For femte gang skal en Liverpool-spiller spille VM-finale

VM-finalen mellom Kroatia og Frankrike spilles kl. 17.00.

15. jul 2018 kl 10.14 Arild Skjæveland

Dejan Lovren og Kroatia tok seg forbi England i semifinalen på onsdag. Søndag venter Frankrike i VM-finalen i Moskva.

Kampen har avspark kl. 17.00, og sendes på NRK 1.

Liverpools midtstopper blir den andre spilleren i historien som spiller Champions League-finale for en engelsk klubb, og VM-finale for landet sitt samme år. Den forrige var Thierry Henry for Arsenal og Frankrike i 2006.

To har vært med på å vinne

Lovren blir den femte Liverpool-spilleren som spiller i en VM-finale.

Roger Hunt spilte hele kampen, inkludert ekstraomganger, da England beseiret Vest-Tyskland med 4-2 foran egne fans på Wembley i 1966.

Dietmar Hamann var på banen i 90 minutter da han som midtbaneanker hos Tyskland måtte se to scoringer av Ronaldo i 2.omgang føre til at Brasil ble mestere i Japan/Sør-Korea i 2002.

I 2010 møttes Spania og Nederland i finalen, og dermed også angrepskameratene Fernando Torres og Dirk Kuyt fra Anfield. Kuyt ble byttet ut etter 71 minutter, mens Torres kom inn etter 106 minutter, og sistnevnte var dermed på banen da Andres Iniesta satte inn seiersmålet for Spania i Sør-Afrika.

Tøft år utenfor banen

29 år gamle Lovren, og kanskje turneringens spiller hittil, Luka Modric, har hatt sitt å stri med utenfor banen i år.

I KORRUPSJONSSAK:
I KORRUPSJONSSAK:  Dejan Lovren og Luka Modric er begge anklaget for falsk forklaring.

Før VM handlet det meste i hjemlandet om en korrupsjonssak, der begge spillerne har blitt dratt inn.

Zdravko Mamic har blitt ansett som en av de mektigste personene i kroatisk fotball, men onsdag ble han dømt til seks og et halvt år i fengsel for korrupsjon. Han ble funnet skyldig i blant annet å snylte til seg flere millioner euro i overgangssummer da han var sjef i Dinamo Zagreb.

Både Lovren og Modric har blitt anklaget for falsk forklaring i den saken, og risikerer straff. Den saken kan du lese mer om her.

Tidenes beste for Kroatia

Kroatia har aldri tidligere vært i en VM-finale. Det nærmeste de har vært, var i 1998 da de tok ledelsen mot vertsnasjon Frankrike, men endte opp med å tape 2-1. Nå har de muligheten til å revansjere det 20 år senere.

Etter kampen mot England sa Lovren at det laget allerede hadde gjort var historisk.

– Dette er noe vi aldri vil glemme. Folk gråter, og er lykkelige i hjemme nå. Dette er historisk. Vi vil aldri glemme det. Vi har overgått vår beste prestasjon for 20 år siden, sa han.

– Nå har vi sjansen til å gjøre noe enda bedre, og forhåpentligvis kan vi klare det.

Han var uenig med alle som mener han har hatt en vanskelig sesong på banen.

– For meg er dette noe spesielt. Folk har sagt at jeg har hatt en tøff sesong, men jeg er ikke enig i det. Med Liverpool kom vi til Champions League-finalen, og nå vi i finalen med landslaget. Jeg mener folk bør se at jeg er en av de beste forsvarsspillerne i verden, heller enn å snakke tull, sa han videre.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]