Liverpool mot Leeds:Vennskap, rivalisering og en ustoppelig Mark Viduka

Når Leeds United returnerer til Premier League for første gang på 16 år neste sesong, returnerer også en av Liverpools rivaler.

Leeds er tilbake i Premier League. Bleacher Report plasserer Leeds på en tiendeplass over Liverpools største rivaler, bak Newcastle, AC Milan, Manchester City, Tottenham, Real Madrid, Arsenal, Chelsea, Everton og Manchester United.

Kniving på 60-tallet

Rivaliseringen mellom de to lagene fra Nord-England startet for alvor da lagene møttes i finalen i FA-cupen i 1965. Det var Liverpools tredje finale. De røde hadde vært tapende finalister i 1914 og 1950 og Bill Shankly var veldig sulten på trofeet. Det samme var Don Revie og Leeds United som var i finalen for aller første gang.

Men det var Liverpool som var sterkest på Wembley. 100 000 tilskuere så 90 målløse minutter før Roger Hunt scoret oppgjørets første mål tidlig i første ekstraomgang. Leeds utlignet, men Liverpool scoret en gang til og vant 2-1.

«At et lag som Liverpool ikke hadde vunnet FA-cupen før var utrolig, så mange har bedt om at det skulle skje gjennom så mange år men det skjedde ikke. Så da vi slo Leeds, følelsen var uforglemmelig», fortalte Shankly i ettertid om seieren på Wembley. «Voksne menn gråt og det var den beste følelsen et menneske kunne oppleve, å se hva vi hadde gjort. Det var mange stolte øyeblikk. Fantastiske øyeblikk. Men det var den beste dagen.»

GODE VENNER: Don Revie og Bill Shankly etter en kamp på Anfield i 1973.

GODE VENNER: Don Revie og Bill Shankly etter en kamp på Anfield i 1973.

Liverpool vant første oppgjør, men knivingen mellom lagene var ikke over. I sesongen som fulgte, vant Liverpool ligaen foran Leeds på andreplass (dog seks poeng bak). I 1969 fikk Leeds sin revansje, før de endte på andreplass igjen de neste tre sesongene. I 1974 vant Leeds sitt andre ligagull, nok en gang rett foran Liverpool.

Til tross for at lagene deres knivet om de samme trofeene var forholdet mellom Shankly og Revie veldig godt. Så godt, faktisk, at de ringte hverandre hver søndag for å prate om helgens resultater.

Stabilitet med Paisley og kaos med Clough

I 1974 sa begge managere seg ferdig i klubbene da Shankly pensjonerte seg og Revie tok England-jobben. Inn kom henholdsvis Bob Paisley og Brian Clough. Liverpool fortsatte på topp mens for Leeds del ble det trøbbel.

Lagene møttes igjen kjapt etter de nye ansettelsene i Charity Shield. Kampen blir best husket for slåssing mellom Kevin Keegan og Billy Bremner, men Liverpool vant fotballkampen. Clough varte bare 44 dager i jobben. Jimmy Armfield tok over, tok Leeds til finalen i Europacupen hvor de tapte mot Bayern München, men det var lite å skrive hjem om de neste årene. Leeds tilbragte åtte år i andredivisjon på 80-tallet.

VIDUKA: Mark Viduka spilte en uforglemmelig kamp mot Liverpool i november 2000. Her i aksjon mot Sami Hyypia.

VIDUKA: Mark Viduka spilte en uforglemmelig kamp mot Liverpool i november 2000. Her i aksjon mot Sami Hyypia.

Det siste ligagullet

I 1990-1991 var Leeds tilbake på topp og møtte Liverpool til en svært minneverdig kamp på Elland Road i april 1991. Liverpool ledet 4-0 etter første omgang, men i det 68. minuttet startet Leeds det som så ut som en imponerende opphenting. 4-1, 4-2, 5-2, 5-3, 5-4.

Liverpool kom på andreplass, bak Arsenal, den sesongen. Neste sesong vant Leeds hele sulamitten, i det som var Football League First Divisions siste sesong før navnebyttet til Premier League. Det ble siste gang noen av de to lagene vant ligaen, frem til i år. Manchester United og Arsenal – og Blackburn - var dominerende på 90-tallet.

I 2000 leverte Mark Viduka en uforglemmelig forestilling på Elland Road da Liverpool kom på besøk. Uansett hvor mange mål Liverpool hadde scoret den dagen hadde Viduka scoret flere. Liverpool scoret tre, Mark Viduka fire.

Nedrykket

På starten av det nye millenniet brukte Leeds penger de ikke hadde. Da de ikke kvalifiserte seg for Mesterligaen i 2001-2002, fikk de ikke sårt trengte penger inn i kassa, og de måtte selge sine beste spillere for å forsøke å dekke gjelda. Etter at 2003-2004-sesongen var ferdigspilt lå Leeds – med James Milner i laget – på en 19. plass og nedrykk var et faktum.

Liverpool og Leeds har bare møttes to ganger siden 2004, i to ligacupkamper som begge endte med seier til de røde.

Når neste sesong starter er det et nytt oppgjør mange kommer til å merke seg på terminlista. Så gjenstår det å se om Jurgen Klopp og Marcelo Bielsa får et like godt forhold som Bill Shankly og Don Revie.