– Gå i sivil, hold sammen og vær oppmerksomme

Serie A-ekspert med råd til norske Liverpool-supportere som skal til Roma.

29. apr 2018 kl 16.42 Einar Kvande

41 år gamle Trygve Lie har fulgt Lazio i 20 år, og har vært tilstede på en rekke høyrisikokamper i Italia. I tillegg til å drive podcasten Divin Codino sammen med Christian Ruud Venneraasen, en podcast om alt som rører seg i italiensk fotball, er han også livslang Liverpool-supporter.

– Jeg bodde i Bologna en stund. Jeg har også jobbet ved den italienske ambassaden i Oslo, og kan selvsagt italiensk, forteller Lie når Liverpool.no ber ham om litt bakgrunnsinformasjon.

– Jeg synes Serie A er fantastisk, og legger ofte ferien til Roma. Jeg har sett tre kamper på Stadio Olimpico det siste året. Hvor mange jeg har sett der totalt aner jeg ikke.

Lie innrømmer at han er spent på hvordan politiet skal klare å holde de to lags supportere adskilt når de sluses inn på stadion.

– Liverpool-fansen har fått bare et lite hjørne av Curva Nord, og alle som skal inn på den tribunen må gjennom de samme inngangene, forklarer han.

– Curva Nord er Lazio-fansens tribune, så det er der jeg normalt står når jeg er på kamp. Men på onsdag vil Roma ha store deler av denne tribunen.

– Politiet har hatt stålkontroll på alle høyrisikokampene hvor jeg har vært tilstede på Stadio Olimpico. Men dette er i all hovedsak byoppgjør mellom Roma og Lazio. Jeg har ikke vært der i forbindelse med europacupkamper.

– Så hvilke råd vil du gi nordmenn som reiser til Roma i forbindelse med returkampen?

– Ikke vær fotballsupporter på tur på kvelden, og dagen før kampen. Vær norsk turist i Roma. Dra å se Pantheon og Santa Maria Maggiore i stedet. Vær forsiktige. Ikke gå rundt i byen i drakt. Styr unna bydelene Quarticciolo, Testaccio og Trastevere, i alle fall på kvelden før match. Man bør ikke oppsøke de bydelene i det hele tatt i forbindelse med kampen. Unngå området rundt Termini (jernbanestasjonen) på kveldstid.

– Ikke vis klubbfarger

– Ikke vær naiv nordmann på tur, som tror alt ordner seg. Dette er ikke andre runde i den norske cupen, og det er fort gjort å havne i bråk dersom man er uheldig eller uforsiktig. Spesielt siden italienerne ikke er særlig glade i engelskmenn.

– Bruk hodet og hold deg i opplyste strøk i sentrum på kvelden. Ikke vis klubbfarger inne i byen.

– Italienske ultras har en tradisjon med å gå løs på folk med kniv. Ofte 10 mot 1. Dette er feiginger, som tyr til bakholdsangrep.

– Dersom det er et sted jeg ville unngått er det området rundt Mussolini-obelisken, som heter Ponte Duca d'Aosta, samt Viale Angelico, en lang gate som fører til stadion sørfra. Før og etter kampen bør man unngå områdene nær stadion, inkludert Ponte Milvio. Bruk organisert transport og bussene som settes opp for Liverpool-fansen. Hold deg også unna Campo de'Fiori og Piazza Navona i sentrum og styr unna nattelivet rundt Piazza di Spagna og Via Veneto.

– Politiet slår først og spør etterpå

– Politiet skal man heller ikke kødde med. Jeg ser de jazzer opp kampen i forkant. De slår føst og spør etterpå.

– Men samtidig synes jeg heller ikke nordmenn skal gå rundt å være redde. De fleste italienere er hyggelige mennesker. Vær oppmerksomme, og hold sammen i grupper. Hold promillen på et lavt nivå og gå i sivil. Nøkkelen er å holde en lav profil.

– Jeg har kontaktet venner i Roma angående denne kampen, og de mener at en både skal være uheldig og uforsiktig for å havne i bråk. Jeg tror det er mer sannsynlig at det går bra enn det motsatte, avslutter Lie.

Må vise ID

AS Roma har gitt Liverpool FC beskjed om å skrive navnet på hver supporter på billetten. Det vil bli spurt om ID ved inngangen, og dette blir sjekket opp mot billetten. Dersom ID ikke stemmer med navn på billetten eller navnet er forsøkt fjernet, vil man bli nektet inngang.

Viktig informasjon om kampen i Roma fra Liverpool FC finner du ved å trykke her.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]