Kaotisk VAR-debut på Anfield

Liverpool fikk avgjørelsene med seg, men VAR-bruken førte til mye forvirring.

28. jan 2018 kl 13.11 Arild Skjæveland

Lørdag kveld ble videodømmingsystemet VAR tatt i bruk på Anfield for aller første gang, og kanskje var det en kveld der alle som var skeptiske til løsningen fikk bekreftet sin skepsis.

Craig Pawson tok i bruk hjelpemiddelet åtte ganger i kampen. Avgjørelsen der han ga Liverpool straffespark skal ha tatt 3 minutter og 53 sekunder. Det var kun én av flere kritiske situasjoner som ble vurdert.

Likevel ble det kun lagt til fire minutter av en førsteomgang med fire scoringer, to bytter, et annullert mål og et misbrukt straffespark.

Situasjonene

18 minutt ut i kampen stanget Craig Dawson inn en corner, og bortesupporterne jublet for en sjokkerende 1-3 ledelse. Dommer Craig Pawson bruker VAR, og dømmer offside på Gareth Barry som sto foran Simon Mignolet og forstyrret målvakten.

26 minutter ut i kampen rives Mohamed Salah overende i feltet av Jake Livermore. Dommer Pawson går til skjermen, og nesten fire minutter etter hendelsen peker han på straffemerket. Et straffespark Roberto Firmino setter i tverrleggeren.

Systemet ble også brukt da West Bromwich scoret på overtid, og på en situasjon der bortelaget hadde ballet i nettet etter å ha hatt hele laget i soleklar offside.

SJEKKET SKJERMEN:
SJEKKET SKJERMEN:  Craig Pawson sjekket skjermen og ga Liverpool straffespark.

Kritisk Pardew

En som ikke var imponert over hvordan teknologien ble brukt var Alan Pardew. West Bromwich-manageren var meget kritisk etter kampen.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal starte. Jeg tror ikke dette er det vi vil ha fremover – samme om du er Liverpool- eller West Bromwich-fan, sier Pardew til Sunday Times.

– Først av alt var det ingen kommunikasjon mellom oss og dommeren – men det verste var de fire minuttene før straffesituasjonen. Du går fra høyt tempo og jobbing til ingenting. Vi fikk en hamstringskade like etter det. Situasjonen var bisarr. Som fotballmann på sidelinjen var jeg ikke komfortabel med den førsteomgangen, sier han videre.

Klopp liker teknologien

En som er positiv til VAR er Liverpools manager Jürgen Klopp.

– Det er normalt at det vil endre ting. Om det er fint å se West Brom feire et lag når noen sier at det ikke er mål? Nei. Men jeg synes det er viktig at dersom et mål skal annulleres så blir det annullert, sier Klopp til Sunday Times.

– Vanligvis må du stå etter en kamp og forklare et tap som ikke var fortjent, fordi vi ikke fikk et straffespark eller fordi motstanderen scoret et mål til.

Han tror systemet vil bli bedre på sikt.

– Om det er bra at vi har disse pausene i spillet for spillerne i januar når det er kaldt? Kanskje ikke – men det vil bli bedre, og flyte bedre i fremtiden.

En rar opplevelse på Anfield

Mari Lunde, som leverer reisestoff for supporterklubben, var tilstede på Anfield i går kveld. Hun beskriver det som en veldig rar opplevelse med videodømming på Anfield.

– Det var bare veldig merkelig, og ble noe helt annet enn hva du er vant med. Det er rart å feire en dommeravgjørelse på den måten, og det føles mer som et gameshow enn fotball, sier Lunde til liverpool.no.

– Men ser jo rett på dommeren i stedet for å juble. Det virker som et dårlig produkt, som ikke er klart til å settes i gang.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]