Thiago Alcantara:En allsidig verdensborger som Pep Guardiola krevde å ha med seg til Bayern München

Thiago Alcantaras tidligere trenere er fulle av lovord om Liverpools nye spiller som dominerte i Champions League-finalen.

Liverpools nye midtbanespiller er en verdensborger som prater flytende engelsk, tysk, portugisisk og spansk, og kunne velge mellom tre landslag. Thiago Alcantara ble født i Italia, til brasilianske foreldre, og spilte fotball i Rio som en del av Flamengos akademi før han kom til Spania og signerte for Barcelona som 14-åring i 2005. Faren er den brasilianske fotballspilleren Manzinho som var en del av Brasil-laget som vant VM i USA i 1994.

Nå skal det bli scouser av 29-åringen som har lagt syv svært suksessfulle sesonger i Bayern München bak seg.

Peps elev

Manchester City-manager Pep Guardiola er ikke i tvil om at spanjolen kommer til å passe inn i Premier League.

– Det er det ingen tvil om. En spiller som har spilt for både Barcelona og Bayern München kan spille i Premier League. Selvfølgelig kan han det. Han er en eksepsjonell spiller, har Guardiola sagt. Pep vet hva han snakker om.

Det var Guardiola som ga han førstelagsdebuten i Barcelona i 2008/09-sesongen, men det var først tre år senere han var en etablert førstelagsspiller.

COPA DEL REY: Pep Guardiola og Thiago Alcantara under feiringen av Barcelonas Copa del Rey-seier i 2012.

COPA DEL REY: Pep Guardiola og Thiago Alcantara under feiringen av Barcelonas Copa del Rey-seier i 2012.

– En ung spiller som kommer inn i et førstelag har mye å lære. Med han som trener, lærer man kjappere og bedre. Han var en enorm hjelp helt fra begynnelsen, har Thiago sagt om den første tiden med Guardiola.

Da Guardiola byttet arbeidsgiver sommeren 2013, var det én spiller han ville ha med seg til Bayern München.

– Jeg snakket med klubben og fortalte dem om mitt konsept og jeg fortalte hvorfor jeg ville ha Thiago. Han er den eneste spilleren jeg vil ha. Det er han eller ingen, sa Guardiola på den tiden.

Bayern München signerte midtbanespilleren for 25 millioner euro.

Overgangen til Bundesligaen bydde på en rekke trofeer, men også problemer. Spanjolens første tre sesonger ble forstyrret av skader og stor konkurranse på midtbanen. Toni Kroos, Bastian Schweinsteiger, Mario Götze, Xabi Alonso og Arturo Vidal har alle vært i konkurranse med Thiago om de samme plassene.

I mars 2014, etter bare åtte måneder i Tyskland, pådro han seg en leddbåndskade som gjorde at han mistet over et år med fotball.

En nummer 10 og nummer 6

Da Guardiola dro til Manchester i 2016 var det Carlo Ancelotti som kom inn som manager i Bayern. Italieneren brukte Thiago som en nummer 10, til tross for at han bar sekstallet på ryggen. Han storspilte under Ancelotti, og bare Thiago og Dortmunds Julian Weigl var de eneste midtbanespillerne i Bundesligaen med en pasningsprosent på 90% eller bedre i 2016/17-sesongen. Som en nummer 10 er det en spesielt imponerende statistikk for Thiagos del.

IMPONERT: Klopp lot seg imponere blant annet av Thiagos opptreden på Anfield i Champions Leagues åttendelsfinaler i 2019.

IMPONERT: Klopp lot seg imponere blant annet av Thiagos opptreden på Anfield i Champions Leagues åttendelsfinaler i 2019.

Mot slutten av sesongen signerte han en ny fireårskontrakt, som skulle vare til sommeren 2021.

Thiago er allsidig. Etter Ancelotti kom Jupp Heynckes, Niko Kovac og nåværende manager Hansi Flick, som alle brukte Thiago som en nummer seks, også til stor suksess.

– Hva kan jeg si om Thiago? Han er en treners drøm, sa Kovac på slutten av 2018/19-sesongen.

– Vi har en stor gruppe eksepsjonelle midtbanespillere, men han er det bankende hjertet på midtbanen, som kan gjøre alt med en ball.

– Jeg liker å angripe, men jeg liker også å spille mer defensivt, fortalte Thiago i fjor vår.

– I nummer seks-posisjonen må jeg forsvare, men jeg kan plukke ballen tidligere og være mer involvert i oppbyggingen. Derfor scorer jeg ikke eller har like mange målgivende som jeg ville som nummer åtte eller ti fordi jeg får ikke like mye rom på ballen.

Dominant

– Dominans er viktigst for meg. Hvis vi er dominante, vil vi ha suksess.

Det er ingen tvil om at Thiago og Bayern München har hatt suksess de siste årene. Han har vunnet Bundesligaen i hver eneste sesong siden han ankom før 2013/14-sesongen. I tillegg har han vunnet fire DFB-Pokal, ett VM for klubblag og senest Champions League.

HERJET: Thiago hadde all grunn til å feire seieren i Lisboa. Han dominerte på banen.

HERJET: Thiago hadde all grunn til å feire seieren i Lisboa. Han dominerte på banen.

Den 23. august møttes Bayern München og PSG i Champions League-finalen, og Thiago Alcantaras opptreden var majestetisk. Hvis noen fortsatt var usikre på om han var en mann å satse på for Liverpool, gjorde han sitt for å fjerne enhver tvil. Han spilte flere pasninger (85), gjenvant flere baller (7), gjorde flere taklinger (3), flere avskjæringer (2) og skapte flere sjanser (2) enn noen andre på banen.