Grepene som endret kampen

James Milner og Jürgen Klopp om hva som ble viktig i pausepraten.

11. apr 2018 kl 09.28 Arve Vassbotten

Med 5-1-sammenlagt er Liverpool klare for semi-finale i Champions League for første gang på ti år.

Men bak det overbevisende sammenlagtresultatet, vet alle som så tirsdagens kamp at det langt fra var noen walkover på Etihad.

Alle mann på dekk

På under to minutter var Manchester City i ledelsen ved Gabriel Jesus, og etter det presset de enda mer på for å få det andre målet.

– Vi fikk den verst tenkelige starten. Vi visste hvor vanskelig dette kom til å bli, og hvor godt hjemmelag de er. Det sier mye om karakteren i laget hvordan vi reagerte etter at vi slapp inn et mål så tidlig. Da var det alle mann på dekk for å forsvare oss i første omgang, og vi kom oss ikke høyt nok i banen, og klarte ikke beholde ballen som vi ønsket. Men vi var bedre i andre omgang, sa dagens Liverpool-kaptein James Milner til Viasat etter kampen.

– Behold roen og spill fotball

Georginio Wijnaldum forteller i et annet intervju med Jan Åge Fjørtoft hva Jürgen Klopps beskjed til guttene var før kampen.

– Han sa at vi måtte holde oss rolige og spille fotball. For det er i øyeblikkene der vi spiller fotball at vi skaper sjanser. Han sa at vi ikke måtte spille hektisk og bare slå lange baller, men at vi måtte prøve å skape gode sjanser. Han var ganske rolig egentlig, og uttrykte selvtillit og prøve å overføre den til oss. Og jeg tror det var det som skjedde, sier Wijnaldum.

Måtte presse høyere

Men til pause var det klart at noe måtte endres for å få kampen inn i riktig spor. Milner sa til BT Sport at det viktigste ble at alle bidro til å presse høyere opp i banen og beholde ballen mer i laget.

– Vi ønsket selvsagt å forbedre oss. Vi kom oss ikke høyt nok, vi fikk ikke lagt presset på dem. Det handler om hele laget, og sammen synes jeg at vi klarte det, vi kom oss mer oppi dem i andre omgang.

– Vi behold også ballen litt bedre, og var litt roligere. Men vi forsvarte oss godt, og det var nøkkelen, sa han til BT Sport.

AVGJORDE:
AVGJORDE:  Roberto Firmino scoret Liverpools andre mål.

Firmino og Salah byttet posisjon

Et annet grep Jürgen Klopp gjorde underveis i kampen var å bytte om på Firmino og Salah. I andre omgang var det nettopp de to som til slutt sørget for scoringene som sendte Liverpool videre.

– Vi gjorde det allerede i første omgangen, og så forklarte vi det litt bedre i pausen. Mohamed trengte litt tid på å komme inn i kampen. Problemet var ikke Mohamed, problemet var at fordi vi forsvarte oss så mye under press, så ble ballen raskt sendt til ham når vi fikk kontakt med ballen. Da ble han sendt på løp, men det ga ikke mye mening å spille en mot to hele tiden. Men guttene fant en løsning, og vi fikk to-tre sjanser i første omgang, det beste i siste minuttet av første omgang.

– Så det var enkelt for meg og guttene å se utviklingen i kampen, og at vi hadde kommet oss gjennom virvelvinden.

– I pausen sa vi at hvis vi kunne scoret et mål ville atmosfæren endre seg litt. Det var klart fra starten, og det var det beste med å lede 3-0 fra første kamp. Man kunne se med laget Man City stilte med at de tok all risiko de kunne, og det kunne ha gått.

– Jeg visste at vi måtte endre litt etter første omgang. Vi måtte være mer kompakte, vinne flere andreballer. Ved å være kompakt vinner man flere andreballer, og så handlet det om å spille mer og bedre fotball når vi fikk tak i ballen. Det var mye bedre i andre omgang, sa Klopp.

På seks dager har Liverpool møtte Man City to ganger, samt spilt lokalderby mot Everton.

– Det har vært en veldig tøff uke, med intensiteten på de tre kampene. Det viser kampviljen i garderoben. Mange har fått seg noen trøkker, og man må bare kjempe seg gjennom det. Tre så viktige kamper på så kort tid er ikke ideelt, men måten vi kommer gjennom det på sier mye om guttene i garderoben, sa Milner til Viasport.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]