Ble ofret på Wembley

Klopp forklarer hvordan Lovren og Liverpool-forsvaret har slått tilbake etter nedturen i forrige møte med Spurs.

3. feb 2018 kl 10.07 Marius Rabben

Det var en bekmørk oktoberdag for de røde i hovedstaden da Tottenham ledet med to allerede etter tolv minutter. Svært lite stemte begge veier, og Jürgen Klopp måtte gjøre taktiske grep – tidlig.

Halvtimen var spilt da Dejan Lovren skuffet så sitt nummer på lystavla. Inn kom Alex Oxlade-Chamberlain.

– Han var ikke god den dagen, det er sant, men etter kampen sa jeg at jeg kunne ha byttet fem eller seks spillere, minst, i det øyeblikket, men vi bestemte oss for Dejan, sier Klopp, ifølge Liverpool Echo.

– Vi hadde noen samtaler i etterkant. Jeg syntes det var en helt normal greie. Han tenkte åpenbart noe annet, så vi hadde noen samtaler. Jeg er nødt til å ta mange avgjørelser, og samtlige av dem blir ikke forklart til spillerne.

– Har respondert fantastisk

– Noen ganger lar jeg dem være for seg selv. Det er den del av «dealen». De er utpå der, det er en ganske intens fight hele tiden, og det er ikke sånn at man blir forberedt på alt det ved å dele ut klemmer hele uka.

– Det var ikke et lett øyeblikk i fotballverdenen å gjøre noe sånt som dette, foran alle sammen, før pause. Det skaper en «story». Men han har respondert fantastisk, så alt er bare bra.

Klopp sier det «er helt åpenbart» hvordan han selv vurderer kroatens kvaliteter.

– For Dejan har spilt stort sett konsekvent siden den kampen, påpeker tyskeren.

Lovren spilte ikke mot Huddersfield i runden etter, så kom han inn på tampen borte mot West Ham. Deretter har han spilt 90 minutter i 11 av de 14 påfølgende ligakampene, samt startet to ganger i Champions League.

– All denne diskusjonen er blitt til fra utsiden. «Han er ikke god nok, han er ditt, han er datt.» Han har spilt noen fantastiske kamper siden Tottenham, og i tillegg til før den. Tottenham var en veldig dårlig kamp for hele laget, fortsetter Klopp.

Etter oppgjøret tok manageren grep og gjorde noen justeringer som betalte seg. Klopp har beskrevet justeringene som «små, men viktige».

Lærte av feilene

Viktige er det iallfall ingen tvil om. Nederlaget ble fulgt opp med imponerende 18 strake kamper uten tap, før nedturene mot Swansea og West Bromwich i slutten av januar.

I tirsdagens bortekamp mot Huddersfield så tryggheten ut til å være tilbake, med total dominans og 3–0.

Nå venter igjen et møte med Mauricio Pochettino sitt Tottenham. Klopp mener bestemt at laget har lært av fadesen på Wembley.

– Formasjonen var ikke bra (på 0–2). Man bør vinne hodeduellen, det var en helt normal langball. Dejan tapte duellen, Joël (Matip) var ikke nærme nok og ingen anelse om hvor Alberto (Moreno) var i det øyeblikket.

– Jeg tror ikke det skjer så ofte at vi får et kontringsmål imot oss etter en enkel langpasning, sier Klopp.

– Vi hadde det mot Newcastle i forkant, men det var en annerledes scoring; to midtstoppere og ballen går imellom. Vi har vært mye bedre i slike situasjoner siden det, mener han.

Klopp kaller slike situasjoner for en av Tottenhams største styrker – særlig på grunn av Harry Kane.

– Harry er alltid bak skulderen og venter på baller i bakrom. Når de forsvarer seg dypt, er han klar og et mål for disse ballene. Det samme gjelder også Son (Heung-min). På den dagen var det et stort problem, men jeg synes ikke det har vært et problem i etterkant.

Van Dijk tilpasser seg

Nå skal Klopp også avgjøre om Virgil van Dijk får spille mot de liljehvite. Rekordsigneringen satt på benken mot Huddersfield, og manageren er tydelig på at han trenger tilpasningstid.

Og det vil ta noe tid ettersom Liverpool forsvarer seg med en helt annen stil enn han var vant til i gamleklubben Southampton.

– Linja vår er mye høyere. Vi forsvarer oss annerledes. For eksempel ved hodedueller må man alltid stå plassert i en trekant. Mange lag går for slike langballer, og hvis de ikke vinner duellen, vil de ha frispark, forklarer Klopp.

Å gi ham alt av informasjon er det som kommer til å skje, men steg for steg. Ikke bare: «Her er Liverpool-boka. Les den, så bør du være klar.»

– Vi bør ikke lage frispark i de situasjonene, så du må ikke kjempe som en gal i disse duellene. Hvis du ikke vinner den, er jobben for motstanderen å kontrollere ballen, og da kan resten ta den.

– Det føles lenge, men han har bare vært her i én måned. Han har spilt mesteparten av tiden. Å gi ham alt av informasjon er det som kommer til å skje, men steg for steg. Ikke bare: «Her er Liverpool-boka. Les den, så bør du være klar.»

– All informasjonen går hit, sier Klopp og peker mot hodet.

– Men han må spille herfra, legger han til og peker mot beina.

– Vet hvordan vi skal forsvare oss

– Det betyr at det vil ta litt mer tid. Som i West Bromwich-kampen. Vanligvis blir vi ikke utspilt. Det er ikke som om du kan spille fire pasninger og være alene igjennom. Mot West Bromwich skjedde det imidlertid to ganger. De var sikkert like overrasket som det vi var.

– Det var en dårlig dag, et fortjent tap, men det er ikke noe vi trenger å bry oss altfor mye om. Vi vet hvordan vi skal forsvare oss i slike situasjoner. De skal ikke forekomme.

– Da er det er plenty med andre situasjoner de kan score i, dessverre. Spesielt Tottenham, som kan utnytte enhver vinkel det er mulig å score fra.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]