Hva skjedde med Arsenal?

Dagens Arsenal er langt unna deres glitrende storhetstid rundt millenniumsskiftet.

16. jul 2020 kl 09.27Mari@mareylunde

Kun Liverpool og Manchester United har vunnet flere store troféer i England enn Arsenal. Men det er et Arsenal-lag langt unna sin storhetstid Liverpool møter onsdag kveld.

Forrige gang the Gunners tok alle tre poengene mot Liverpool var i april 2015 – altså før Klopps tid på Merseyside. Siden den gang har det blitt svært målrike oppgjør som har resultert i fire uavgjort-kamper og seks Liverpool-seire.

Så hva skjedde med det Arsenal-laget Liverpool gikk åtte kamper uten å klare å slå Arsenal mellom 2001 og 2004?

Giftig stemning

Mellom 1997 og 2005 var det et Arsenal-lag som herjet i England under Arsene Wengers ledelse. Wenger tok over Arsenal i 1996 og ga seg ikke før i 2018, med tre ligatitler og syv FA-cuper i bagen. Dessverre for franskmannen og klubbens mange supportere, var det ikke stor suksess som preget de siste årene på Emirates. I stedet har det vært en giftig stemning rundt Ashburton Grove, med supportere som har pepet ut egen kaptein, og ikke minst stått for voldsomme utblåsninger på ArsenalFanTv.

TAKKET FOR SEG: Arsene Wenger sa omsider farvel til supporterne på Emirates, her fra etter siste hjemmekamp mot Burnley i 2018.

TAKKET FOR SEG: Arsene Wenger sa omsider farvel til supporterne på Emirates, her fra etter siste hjemmekamp mot Burnley i 2018.

Hvor gikk det galt for Arsenal? Football Whispers har sett på storklubbens fall. De peker på at Wenger, og senere Emery og Arteta, aldri klarte å erstatte en backrekke som på midten av 90-tallet bestod av Martin Keown, Tony Adams, Steve Bould, Lee Dixon og Nigel Winterburn, og i 2004 var Lauren, Sol Campbell, Kolo Tore og Ashley Cole.

Arsenal mistet nøkkelspillere uten å klare å finne tilstrekkelig erstattere, spesielt med tanke på noen av prisene de fikk. Patrick Vieira ble for eksempel solgt til Juventus for bare 13.5 millioner pund, og Thierry Henry til Barcelona for bare 16 millioner pund.

Football Whispers mener også at en aldrende ringrev som Wenger ikke klarte å holde følge med fotballens utvikling, ledet an av Jurgen Klopp, Pep Guardiola og andre managere som klarte å kombinere forrykende angrepsspill og et stabilt forsvar.

Tidligere kaptein Per Mertesacker forklarte sin side av saken i sin selvbiografi. «Arsene Wenger var alltid en sånn type manager hvis tillit til lagets kvaliteter var bunnsolid og som tok tak i ting med uendelig tålmodighet. Han ble aldri nervøs etter mange tap, heller. Han holdt fast ved sin overbevisning og sine spillere, uansett hvor sterk motvind han sto i. Det var hans største styrke. Å lure på om det også var hans største svakhet og at han var for snill mot oss blir, etter min mening, litt for enkelt.»

Feil spillerkjøp og vanskelig kapteinvalg

Unai Emery tok over etter Arsene Wenger og hadde Arsenal-jobben i 18 måneder før han fikk sparken. I et stort intervju med Daily Mail fortalte han hva som gikk galt i hans periode i klubben.

Mye dreide seg rundt spillerkjøp og uenigheter mellom manageren og klubbledelsen.

– Pepe er en god spiller men han trenger tid. Da jeg var der presterte han ikke. Jeg ønsket å hente noen som kjente den engelske ligaen og som ikke trengte en tilvenningsperiode.

Emery hadde et personlig møte med Wilfried Zaha, som skal ha vært gira på å slutte seg til the Gunners.

– Men klubben bestemte seg for at Pepe var yngre, en for fremtiden. Jeg sa ok, men vi trenger å vinne nå og denne fyren (Zaha) vinner kamper.

Men klubbledelsen lyttet ikke til managerens ønsker.

PROBLEM: Mesut Ozil ble et problem for Unai Emery.

PROBLEM: Mesut Ozil ble et problem for Unai Emery.

Emery ønsket også å beholde Aaron Ramsey som han så som en lederfigur og fremtidig kaptein, og var skuffet da klubben valgte å selge han til Juventus.

– Vi hadde allerede latt Petr Cech gå og Laurent  Koscielny og Nacho Monreal fikk dra. Da Ramsey dro hadde vi mistet fire kapteiner.

I stedet falt kapteinsvalget på Xhaka, som ble stemt frem av spillerne, men som ikke blomstret i rollen. Bare en måned etter at han fikk kapteinsbindet jublet supporterne da han ble byttet ut i en kamp, og de buet på han da han gikk av banen. Xhaka svarte med å be supporterne om å «fuck off». Han mistet armbåndet, som i stedet gikk til visekaptein Aubameyang.

Mesut Ozil ble også et problem for Emery.

– Jeg gjorde så godt jeg kunne for å hjelpe Ozil. Gjennom karrieren min har talentfulle spillere vært favoritten min og de har spilt på deres beste eller tilnærmet sitt beste under meg. Jeg var alltid positiv mot han og ville ha han involvert, men holdningen hans var ikke god nok.

Emery tok også sin del av skylden for at hans tid på Emirates ikke ble noen suksess. På hans 51 kamper som manager tok Arsenal 88 poeng. Det var eksakt like mange poeng som Wenger tok på sine siste 51 kamper.

STORHETSTID: Patrick Vieira var en sentral del av Arsenals gullalder.

STORHETSTID: Patrick Vieira var en sentral del av Arsenals gullalder.

– Mistet vinnerkulturen

Kommentarer fra Ashley Cole tyder på at nedgangen kan ha startet lenge før folk fra utsiden la merke til den. Venstrebacken byttet London-beite i 2006 da han flyttet fra Arsenal til Chelsea.

Han vant tre FA-cuper og to ligagull med Arsenal.

Til BBC Sports fortalte han tidligere i år om den første tiden i Arsenal hvor spillere som Martin Keown, David Seaman, Patrick Vieira, Thierry Henry utgjorde lagets ryggmarg.

– Da de begynte å dra (fra klubben), følte jeg at det ble hull i kulturen som hadde bragt suksess. Jeg følte at vi falt litt sammen, eller at det var hull som aldri ble tettet igjen.

Han forklarer klubbyttet med at han søkte den samme vinnerkulturen og den fant han på Stamford Bridge.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]