St Petersburg for en avtale som skal være verdt 10.9 millioner pund. Kroaten har oppnådd mye i løpet av sin tid på Merseyside. Han har vunnet Champions League, Premier League, Supercupen og VM for klubblag med Liverpool, og spilt Europaligafinale med de røde samt VM-finale med Kroatia.

Likevel var Lovrens største kamp en som skjedde langt borte fra fotballbanen.

På flukt gjennom Europa

Dejan Lovren ble født i 1989 og levde sine første år i Kraljeva Sutjeska i Bosnia-Hercegovina, utenfor byen Zenica. Krigen i Bosnia-Herzegovina brøt ut tre år senere og nesten halvparten av landets innbyggere ble tvunget til å flytte fra sine hjem. To millioner mennesker ble drevet på flukt.

SARAJEVO: Bosniske og kroatiske soldater i frontlinjen i Sarajevo i 1992.

SARAJEVO: Bosniske og kroatiske soldater i frontlinjen i Sarajevo i 1992.

«Jeg skulle ønske jeg kunne forklare det men ingen kjenner den egentlige sannheten. Det bare skjedde. Det bare endret seg en natt – krig mellom alle, tre forskjellige kulturer», forklarte Lovren i en dokumentar med LFCTV fra 2017. Konflikten var mellom serbere, bosnjakere (bosniske muslimer) og kroater.

Krigen brøt ut etter at Bosnia erklærte seg uavhengig fra Jugoslavia den 1. mars, 1992. Serbiske styrker så en mulighet og startet et omfattende militært angrep, med mål om å løsrive en del av landet og integrere området i Serbia.

DEMONSTRASJON: Folk tok til gatene i Sarajevo for å demonstrere i 1992.

DEMONSTRASJON: Folk tok til gatene i Sarajevo for å demonstrere i 1992.

Den 6. april ble hovedstaden Sarajevo beleiret av serbiske styrker, som holdt fortet frem til november 1995. Byen ble bombardert og beskutt og rundt 10 000 mennesker ble drept.

«Jeg husker at sirene gikk av. Jeg var så redd fordi jeg tenkte at det var bomber. Jeg husker at mamma tok meg med og vi gikk ned i kjelleren, jeg vet ikke hvor lenge vi satt der men det var til sirene gikk av.»

Det var etter den natten familien bestemte seg for å flykte. «Jeg husker at mamma, onkel og tante, vi tok bilen og kjørte til Tyskland. Vi dro fra alt – huset, den lille butikken med maten de hadde, de dro fra det. De bare tok en bag og sa «la oss dra til Tyskland.»»

Turen tok 17 timer. Lovrens bestefar bodde i Tyskland og hadde papirene de trengte for å komme inn, men så fort krigen var over måtte de ut av landet igjen.

«For meg var det vanskelig for jeg hadde alle vennene mine i Tyskland, livet mitt hadde startet der. Jeg hadde alt, jeg var lykkelig, jeg spilte for en liten klubb og pappa var treneren – det var nydelig. Mamma sa «Tyskland er vårt andre hjem» og det er sant. Tyskland ga oss deres åpne armer. Jeg vet ikke hvilket annet land som kunne gjort det på den tiden, ønsket flyktninger fra Bosnia velkommen.»

Totalt ble rundt 100 000 mennesker drept i krigshandlinger i løpet av årene krigen varte, halvparten av dem sivile.

KIRKEGÅRD: Deler av en fotballbane i Sarajevo har blitt gjort om til en kirkegård.

KIRKEGÅRD: Deler av en fotballbane i Sarajevo har blitt gjort om til en kirkegård.

Lærer barna verdien av penger

Familien bosatte seg i Kroatia hvor en ung gutt med tysk aksent ble et enkelt mobbeoffer og foreldrene slet med å tjene nok penger til å dekke strømregningen.

«En dag spurte jeg mamma: «Hvor er skøytene mine?» for jeg elsket å gå på skøyter om vinteren. Og hun sa gråtende: «Pappa må selge dem… vi har ikke nok penger denne uken.» Jeg lover, det var på dette punktet i livet jeg sa «jeg vil ikke høre dette mer.»»

Lovren har to barn, født i 2012 og 2015. «Jeg vet ikke om de noen gang kommer til å forstå mitt liv og min situasjon, hva jeg har gått gjennom, for de lever i en helt annen verden. Hvis min datter vil ha en leke, sier jeg noen ganger «jeg har ikke råd». Det er vanskelig for henne å forstå hvorfor jeg sier det men hun må forså at man kan ikke få alt på sølvfat. Jeg jobber hardt for henne så hun forstår at man ikke trenger 20 leker, noen ganger trenger du bare en eller to for å være glad.»

Veien til Liverpool

Lovren sluttet seg til GNK Dinamo Zagreb i 2004, og debuterte for seniorlaget på øverste nivå i Kroatia i 2006. I 2010 signerte han for Lyon, og debuten i Ligue 1 fikk han da han spilte hele 90 minutter i en 2-1-seier over PSG. Tre år senere gikk turen til England og Southampton, som opererte som Liverpools uoffisielle farmerklubb en periode.

Etter hans første sesong i Premier League ble han inkludert på Bloomberg Sports liste over beste spillere i Europas fem øverste ligaer, som nummer 31 – med bare fire Premier League-spillere over han.

Liverpool-manager Brendan Rodgers var på utkikk etter en lederskikkelse i forsvarsrekka, noe han mente Liverpool hadde manglet siden Jamie Carragher takket for seg. Liverpool siktet seg inn på kroaten, som Carragher og Gary Neville i Sky Sports begge hadde på sitt Premier League-lag for 2013-2014.

Sommeren 2014 tok han følge med Adam Lallana og Rickie Lambert fra Southampton til Liverpool for 20 millioner pund. På Merseyside har Lovren vært en del av et lag som har gått fra en skuffende sjetteplass i 2014-2015 til suverene ligamestere i 2019-2020.

«Verdens beste forsvarsspiller»

Da han stolt proklamerte at han burde anerkjennes som en av de beste forsvarsspillerne i verden, gjorde han seg selv svært utsatt for latterliggjøring. Uttalelsen kom i lykkerus, kort tid etter at Kroatia hadde slått England i semifinalen i VM i Russland i 2018.

Bare en måned tidligere hadde Lovren spilt i finalen i Champions League i Kiev med Liverpool.

DELAKTIG: Lovren er en del av et klubblag som har vunnet Champions League og Premier League og tok seg til VM-finalen med Kroatia.

DELAKTIG: Lovren er en del av et klubblag som har vunnet Champions League og Premier League og tok seg til VM-finalen med Kroatia.

Det var Kroatias første VM-finale noensinne så han må kunne unnskyldes for å ha latt seg rive med litt. I et senere intervju forsvarte han uttalelsene og minnet om at han sa at han var «en av de beste» ikke «den beste.» Han ramset opp Raphael Varane, Thiago Silva og lagkamerat Virgil van Dijk som spillerne som sammen med han utgjorde de beste.

Han er kanskje ikke verdens beste midtstopper, men han har vært en del av både et klubblag og landslag som har kommet seg til finaler på aller høyeste fotballnivå. Da er man ingen dårlig fotballspiller, selv om Lovren på klubbnivå ofte har blitt stemplet som syndebukk når ting ikke har gått Liverpools vei.

Røde hjerter kan med gru huske tilbake til den ettermiddagen på Wembley mot Tottenham i oktober 2017. Lovren hadde en så dårlig dag på jobben at Klopp byttet han ut etter bare en halvtime spilt. Da hadde han vært rundingsbøye for en Harry Kane i storform lenge nok.

Det er i hvert fall lite å utsette på mentaliteten hans. Mange spådde at dette var slutten på Liverpool-karrieren for kroaten, men han klarte å holde hodet oppe på hederlig vis. Da Virgil van Dijk ankom klubben i januar 2018 hevet han nivået på hele laget, og også Lovren virket tryggere med nederlenderen ved sin side. De dannet et solid partnerskap som hjalp Liverpool til Champions League-finalen, hvor det som kjent ble tap mot Real Madrid.

I finalen var Sergio Ramos den store stygge ulven som skadet Salah og satt en albue i hodet på Loris Karius og pådro han hjernerystelse. I ettertid har Lovren slengt med leppa om den spanske midtstopperen ved et par anledninger. Han har blant annet hevdet at Ramos har gjort mange flere tabber enn Lovren, men siden han spiller for Real Madrid har det ikke hatt stor effekt på resultatene.

Da Kroatia slo Spania i Nations League høsten 2018 la Lovren ut en Instagram-story hvor han med noen heftige gloser kalte spanjolene for feiginger. Han la også ut et bilde av seg selv som tårner over Ramos.

LEGENDARISK: Dejan Lovren vil aldri bli glemt for dette målet mot Borussia Dortmund.

LEGENDARISK: Dejan Lovren vil aldri bli glemt for dette målet mot Borussia Dortmund.

Beste Lovren-øyeblikk

Når vi ser tilbake på seks år med Dejan Lovren i rødt, er det noen gode øyeblikk som stikker seg ut:

Målet mot Borussia Dortmund. Dejan Lovren kommer absolutt aldri til å bli glemt på Anfield, og grunnen er målet han scoret på overtid mot Borussia Dortmund i kvartfinalen i Europaligaen i 2016. Kampen med perfekt dramaturgi nådde klimaks da forsvarsspilleren headet ballet i mål i det 91. minutt og stadion gikk i lufta.

Champions League 2017-2018. Han storspilte i Champions League-kampanjen året Liverpool endte på en andreplass i Europas gjeveste klubbturnering. På Etihad sto han frem som en leder på laget, og skal ha vært veldig verbal i garderoben ved pause og manet spillerne til kamp.

Vennskapet med Mo Salah. Det er ikke til å komme unna at det kanskje er som Salahs bestevenn Lovren har gjort det best de siste par årene. De to fant noe overraskende tonen med en gang, og gjør ofte narr av hverandre på sosiale medier til supporternes store begeistring.