– Derfor ga jeg grønt lys til Coutinho-salget

Jürgen Klopp forklarer hvorfor han valgte å gi slipp på Philippe Coutinho midt i sesongen.

13. jan 2018 kl 15.19 Einar Kvande

Det var Jürgen Klopp som tok avgjørelsen om å selge Philippe Coutinho. Det kommer frem i et intervju tyskeren har gitt til Liverpool Echo.

Liverpool-manageren fryktet at Coutinhos misnøye med å bli holdt i klubben mot sin vilje ville få en negativ effekt på resten av laget.

Liverpools eiere, Fenway Sports Group, hadde håpet at avansement i Champions League ville sørge for å holde brasilianeren i klubben ut sesongen, men Klopp ga eierne grønt lys til komme til enighet med Barcelona om en overgangssum.

Mange samtaler

Ettersom Coutinho hadde kontrakt med Liverpool frem til 2022 kunne Anfield-klubben ha stått steilt på sitt, men Klopp så ikke poenget med å beholde spilleren i klubben mot sin vilje lenger.

– Da den endelige avgjørelsen skulle tas, sa jeg at vi ikke kan beholde ham, mens klubben sa at vi måtte forsøke. Men det var åpenbart at det ikke var vits i det. Det var ikke slik at det var et åpent spørsmål, 50-50 eller noe slikt. Så jeg måtte bare ta avgjøreslen. Det var egentlig ganske enkelt, sier Klopp til Echo om saken.

– Det var ikke slik at vi hadde en samtale, og Phil sa at tankene hans var et annet sted, eller noe slikt. Det var bare åpenbart etter at vi snakket sammen at det ikke ville fungere. Vi visste det etter at klubben hadde prøvd alt.

– Vi hadde mange samtaler om mange ulike ting. Hvordan vi kan gjøre ditt eller datt, men når alle forslag ble avslått var det klart at avgjørelsen var tatt. Du kommer til et punkt der du må akseptere det, og det var hva vi gjorde.

– Jeg kan se for meg hva folk har sagt og skrevet denne uken, og jeg tror jeg ville ha sagt det samme dersom jeg ikke visste at klubben prøvde absolutt alt.

– Dersom klubben etter den første telefonen fra Barcelona hadde gått med på å selge ham, ville det ha vært annerleedes. Men vi prøvde alt. Da må du bare akseptere det.

Bare et menneske

Klopp mener det til slutt var i klubbens beste interesse å gi slipp på brasilianeren, selv om Coutinho gjorde 12 mål i første halvdel av sesongen. Han frykter at det ville ha påvirket resten av laget negativt dersom han hadde beholdt midtbanespilleren mot hans vilje.

– Det er mulig. Dersom du har Phil Coutinho i troppen vil du alltid ønske å benytte ham. Selv da han bare hadde en gjennomsnittsdag, eller en gjennomsnittlig treningsuke, tenkte du at han kan gjøre noe spesielt. Han gjorde ikke alltid det, om jeg skal være ærlig, for han er bare et menneske.

– Han utviklet seg som spiller. Det siste halve året har trolig vært en av de beste delene av hans Liverpool-karriere. Han har vært stabil på et veldig høyt nivå. Men jeg følte, visste og kunne høre at det ikke var mulig for ham å gjøre det igjen. Du kunne lese det av kroppsspråket hans.

– Jeg kunne ikke ha brukt ham om han ikke ga 100%. Philippe Coutinho er en verdensklassespiller, men dersom han ikke yter 100% er han ikke internasjonal klasse eller Premier League-klasse. Da mister du taket.

– Dersom han hadde fått en skade, dersom noe hadde skjedd i en kamp, eller at han ikke hadde nådd en ball eller slike ting, ville han ha tenkt at jeg ville likt å være i Barcelona isteden for i Liverpool. Tape en duell, misbruke en sjanse, og slike ting. Du vet at spillere er ulike.

Mer uberegnelige

Klopp anser ikke salget av Coutinho for å være gambling med Liverpools sportslige resultater denne sesongen. Livet uten brasilianeren starter mot ligaleder Manchester City i morgen.

– I min jobb sitter man aldri trygt, men jeg kunne i alle fall ikke tatt noen annen avgjørelse.

– Dersom noen etter dette påstår at jeg ikke kjempet hardt nok for å beholde ham, er det fordi de ikke har all den informasjonen jeg har. Du kan si det, skrive det, men jeg bryr meg ikke. Om det er en risiko for meg eller ei, så er det bare deres vurdering. Dere må bestemme det. For meg fantes det ingen annen løsning.

– Coutinho er en fenomenal fotballspiller. Han vil være en utrolig god spiller for Barcelona også, men det var kamper for oss, som for eksempel mot Tottenham på bortebane, der vi ga ham ballen og han viste at han ikke var i sin beste form. Det var på en måte en løsning for oss å gi ham ballen. Nå kan vi ikke bruke den løsningen. Det kan gjøre oss mer uberegnelige.

– Vi tenker ikke umiddelbart på å være uberegnelige mot Manchester City. Vi må tenke på å jobbe. Men generelt sett ligger det alltid en mulighet i en situasjon som dette. Fra det øyeblikket du innser at du ikke har sjanse til å beholde ham, tenker du ikke mer på det. Slik er livet, og i fotball er det akkurat likedan.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]