Finalen avgjør Liverpools seeding for neste sesong

Seier over Real Madrid, kan også gjøre neste sesong i Champions League lettere for Liverpool.

15. mai 2018 kl 08.45 Arve Vassbotten

Etter fjerdeplassen i fjorårssesongen måtte Liverpool gjennom kvalifisering for å komme seg til gruppespillet i årets Champions League. Etter fjerdeplassen denne sesongen, går klubben på grunn av nye regler rett inn i gruppespillet.

Men som i fjor ligger Liverpool an til å være på tredje seedingsnivå når trekningen skal gjøres. Men det er to faktorer som kan endre på det.

Den første potten er så godt som fylt opp allerede med mesterlagene fra de seks høyest rangerte ligaene. Det er Barcelona, Bayern München, Manchester City, Juventus, Paris Saint-Germain og Lokomotiv Moskva.

Vinnerne får plasser

To plasser i den øverste seedingsgruppen er imidlertid satt av til vinneren av Champions League-finalen mellom Real Madrid og Liverpool, og vinneren av Europa League-finalen mellom Atletico Madrid og Marseille.

De tre øvrige pottene avgjøres av UEFA coefficienten. Ingen har skaffet seg flere rankingpoeng i Europa enn Liverpool denne sesongen med sine 30 poeng.

Det gjør at Liverpool har avansert fra 34. plass til 22. plass på rankingen til UEFA i løpet av 2017/18, som baserer seg på resultater i Europa over de siste fem årene.

Men siden Liverpool ikke var med i Europa i 2013-2014 eller 2016-2017 ligger klubben fortsatt bak nok lag til at Klopps gutter ligger an til tredje nivå.

Men det er en annen muligheter for å ende i den andre potten, selv med tap i Kiev. Men den er langt mer usikker.

Da må i så fall Atletico Madrid vinne Europa League, siden de er de best seedede på andre nivå nå, og i tillegg må både Benfica og Basel, som begge ligger foran Liverpool på coefficent-rangeringen, mislykkes med å komme seg gjennom kvalifiseringsrunden , skriver Liverpool Echo.

Når trekningen skal gjøre, vil ikke lag fra samme nasjon komme i gruppe sammen.

Fem engelske lag foran

Liverpool har med sine 62 poeng totalt fortsatt både Manchester City på 8. plass med 100 poeng, Arsenal på 9. plass med 93 poeng, Manchester United og Chelsea på 12. plass med 82 poeng, og Tottenham på 19. plass med 67 poeng foran seg av engelske lag.

I årene 2007, 2008 var Liverpool på tredjeplass på oversikten, mens de i 2009 var helt oppe på delt andreplass med Chelsea. I 2015 var Liverpool helt nede på 42. plass.

Med seier i Champions League-finalen vil klubben bare avansere en plass på rangeringen, og legge seg likt med Roma.

Men fra neste sesong vil 2013-2014-sesongen strykes for Liverpools del, og da vil rangeringen raskt bli høyere med gode resultater.

Slik regnes poengsummen ut

På UEFA coefficients-rangering får lagene to poeng for seier og et poeng for uavgjort.

I tillegg får lagene 4 bonuspoeng for å kvalifisere seg for gruppespillet i Champions League. Ved å gå videre til første utslagsrunde får lagene fem bonspoeng. I tillegg får de ett bonuspoeng for å komme til kvartfinale, semifinale og finale.

Liverpools 30 poeng er derfor fordelt slik denne sesongen:

Kvalifisering til gruppespillet: 4 poeng
Sju seiere og fire uavgjort i turneringen: 18 poeng
Kvalifisert for første utslagsrunde: 5 poeng
Kvalifisert for kvartfinale: 1 poeng
Kvalifisert for semifinale: 1 poeng
Kvalifisert for finale: 1 poeng

Klubben har ikke fått poeng for de to seierne mot Hoffenheim, fordi taperen ville gått til Europa League.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]