Operert for hjernesvulst

Tidligere Liverpool-back José Enrique har nylig vært gjennom sin vanskeligste kamp.

23. jun 2018 kl 10.39 Marius Rabben

«Dette har vært de tøffeste ukene i livet mitt», skriver 32-åringen i en Instagram-post.

«I løpet av en måned fant jeg ut at jeg hadde en sjelden hjernesvulst og er blitt operert for å fjerne den. Jeg driver nå med rehabilitering og er så takknemlig, livet er for verdifullt.»

Venstrebacken spilte 99 kamper for Liverpool fra 2011 til 2016, og måtte legge skoene på hylla allerede i fjor på grunn av sine langvarige kneproblemer.

Trodde det var migrene

Etter karriereslutt begynte han i agentselskapet til broren sin, og det var under en av jobbturene der at spanjolen fikk vite om svulsten.

– Vi traff Chris Hughton, manageren til Brighton, som jeg hadde under min tid i Newcastle, og den kvelden begynte jeg å merke det. Jeg ankom hotellet og trodde det var migrene, sier han til avisen Marca.

– Gjennom natta hadde jeg en brutal hodepine. Morgenen etter begynte jeg å se uklart, så begynte jeg å se dobbelt. Jeg hadde øyene mine vidt åpne og så dobbelt. Så jeg måtte til akutten, og etter ni timer der hadde jeg en CT-skann.

Derfra ble José Enrique umiddelbart sendt til St. George’s Hospital i London, hvor han tilbrakte to netter, men legene fant ikke med en gang ut hva problemer var.

– Komplisert operasjon

Så fikk han og familien nyheten fra en hjernekirurg om at de fant en sjelden hjernesvulst.

– Det er en svulst som ligger plassert i et komplisert område i hodet. Den er veldig sjelden, den lå bak øyet, og det er derfor jeg nå har en lapp der, forklarer José.

Spanjolen fikk valget om å skulle gjennomføre operasjonen i England eller i hjembyen Valencia. Han valgte å bli forflyttet til Spania, med familien samlet rundt seg.

– Det var en komplisert operasjon. Dr. Simal og teamet hans gjennomførte operasjonen i forrige uke. Jeg kom inn på operasjonsrommet klokka ni om morgenen og var ferdig klokka seks på ettermiddagen, sier han.

– De gjorde en eksepsjonell jobb. Jeg lå på intensivavdelingen i 24 timer, og jeg er veldig takknemlig for arbeidet til Dr. Simal og det medisinske teamet hans. Dette var de verste dagene i livet mitt, og jeg lå i senga i fem dager uten å bevege meg.

– Gjør livet mer verdifullt

Nå har José Enrique kommet seg nok til å ha tilbrakt noen dager hjemme. Men det er måneder med rehabilitering i vente.

– Alt dette gjør livet mer verdifullt. Fotballspillere lever i en boble; det er et uvirkelig liv, du mister deg selv og tror du er uslåelig, sier han videre.

Hverdagen i månedene fremover blir naturligvis en helt annen for «El Toro» – oksen.

– Jeg kan ikke løfter vekter, jeg kan ikke bøye meg. Jeg er nødt til å sove i en spesifikk vinkel på 30 grader, slik at jeg ikke øker blodtrykket i hodet.

Var stor mulighet for å miste synet

Mot slutten av juli skal han tilbake på sykehuset og begynne med strålebehandling. José forteller at det bare finnes fire typer av den bestemte maskinen han må bruke i hele Europa.

– Valgene mine er å dra til Zurich eller Paris. Jeg skal ha 35 behandlinger. Det blir rundt halvannen måned, men det er ikke så viktig: Jeg ønsker å bli bra igjen. Det var mulighet for at jeg skulle forbli blind, men jeg fikk igjen synet mitt og selv legene var overrasket, sier han.

José Enrique måtte lære å gå på nytt igjen etter operasjonen, og han gikk ned seks kilo på bare ei uke. Ifølge Marca er forventingen at han skal kunne leve et normalt liv igjen innen slutten av september.

– Verdsett godheten rundt deg

– Jeg vil takke kjæresten min, foreldrene mine og brødrene mine i tillegg til Dr. Simal, teamet hans og La Fe-sykehuset, sier José Enrique.

Kjæresten hans, Amy Jaine, skriver på Instagram:

«José har alltid vært en person som spiser utrolig sunt og har aldri drukket alkohol eller røyket i livet sitt, og har hatt en karriere som profesjonell fotballspiller. Dette setter alt i livet i perspektiv og viser bare at hva som helst kan skje med hvem som helst til enhver tid.»

«Så hold dine elskede nære, gi dem en klem når du kan, fortell dem hvor mye du elsker dem og verdsett all godheten du har rundt deg.»

Har du innspill til journalisten?
[email protected]