Alternativ statistikk:Robertson er «hockeyassist»-kongen

Andy Robertson har med sitt intensive press og harde arbeid spilt seg inn i Liverpool-fansens hjerter. Ny statistikk viser også hvor mye han bidrar med offensivt.

10. jan 2019 kl 11.06 Odd Sindre Tonning

Det er thisisanfield.com som kommer med den alternative statistikken. Her har de blant annet inkludert vanlige assister, assister på straffer, altså hvem som skaffet straffene, og såkalte hockey-assister. Sistnevnte er basert på hvem som hadde den nest siste pasningen i forkant av scoringen, slik det blir gjort i hockey.

Og når alt dette blir lagt sammen er det Andrew Robertson som kommer best ut av det blant Liverpool-spillerne med 13 målpoeng. Han blir tett fulgt av Mohamed Salah på 12. Det er særlig på hockey-assistene at venstrebacken gjør seg bemerket, med hele fem stykker.

Dersom man følger Liverpool.no sine tall for vanlige assister har Salah flest målgivende pasninger i klubben, med sine syv. Han er dermed en foran Robertson, som på This is Anfield sin oversikt har mer enn doblet sitt antall målgivende pasninger gjennom hockey-assister og innlegg som har gått via motstander og endret retning.

Gegenpresset i aksjon

Gegenpress har blitt et varemerke hos Jürgen Klopp etter at han kom til Liverpool. De rødes spisser skal være den første forsvareren, og vinne ballen tilbake så raskt som mulig.

Når man da klarer å vinne ballen høyt i banen vil det være kortere vei til målet, og større sjanse for å skape farligheter. I statistikken This is Anfield har ført har Liverpool scoret fire ganger denne sesongen der målet har kommet i det påfølgende trekket etter at ballen har blitt vunnet.

Spillerne som har scoret poeng på denne måten er James Milner (2) og Sadio Mané og Fabinho med hvert sitt poeng.

GEGENPRESSEREN:
GEGENPRESSEREN:  James Milner har bidratt til to press som direkte har ført til mål denne sesongen, mest av Liverpools spillere.

Front tre på topp tre

Når man legger sammen alle disse tallene, sammen med vanlige scoringer, får man oversikten over hvem som har bidratt til flest scoringer denne sesongen.

Kanskje ikke overraskende er det Mohamed Salah som topper listen med 28 poeng. Her har man inkludert hans 16 scoringer og 12 assister. Både straffespark som har blitt vunnet og straffescoringer er inkludert, noe som betyr at Salah blant annet har fått to poeng for sitt mål mot Newcastle på Boxing Day.

Salah har denne sesongen både scoret på og skaffet tre straffer, og får dermed seks poeng gjennom dette. Han har en hockey-assist og 8 målgivende pasninger derav en har forandret retning før den nådde fram til målscoreren.

MYE Å JUBLE FOR:
MYE Å JUBLE FOR:  Mohamed Salah, Roberto Firmino og Virgil van Dijk har sammen bidratt til flere scoringer denne sesongen.

Sadio Mané (21) og Roberto Firmino (17) er det to neste på denne listen, mens James Milner (14) er oppe på en fjerdeplass. Takket være sine mange assister er Andrew Robertson Liverpools femte mest bidragsytende spiller på 13 poeng.

Disse tallene gjør faktisk at det er noe tettere i toppen blant spillerne med flest målpoeng i klubben. Salah topper fremdeles ifølge Liverpool.no sine tall, med 16 scoringer og 7 målgivende. Dette gir til sammen 23 målpoeng, mens Firmino ligger på andreplass 10 målpoeng færre enn egypteren (10 mål og 3 assist). Det er fremdeles trioen i front som topper listen, for med sine 9 mål og 2 målgivende pasninger følger Mané på tredjeplassen.

Midtstopper Virgil van Dijk har bidratt til hele seks scoringer gjennom This is Anfield sine tall, med tre assister, to hockey assister og en scoring. Liverpool.no har kreditert han med en scoring og en målgivende pasning.

De eneste spillerne som har fått spilletid for førstelaget denne sesongen, men ikke fått poeng er Simon Mignolet, Alberto Moreno, Nathaniel Clyne, Rafael Camacho, Curtis Jones og Ki-Jana Hoever, som alle har fått begrenset med spilletid.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]