Klubbene kjemper mot knallhardt krav fra FA

Torsdag legges det fram forslag om å redusere antallet utenlandske spillere kraftig.

14. nov 2018 kl 09.10 Arve Vassbotten

Premier League-klubbene vil kjempe mot FA, som skal ha planer om å kreve at halvparten av spillerne i toppdivisjonens klubber skal bestå av spillere som har trent i England før de ble 21 år gamle, såkalte «Homegrown»-spillere.

I dag er kravet at åtte av 25 spillere skal ha denne statusen, men torsdag legges det fram forslag om at skal økes til 13, ifølge The Times.

Hvis klubbene ikke kommer til enighet med fotballforbundet før Brexit, kan det hende at alle EU-spillere må oppfylle de samme kriteriene som for eksempel argentinske og brasilianske spillere må i dag for å få arbeidstillatelse.

4 for mange i Liverpool

I dag har både Manchester City, Tottenham, Brighton, Huddersfield og Watford maksimalt antall utenlandske spillere med 17, mens Liverpool, Chelsea, Fulham og West Ham har 16, opplyste The Timesi en annen sak fra tidligere i uka.

Den viste at bare Crystal Palace (12), Wolves (12), Southampton (11), Everton (10), Cardiff (7), Burnley (6) og Bournemoth (5) oppfyller de nye kravene til maksimalt 12 utenlandske spillere i dag.

For to uker siden var antallet engelske spillere i startoppstillingen i Premier League på bare 28 prosent med 62 av 220 spillere. FA ønsker nå å benytte Brexit-forhandlingene til å bedre rekrutteringen for det engelske landslaget.

– For drastisk

Ifølge The Times, som har snakket med flere klubbledere, så tror de at et kompromiss med 10 spillere kan bli oppnådd. Til gjengjeld ønsker klubbene at FA da tar bort kriteriene som i dag spillere utenfor EU må oppnå for å kunne få arbeidstillatelse.

Disse spillerne får kun arbeidstillatelse etter vurdering av hvor mange landskamper de har spilt, FIFA-rangeringen til landet de kommer fra, overgangssummen og lønn.

– Klubbene vil ikke gå med på en avtale som går fra 17 utenlandske spillere til 12, det er for drastisk. Mange klubber vil mene at den samme kvaliteten på homegrown-spillere ikke er tilgjengelig for øyeblikket. Vi ønsker ikke å gjøre noe som vil påvirke kvaliteten på ligaen, og verdien av TV-rettighetene. Man ønsker ikke å senke kvaliteten, sier en anonymisert styreformann til avisen.

– Men når det er sagt, ville det vært attraktivt om kriteriene for utenlandske spillere skulle blitt gjort enklere, og at det ville vært noe som gjaldt på verdensbasis. Så det er kanskje et kompromiss som man kan komme fram til, der vi øker kvoten av hjemmetrente spillere med et par, mot at det blir lettere å signere kvalitetsspillere fra utlandet.

– FA har makten

Tidligere styreformann i FA, Greg Dyke, mener fotballforbundet bør stå på sitt.

– FA bør forstå at den vil ha makten etter Brexit, og at de kan fortelle Premier League hva reglene burde være. Å ha 13 spillere med homegrown-status ville gjort enorm forskjell. Det ville bety at klubbene ville være nødt til å gi muligheter til britiske spillere, mens de likevel ville hatt mulighet til å signere de beste spillere fra utlandet, og ha opptil 12 i sine førstelagstropper.

– Det er ikke mye bra jeg kan se at kommer ut av Brexit, men dette ville være en av få gode ting, hevder han.

Om det kommer en avgjørelse, vil det bli en overgangsperiode fram til slutten av 2020 før kriteriene man blir enige om skal oppfylles.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]