Slik forandret Jürgen Klopp Liverpool

Fremgangen har vært enorm i flere deler av spillet etter at tyskeren tok over som manager.

Jürgen Klopp er blitt kåret til årets manager i Premier League, og det er ikke uten grunn. Om det ikke er snakk om en revolusjon, så har i alle fall tyskeren sørget for en meget hurtig evolusjon av Liverpools spill, som resulterte i at klubben vant sin første ligatittel på 30 år denne sesongen.

Liverpools lag har utviklet seg meget positivt i flere av spillets faser i løpet av de fem årene hvor Klopp har regjert på Anfield. Pilene har pekt i riktig retning fra sesong til sesong.

Liverpool-ledelsen har identifisert og rekruttert de spillertypene de trengte for å få fremgang.

Kontringskongene

I Klopps første sesong benyttet han seg av et 4-2-3-1-system med Christian Benteke, Daniel Sturridge, Roberto Firmino, Adam Lallana og Philippe Coutinho som angripere. Disse spillerne hadde ikke hurtigheten eller dynamikken til å kontre lag i senk, så Liverpool var ikke veldig farlige på kontringer. De scoret bare ett mål etter kjappe kontringer, noe som statistikken viser var tolvte best i Premier League.

Men så kom Sadio Mané og Mohamed Salah til klubben i henholdsvis 2016 og 2017, og deres hurtighet bidro til at Klopp gikk over til en 4-3-3-formasjon. I 2016/17 scoret Liverpool to mål på hurtige kontringer, noe som var tiende best i ligaen. Sesongen etter kom det hele ni mål på kjappe kontringer, og Liverpool var plutselig best i klassen.

Philippe Coutinho forsvant til Barcelona midtveis i 2017/18, og dermed fikk supertrioen Mané, Firmino og Salah fritt spillerom på topp. Siden har de terrorisert Premier League-rivalene. I 2018/19 gjorde Liverpool seks mål på kjappe kontringer, noe som var tredje best i ligaen, mens de i 2019/2020 igjen var best i klassen med ni scoringer på kjappe kontringer.

SOLIDE: Alisson og Virgil van Dijk har sørget for at Liverpool-forsvaret er blitt potte tett.

SOLIDE: Alisson og Virgil van Dijk har sørget for at Liverpool-forsvaret er blitt potte tett.

Tettet lekkasjene bak

En av grunnene til at kontringer ikke ble prioritert i Klopps første år i klubben var at tyskeren trengte tid til å bygge et solid forsvar før han kunne sende hurtigtog fremover. Liverpool slapp inn til sammen 92 ligamål i hans to første sesonger. Dette gjorde at de ikke var tittelutfordrere. Klopp valgte å bruke angrepsrekka som førsteforsvarere, noe som bidro til å beskytte en forsvarsrekke som ikke var helt til å stole på.

I 2015/16 slapp Liverpool inn 50 mål, noe som var åttende best i Premier League. 15 av disse målene kom på dødballer, noe som var tredje dårligst i ligaen! Den sesongen presset Liverpool spesielt hardt høyt i banen, noe som førte til at de vant ballen på siste tredjedel i snitt fem ganger per kamp. Dette var tall de ikke klarte å matche i de tre sesongene som fulgte, men denne sesongen har de klart dette enda bedre, ved å vinne ballen på siste tredjedelen i snitt 6,7 ganger per kamp.

Mellom 2016 og 2018 signerte Klopp Joël Matip, Andy Robertson, Virgil van Dijk, Fabinho og målvakt Alisson. Alle viktige spillerkjøp. I løpet av denne perioden kom også Trent Alexander-Arnold opp fra egne rekker, og spilte seg til en fast plass på høyrebacken. 21-åringen ble denne sesongen kåret til årets unge spiller i Premier League, og er en av flere klasseforsvarere som har utgjort en stor forskjell i de bakre rekker. Liverpool slipper nå i langt færre mål, og problemet med mål i mot på dødballer er ikke lenger noe tema. Det siste har nok en dominerende målvakt i Alisson også bidratt til, sammen med klippen i midtforsvaret, Virgil van Dijk.

I 2016/17 slapp Liverpool inn 42 ligamål, noe som var femte best i Premier League. Tolv av disse kom på dødballer i mot, noe som var tolvte best i ligaen. I 2017/18 klarte motstanderne bare å score 38 ganger på de røde, noe som var fjerde best i ligaen. Antall dødballmål i mot var nå nede i åtte, noe som var sjuende best i ligaen.

I 2018/19 slapp Liverpool inn bare 22 mål, noe som var best i Premier League. Igjen kom åtte av scoringene på dødballer, noe som var nest best i ligaen. I 2019/20 ble antallet baklengsmål 33, igjen best i ligaen, og nå var man nede i bare fem dødballmål i mot, noe som var femte best i ligaen.

VIKTIG BRIKKE: Trent Alexander-Arnold bidrar både med dødballmål og mange giftige innlegg.

VIKTIG BRIKKE: Trent Alexander-Arnold bidrar både med dødballmål og mange giftige innlegg.

Trusselen fra kantene og dødballmål

Liverpool fremstår nå som et mer komplett lag. Klopp ønsker alltid at laget hans skal spille med et utrolig høyt tempo, men i løpet av de fem sesongene han har regjert har han også sørget for at spillerne hans er blitt taktisk bedre. Sidebackene Nathaniel Clyne og Alberto Moreno er blitt erstattet av Alexander-Arnold og Robertson, noe som på mange måter ble et vendepunkt. Begge sidebackene har nemlig bidratt med mange målgivende, og også noen scoringer. 

I 2015/16 slo Liverpool i snitt 14,7 innlegg i åpent spill, noe som var niende best i ligaen. Tallene var relativt stabile de tre sesongene som fulgte, men denne sesongen slo de røde plutselig 18 innlegg fra åpent spill i snitt per kamp, noe som var nest best i ligaen.

Sidebackenes offensive bidrag fører også til at Mané og Salah kan trekke inn i banen, og bli spisser sammen med Firmino. Backenes offensive tilnærming gjør at motstanderne ikke tørr legge seg for dypt, slik at de får tid med ballen. I 2019/20 har Liverpool vært like farlige når de har presset lag bakover som når de har kontret på dem. Alexander-Arnolds utsøkte dødballfot har også vært en trussel.

I 2015/16 gjorde Liverpool 16 mål på dødball, noe som var sjuende best i ligaen. Året etter kom 20 mål på dødball, noe som var tredje best. I 2017/18 gjorde Liverpool bare 13 mål på dødball, og var nede på ellevteplass i ligaen. Men så i 2018/19 scoret de røde fantastiske 29 mål på dødballer, noe som var best i ligaen. Best var de også denne sesongen, med 17 mål på dødballer.

Sidebackene slår også langpasninger svært presist, noe som betyr at Liverpool kan variere måten de angriper på. Langpasninger som har ført til kontringer har vært en av Liverpools spesialiteter denne sesongen.

Liverpools fremgang under Klopp har vært gradvis, men imponerende.