Leste ikke gjennom hele kontrakten med Nike

Billy Hogan leste ikke gjennom hele kontrakten med Nike, som sier at Liverpool kan gå glipp av millioner dersom de ikke kvalifiserer seg for Champions League.

21. okt 2019 kl 20.47 Odd Sindre Tonning

Dag to av rettsaken mellom Liverpool FC og New Balance (NB) ble gjennomført på mandag, og der kom det frem at Liverpools kommersielle direktør, Billy Hogan, ikke skal ha lest gjennom hele kontrakten mellom Liverpool og Nike før det ble inngått en avtale mellom de to partene.

NB ønsker å fortsette som Liverpools utstyrsleverandør, mens klubben skal ha inngått en avtale med Nike, hvor de allerede har samarbeidet i to måneder med neste sesongs kolleksjon.

Så ikke den fulle kontrakten

Men på dag to i rettsaken kom det frem at det er noen klausuler i kontrakten mellom Liverpool og Nike som Liverpools kommersielle direktør ikke har fått med seg. Dette skal blant annet dreie seg om redusert støtte fra Nike dersom Liverpool ikke kvalifiserer seg for Champions Leagues gruppespill.

– Dersom førstelaget av en eller annen grunn ikke kvalifiserer seg for gruppespillet i Champions League, så er det flere reduksjoner i kontrakten og til deres (Nikes) obligasjoner. Dersom dette stemmer ville det vel være viktig for deg, som kommersiell direktør, å vite om det kommer til å bli økonomiske konsekvenser som følgene av å ikke være i Champions League? spurte New Balance sin representant i retten, Daniel Oudkerk til Billy Hogan.

Som svar på dette sa Hogan at han ikke hadde sett den delen av kontrakten. Oudkerk fulgte opp med å informere om at denne klausulen i kontrakten betyr at de ikke har noen obligasjoner om å distribuere noe som helst dersom Liverpool ikke kvalifiserer seg for gruppespillet i Champions League.

– Jeg har ikke sett den fulle kontrakten. Det var en epost fra Nikes juridiske avdeling til vår generalrådgiver, og på det passende tidspunktet ville jeg ha hatt en samtale med min generalrådgiver, svarte Hogan, noe som betyr at han sendte kontrakten videre til Liverpools juridiske representanter.

Diskusjon rundt «fiktive» butikker

Under rettsaken kom det også frem at Liverpool har hatt samtaler med en tredje draktleverandør, Puma, men at disse ikke førte frem til noen avtale.

Det ble også stilt spørsmål ved om NB kan klare å distribuere drakter til 6,000 butikker på verdensbasis, slik de selv har påstått. Det er dette som virker å være en av grunnene til at Liverpool ønsker å samarbeide med Nike heller enn NB, ettersom Nike kan nå ut til et større publikum.

For å nå så mange butikker, har de blant annet inkludert butikker fra Serbia og Ecuador, hvor det tidligere ikke har blitt solgt drakter, noe Liverpools representanter i retten har reagert på.

– Butikkene i Ecuador er en myte, ingenting vil bli solgt i dem, sa Guy Morpuss, Liverpools representant i retten, og legger til at disse, samt 12 butikker fra Serbia ikke burde bli inkludert i rapporten.

Dette sier den globale football direktøren i NB, Kenny McCallum, seg stort sett enig i:

– Potensielt burde vi ikke inkludere dette. I fremtidige salg kan vi måtte se på dette på andre måter, sier McCallum.

Oudkerk mener at det var disse distribueringstallene, på 6,000 butikker som Nike og Liverpool ble enige om, ble en slags «giftig pille» som stengte ute New Balance fra videre forhandlinger med Liverpool om å fornye kontrakten deres.

Det ble også sagt, fra tidligere Nike-ansatte, som nå jobber hos New Balance, at til og med Nike kan slite med å nå 6,000 butikker selv.

På tirsdag skal de to partene komme med sine avsluttende innlegg. Vi kommer til å følge utviklingen her på liverpool.no.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]