Ingen i Europa har økt mer i verdi enn Salah

Seks Liverpool-spillere på lista over spillerne som har økt mest i verdi siden september i fjor. Salahs økning er ekstrem.

12. mar 2018 kl 17.11 Arve Vassbotten

Da Mohamed Salah kom fra Roma i sommer, betalte Liverpool det som var rekordsummen 36,9 millioner pund, pluss 7,03 millioner pund i andre klausuler for vingen. Allerede i desember da han satte inn sitt 20. mål måtte Liverpool foreta første innbetaling av klausuler.

Trengte å selge

Om noen kunne mene det var en høy pris for en som tidligere hadde mislyktes i Chelsea den gangen, er det siden blitt sett på som et røverkjøp etter hvert som egypteren har banket inn scoringer i den røde drakta.

– Til slutt, med bonuser, fikk vi 50 millioner euro for han. Det er en sum jeg ikke føler er den beste for han akkurat nå. Det er likevel dobbelt så mye som deres første bud, og den gangen trengte vi å selge og han hadde allerede en avtale med Liverpool så vi kunne ikke gjøre noe annet. Neymar og Kylian Mbappe-overgangene forandret markedet, men på det tidspunktet var det nødvendig å å selge, uttalte Romas sportsdirektør Ramón Rodríguez Verdejo i slutten av februar.

Ekstrem prisstigning

At verdistigningen på Salah har vært formidabel, understrekes av en ny beregning fra CIES Football Observatory.

De har sett på prisstigningen for spillerne i de fem største ligaene i Europa siden i september, av de som fortsatt er i samme klubb som da.

Tre spillere fra Premier League ligger øverst på kåringen: Salah, Ederson og Leroy Sané.

Ifølge analysebyrået hadde Salahs verdi økt til 88,1 millioner euro allerede i september 2017, mens den nå er på hele 162,8 millioner euro. Eller fra 78 millioner pund til 144 millioner pund.

Salah er dermed verdt 112,8 millioner euro mer enn det Liverpool betalte for han i starten av sommeren.

Økningen på Ederson har gått fra 24,3 millioner euro til 98,7 millioner, mens for Sané fra 88,2 millioner euro til 151,2 millioner.

Fire Liverpool-kjøp på lista

Beregningene er gjort på bakgrunn av ulike algoritmer, som tar hensyn til hvordan spillerne har gjort det i tillegg til at faktorer som kontraktslengde og alder.

Og Liverpool er godt representert på lista med til sammen seks spillere, fire av dem er kjøpt før denne sesongen.

Neste Liverpool-spiller på lista er Joe Gomez på en 6. plass. Hans verdi har økt med 48,3 millioner euro ifølge analysen. Og har gått fra 9 millioner euro til 57,3 millioner euro, med sine prestasjoner og mye spille tid denne sesongen.

Også backrival Trent Alexander-Arnold er inne på topp 50-lista med en verdiøkning på 30,4 millioner euro, opp fra 6,3 millioner til 36,7 millioner.

På 28. plass ligger en annen spiller kjøpt i høst, nemlig Alex Oxlade-Chamberlain. Han har fått en prisstigning på 28,1 millioner euro. Mens verdien hans i september lå på 47,5 millioner euro, er den nå på 75,6 millioner euro.

Oxlade-Chamberlain ble kjøpt for 35+5 millioner pund fra Arsenal, men er i pundverdi nå verdt 66,9 millioner.

På lista uten å ha scoret

På 42. plass finner man nok en Liverpool-back, nemlig Andy Robertson. Han har hatt en prisstigning på 20,5 millioner euro.

Skotten kom fra Hull for 10 millioner pund om alle klausuler slår inn. Etter overgangen hadde han en verdi på 18,2 millioner euro i september, mens den nå er på 38,7 millioner euro, som tilsvarer 34,2 millioner pund.

Den fjerde spiller Liverpool kjøpte i sommer, som er på lista, er Dominic Solanke. Hans verdi har ifølge CIES økt fra 7,9 millioner euro til 27,1 millioner euro siden september, og det uten å ha scoret et eneste mål.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]