Andy Gray gjorde narr av at Liverpool har ansatt innkast-trener

Det tar ikke Thomas Grønnemark så tungt.

3. sep 2018 kl 12.56 Einar Kvande

Thomas Grønnemark tar det med stoisk ro og humor at Andy Gray var ute og kritiserte hans yrke under sending på beIN SPORTS i helgen.

«Her er leksjonen - ta opp ballen, hold den bak hodet og kast den til en lagkamerat, mens du holder begge beina på bakken», lød det sarkastisk fra Gray.

– Jeg har ingen problemer med det han sa, for alle har rett til sin egen mening, og debatt er bare sunt. Men han kunne kanskje ha vært litt mer nysgjerrig, sier den 42 år gamle dansken i et intervju med Training Ground Guru.

Grønnemark er den siste tilveksten til staben til Jürgen Klopp.

– I gjennomsnitt er det 40 til 50 innkast i løpet av en kamp. Da Liverpool spilte mot Brighton forrige lørdag hadde de 54 innkast. Det betyr at 12 minutter av hver kamp går med til innkast og situasjoner som oppstår fra dem, forklarer dansken.

Mange dårlige kast

Statistikken viser at mange lag er veldig dårlige på innkast.

– I gjennomsnitt mister lagene ballen etter over halvparten av innkastene, på grunn av at lagkameratene er tett markert, opplyser Grønnemark.

– Jeg har alltid vært interessert i fotball, og fant ut at det var lite fokus på innkast. Ingen videoer, ingenting på YouTube, ingen kurs, ingenting. Jeg har tenkt på innkast hver dag siden, sier 42-åringen.

Selv har han verdensrekorden for lengste innkast, som du kan se i vinduet under. Fantastiske 51,33 meter.

Det er innkast-trenerens arbeid for FC Midtjylland og AC Horsens i hjemlandet Danmark som har vakt internasjonal oppmerksomhet. Midtjylland scoret 10 mål etter innkast forrige sesong, og tok ligatittelen i Danmark. Det var spesielt innkastene til tenåringsforsvareren Andras Poulsen, som senere gikk til Borussia Mönchengladbach, som folk la merke til. Under Grønnemark forbedret han lengden på innkastene sine fra 24,25 meter til 37,9 meter.

– Området Poulsen er i stand til å nå med et innkast er økt fra 923 til 2256 kvadratmeter, noe som er godt over et dobbelt så stort område, forklarer Grønnemark. Det skaper så mye ekstra rom mellom spillerne, noe som åpner opp for flere angrepsmuligheter.

Liker raske spillere

Grønnemark får jobbe med raske spillere som Sadio Mané, Roberto Firmino og Mohamed Salah i Liverpool.

– Jeg er en tidligere sprinter, og elsker at spillet går raskt. Jeg trener dem i hvordan de skal få ballen raskt tilbake i spill etter den går ut, og hvordan de skal klare å holde på den etter et innkast, og også hvordan vi kan gjøre kontringene super-raske.

– Noen uker har jeg to eller tre økter i Liverpool, andre uker har jeg ingen i det heletatt. Jeg analyserer også innkastene i alle Liverpools kamper, og gir feedback til dem, om jeg er der eller ei.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]