– Vi kan ikke konkurrere økonomisk med City

Men det betyr på ingen måte at Liverpool gir opp kampen om å bli best i Premier League.

4. feb 2018 kl 09.05 Marius Rabben

Det er lett å tenke at pengebruken til klubber som Manchester City gjør det komplett umulig å slå dem over en hel sesong, noe som gjerne kan understrekes av at de ligger hele 19 poeng foran tredjeplasserte Liverpool før dagens storoppgjør mot Tottenham.

Men de rødes manager lar seg ikke stresse eller bekymre. Han sier seg heller godt fornøyd med det han har uten å ville måle det opp mot rivalen. Utvikling er nøkkelordet.

I et lengre intervju med Oliver Holt i Mail on Sunday får vi et tydelig innblikk i tankegangen og filosofien til Jürgen Klopp, som overbevist mener spillerutvikling og en riktig stemning og holdning innad i en klubb over tid kan overgå all verdens pengebruk i fotballen.

– Du kan være en millionær, og naboen din er milliardær, og du er ikke fornøyd fordi du bor i feil nabolag, sier Klopp.

– Kanskje du heller vil flytte huset ditt til et sted det ikke er milliardærer, slik at du er kongen over gata. Please, jeg kan ikke være sånn, fortsetter han.

– Luka er ikke så stor lenger

Ifølge avisen har City kjøpt spillere for 371 millioner pund netto (!) siden Klopp kom til England. Gjennom samme periode er nettobruken til de røde på bare fem millioner, etter salget av Philippe Coutinho.

Manchester United (£252m), Arsenal (£86m), Chelsea (£72m) og Spurs (£19m) er også foran Liverpool på nettoforbruk siden 2015, ifølge tallene til Daily Mail.

– Jeg er ikke bare takknemlig for livet mitt, jeg er takknemlig for omstendighetene vi har. Vi må utnytte det. Det er akkurat slik det bør være. Hvis vi klarer å virkelig utvikle oss, så kan vi være mer suksessfulle. Luka er ikke så stor lenger. Det er ikke som om det er åtte plasser mellom oss og toppen. Ett lag har vært enestående denne sesongen.

– Vi må akseptere City som vår nabo og si at de spiller fantastisk fotball, og det er flott å se på, og det er okay, og det er velfortjent.

– Vi har muligheten til å gjøre det samme. Det er det vi bygger mot. Det eneste problemet her er at folk har ventet så lenge, ellers ville de vært fornøyde med situasjonen. Men vi kan ikke endre historien vår, og det ønsker vi heller ikke, så vi må håndtere det.

– Ikke Citys skyld at vi er 19 poeng bak

– Hvis vi bare skal snakke om pengene som City har, så kan vi ikke konkurrere. Vi har allerede fortalt det: Vi har to klubber i verden som eies av land. Vi kan ikke konkurrere mot det. Det ville vært enkelt for meg å si at, som en sammenligning, «vi har bare FSG» (Fenway Sports Group). Men jeg tenker ikke sånn, for vi har FSG, og de er fantastiske.

– Vi har Mike Gordon, FSG-presidenten, og han er det mest støttende personen jeg noen gang har møtt. Det er helt sykt. Han sier: «Sorry, de kan gjøre det og vi kan ikke.» Jeg vet at det er umulig. Så jeg tenker ikke på hvordan vi kan konkurrere (på det området). Vi kan slå Manchester City, slik vi gjorde i forrige måned. Vi må spille på vårt aller beste. Vi trengte ikke mye flaks den dagen. Sånn er fotballen, og jeg elsker det.

– Langsiktig sett: Har Manchester City hatt et eneste prosent innflytelse på resultatene som har sørget for luka på 19 poeng mellom oss? Nei. Kun oss selv. Vi kunne ha vunnet flere kamper. Med litt mer flaks ville vi vært nærmere og kunne ha lagt mer press på dem, men vi gjorde det ikke. Det er greit. Du er bare misfornøyd hvis du sammenligner oss.

Klopp sier klubbeierne ikke har lagt press på ham og teamet for å vinne noe innen et bestemt tidspunkt.

– Den eneste muligheten vi har, er å utnytte tiden vi har. Ingen legger press på oss fra siden. Eierne sier ikke: «Neste år blir dere mestere eller så kan du dra.» Det er de på utsiden som sier: «Hvis han ikke skaffer pokaler, så er han under press.»

Har Manchester City hatt et eneste prosent innflytelse på resultatene som har sørget for luka på 19 poeng mellom oss? Nei. Kun oss selv.

– Hvis folkene her ønsker å jobbe sammen for det ene øyeblikket vi kan oppnå suksess, og det er mulig, så er alt bra.

– Må overprestere

Enkelt er det selvfølgelig ikke. Denne sesongen er det 28 år siden Liverpool sist vant ligaen.

Men gjennom managerkarrieren har Klopp vist flere ganger at det «umulige» er mulig – selv om motstanderne ble ansett som bedre.

– Med det første laget mitt, i Mainz, måtte vi overprestere hele tiden. Og det gjorde vi. Helt til vi rykket ned. Å komme opp til toppdivisjonen var crazy. Å rykke opp var crazy. Faktisk ikke mulig med disse guttene. Ingen ønsket dem. De var alle tredje- og fjerdevalg. Vi klarte det. Fantastisk. Mine venner for resten av livet.

– I Dortmund var det på samme måte. De var så unge at de måtte overprestere konsekvent, forteller Klopp om laget han tok til Champions League-finalen og vant Bundesliga med.

– Og her, vi må også overprestere. Det er ikke et problem. Det er poenget med hvor vi er som lag. Det er grunnen til at vi mister poeng noen ganger. Mo Salah, verdensklasse, men ikke hver dag. Sadio Mané, verdensklasse, men ikke hver dag. Roberto Firmino, verdensklasse, stort sett hver dag.

– I en ideell verden vil kampen mot Spurs være sammenlignbar med kampen vår mot City på Anfield, for de to kampene mot City og Spurs er, fra et fotballperspektiv, de flotteste å se på. De har nesten alt.

– Det er som når to riddere drar ned ansiktsrustningen og rir mot hverandre i en duell. Bare gå for det. Jeg liker virkelig det. Det er en åpen kamp.

– Vi lever i vår egen lille kosmos. Så langt går det bra. Ikke perfekt. Vi vet det. Jeg er nødt til å si det hele tiden fordi folk sier at jeg er fornøyd med det. Jeg er ikke overdrevent fornøyd, men jeg lever greit med det. Jeg er klar for å bruke det.

Les hele det glimrende intervjuet med Klopp hos Daily Mail.

Ligakampen mot Tottenham på Anfield har avspark klokka 17.30.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]