Dette har skjedd siden forrige møte med Fulham

Fulham er tilbake i Premier League, og nå håper Scott Parker at de kan holde seg der litt lenger enn sist.

Fulham er klar for Premier League etter seieren på Wembley tirsdag kveld. Dette har skjedd siden sist.

Scott Parkers inntog

Etter fire år i Championship var Fulham endelig tilbake i Premier League i 2018. Det gikk så der. Liverpool vant begge oppgjørene mot Fulham, henholdsvis 2-0 på Anfield og 2-1 i London.

19.-plass og en målforskjell på -47 var fasit da man telte opp i mai 2019, og Londonlaget måtte på en kjapp retur tilbake til Championship. I løpet av sesongen hadde tre managere fått prøve seg. Etter at Slavisa Jokanovic og Claudio Ranieri ble regnet for svake, tok Scott Parker over som midlertidig manager. Han klarte ikke å redde klubben fra nedrykk, men ble likevel gitt fornyet tillit og ble permanent manager i mai 2019.

Parker hadde spilt 119 kamper for The Lily Whites fra 2013-2017 og midtbanespilleren noterte seks nettkjenninger. Da spillerkarrieren var ferdig, trente han Tottenhams U18 ett år, før han slo seg sammen med Jokanovic som Fulhams førstelagstrener.

Spillerflukt

Etter at Fulhams nedrykk var et faktum, rettet andre lag søkelyset mot spillerstallen på Craven Cottage. Ut døra den sommeren forsvant flere av Fulhams heteste talenter. Ryan Sessegnon signerte for Tottenham den 8. august 2019, hvor unggutten ble Spurs yngste spiller noensinne til å score et mål i Champions League. Han hadde vært Fulhams toppscorer i Championship-sesongen 2017/18 og altså særdeles viktig i opprykket til Premier League.

Flere tok følge med Sessegnon ut døra på Craven Cottage, blant annet tidligere Liverpool-spillere Ryan Babel og Lazar Markovic, og nåværende Liverpool-spiller Harvey Elliott. Jean Michaël Seri gikk ut på lån til Galatasaray. Låneavtalene til blant andre André Schürrle, Calum Chambers, Timothy Fosu-Mensah og Håvard Nordtveit var over, og de returnerte til sine hovedklubber.

NØKKELSPILLER: Aleksandar Mitrovic scoret 26 mål for Fulham i 2019/20-sesongen.

NØKKELSPILLER: Aleksandar Mitrovic scoret 26 mål for Fulham i 2019/20-sesongen.

Den viktigste signeringen

Fulham hentet spillere inn, men likevel var det beste de gjorde på overgangsmarkedet at de klarte å beholde Aleksandar Mitrovic. Via Snapchat hadde Mitrovic forpliktet seg til et låneopphold i Fulham vinteren 2018, og sommeren ble overgangen komplett. I Fulhams Premier League-sesong ble han lagets toppscorer med 11 mål.

Til tross for interesse fra lag som Everton og Southampton, signerte Mitrovic ny langstidskontrakt med Fulham sommeren 2019, og forpliktet seg dermed til kampen om retur til Premier League.

Suksess i Championship

Serberen blomstret i Championship. Han hamret inn mål etter mål, og scoret fem på sesongens første seks kamper. I oktober ble det hattrick mot Luton Town og han vant prisen for månedens spiller etter seks mål på fem kamper.

Da sesongen ble avbrutt av pandemien, lå Fulham på en komfortabel tredjeplass som betyr play-off om den siste opprykksplassen til Premier League. I juni var fotballen i gang igjen, og de første to motstanderne var konkurrentene om opprykksplassene, Brentford og Leeds United. Det ble null poeng. Fulham fulgte opp skuffelsen med fem seire og to uavgjort, som sikret en fjerdeplass – bare bak Brentford på tabellen på målforskjell. I semifinalen ventet Cardiff, og Fulham tok seg videre med 3-2 sammenlagt.

– LÆRT AV TIDLIGERE FEIL: Trener Scott Parker håper at klubben har lært etter forrige opphold i Premier League. Her med Joe Bryan og Bobby Decordova-Reid.

– LÆRT AV TIDLIGERE FEIL: Trener Scott Parker håper at klubben har lært etter forrige opphold i Premier League. Her med Joe Bryan og Bobby Decordova-Reid.

– Har lært av tidligere feil

Tirsdag kveld var det finale på Wembley, foran tomme tribuner. Motstander var nettopp Brentford, men Fulham var det sterkeste Londonlaget den kvelden, og vant 2-1 etter ekstraomganger.

Nå er Fulham klare for sin 15. Premier League-sesong. De tok seg til Premier League i 2018 via play-off-ruta, men nå lover Scott Parker at de har lært av sine feil fra forrige kampanje i toppdivisjonen.

– Vi skal inn i den beste ligaen i verden, med de beste spillerne, de beste lagene… Det er en brutal liga og jeg er klar over utfordringen som ligger foran oss, sa Parker etter kampen mot Brentford.

– Det vi prøver å bygge og det vi prøver å innprente i disse spillerne, i denne klubben, er noen grunnleggende fundamenter.

– Noen ganger kan de grunnleggende fundamentene ta deg lang i livet. Du kan ha så mye talent du vil men hvis du bygger fotballklubben på sand i stedet for betong, så vil det bli slutten på berg-og-dalbanen.