Derfor blir Philippe Coutinho solgt i januar

To av journalistene som følger Liverpool aller tettest deler detaljer fra innsiden.

7. jan 2018 kl 17.23 Arild Skjæveland

James Pearce i Liverpool Echo og Simon Hughes i The Independent er to av journalistene med aller best adgang og kjennskap til hva som skjer på innsiden på Melwood. I hver sin sak i dag deler de detaljer om hvorfor Philippe Coutinho ble solgt allerede nå i januar.

Simon Hughes, The Idependent:

Den viktigste linjen i Klopps pressemelding på Liverpools offisielle hjemmesider i går kveld var denne: «Til meg, eierne og lagkameratene insisterte Philippe på at dette var en overgang han var desperat for». Nøkkelordet er «lagkameratene».

Liverpools spillere gjorde seg klar for trening på Melwood i august i fjor, da Coutinho entret garderoben med et uttrykk i ansiktet som gjorde at han kanskje ikke trengte å forklare sine planer om å dra - men han gjorde det likevel, foran hele troppen. Bare han vet om det var en avgjørelse han gjorde fordi han hadde tro på det, eller om det var av desperasjon, men det endte opp med å slå tilbake, for det førte til at Liverpool forsterket sin stilling.

Klubben hadde avslått alle Barcelonas bud på det tidspunktet. Dersom denne spilleren fikk det som han ville, ville de andre vite hva de skulle gjøre dersom de ville gå. Skap forstyrrelse, og få det som du vil. Fenway hadde på det tidspunktet allerede gått offentlig ut med at han ikke kom til å få dra. Dersom de gikk tilbake på det, ville det oppmuntre til protester mot eierskapet, som Jamie Carragher påpekte. Kanskje ville Fenway ha mistet troverdigheten for alltid.

Ingen ryggskade

Som The Independent avslørte i september, hadde Coutinho klaget på ryggsmerter, men en skann viste at det ikke var noe galt med han. Det ble bestemt at det var bedre å spille med på det offentlig, for å dempe oppmerksomheten rundt oppførselen hans, og la Liverpools sesong starte med mindre forstyrrelse enn det ellers ville ha vært.

GOD SESONG:
GOD SESONG:  Philippe Coutinho kom inn igjen på laget og spilte en god sesong før salget i januar.

Privat var ikke Klopp imot å selge, og komme seg videre. Det er en prosess han ikke er redd for, etter å ha sett Nuri Sahin dra til Real Madrid da han var Borussia Dortmund-manager, før Mario Götze og Robert Lewandowski dro til Bayern München med hans velsignelse. Han mener genuint at det alltid finnes løsninger, og at spillere kan erstattes, dersom manageren er tålmodig, og har tilliten til de over seg. Det kan han være helt sikker på at han har i Liverpool.

Les hele den grundige og gode saken i The Independent.

James Pearce, Liverpool Echo:

Tanken om at Coutinho har forlatt klubben imot managerens ønsker, gir ikke mening. FSG har gjort det klart at en avtale var avhengig av at Klopp ga det grønne lyset. Hele Anfield-hiarkiet var enig i at avtalen finansielt sett ga mening.

Pakken på 160 millioner euro er nøyaktig det dobbelte av det Barcelona først bydde for Coutinho i juli. I motsetning til i fjor sommer, er kriteriene for å oppnå 36 millioner pund av summen realistiske. De er linket til antall kamper og troféer, heller enn Ballon d’Or.

Lagånd og fokus

Men pengene gir ikke en fullgod forklaring på hvorfor Liverpool valgte å selge. En kan argumentere for at Coutinhos verdi kunne ha steget mellom nå og mai - men det å beholde en spiller som ikke ønsker å være der stemmer ikke for Klopp. Han er en manager som fokuserer på lagånd og kameratskap i troppen. Fokus og forpliktelse blir ikke sett på som noe en kan velge - uansett hvor talentfull en er.

SCORET:
SCORET:  Philippe Coutinho scoret på hodet mot Arsenal like før jul.

Klopp var med, men det var eierne som sto bak Liverpools harde holdning i fjor sommer, om at Coutinho ikke skulle noen steder. De nektet å sette en pris på ham fordi de visste at det kunne være skadelig for klubbens rykte så kort tid etter at han hadde skrevet ny kontrakt, og at han ville bli umulig å erstatte så sent i overgangsvinduet.

Kapteinsbind var sjarmoffensiv

Ja, Liverpool kunne ha gjort seg vanskelige, selv om det kunne bety at Coutinho ikke ville sparket en ball i sinne igjen før i februar. Med VM i Russland i sikte, var det aldri sannsynlig at han ville gå på streik. Men Klopp ønsket ikke en ny måned med sagaen, der agendaen ville ha blitt dominert av at Coutinho prøvde å sikre seg sin overgang til Spania.

Liverpool ville at han skulle bli, og var villig til å øke lønnen som er på 150,000 pund i uka. Klopp hadde håpet at Champions League-fotball, og at han ikke får det i Barcelona, ville overbevise han om at han ville bli i fem måneder til.

At han fikk kapteinsbindet var en del av sjarmoffensiven - men til slutt måtte Klopp innse nederlaget. Coutinho var klar på at han ikke var forberedt på å bli lenger.

Les hele saken til Pearce i Liverpool Echo.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]