Etter en dårlig start har Aston Villa fått fart på sakene

Slik har lørdagens motstanderes sesong utartet seg så langt.

1. nov 2019 kl 19.45 Jens Hapnes Rege

Aston Villa startet sesongen med tap mot Tottenham og Bournemouth før de tok sesongens første seier på Villa Park mot Everton i slutten av august. Deretter fulgte en ny svak periode, med bare to poeng på fire kamper mot overkommelig motstand.

Etter det har «The Villains» tatt ni poeng på de siste fire kampene, hvor poengtapet kom i en vanskelig bortekamp mot Manchester City. Før runden innehar de 15. plassen i Premier League.

Målrettet

Dean Smiths mannskap har funnet nettmaskene 15 ganger denne sesongen, en beholdning de deler med Arsenal, og som bare er slått av Tottenham, Chelsea, Leicester og Liverpool.

Brassen Wesley Moraes og skotske John McGinn har henholdsvis fire og tre scoringer hver. Anwar El Ghazi, Jack Grealish og Douglas Luiz har funnet nettmaskene to ganger hver, mens Conor Hourihane og Matt Targett sto for de to siste målene.

Av de målgivende pasningene har nederlenderen El Ghazi og britiske Grealish flest med sine tre målgivende, mens den franske høyrebacken Frederic Guilbert har registrert to «assists».

Videre kan vi se litt dypere bak tallene på «expected goals» (xG) og «expected assists» (xA), tall som viser hvor mye en spiller burde scoret og assistert i forhold til sjansene.

Her ser vi at begge midtbanespillerne McGinn og Grealish ligger innenfor topp tre på begge kategoriene, mens Moraes er klart øverst på xG og El Ghazi bare er slått av en suveren Grealish når det kommer til xA.

Villas midtbanespillere er instrumentelle i deres offensive spill, og en Fabinho i faresonen med gule kort kan få hendene fulle med de to spillerne.

SKOTSK HØYLANDSOKSE OG SLEPEN BRITE:
SKOTSK HØYLANDSOKSE OG SLEPEN BRITE:  McGinn og Grealish kan skape trøbbel for Liverpools midtbane.

Defensiv skjørhet

Aston Villa har sluppet inn fjerde mest mål i Premier League så langt, bare slått av foreløpig nedrykksplasserte lag i Southampton, Norwich og Watford. «Expected goals against», en statistikk som viser hvor mange mål de burde ha sluppet inn i forhold til motstandernes sjanser, viser at Villa burde ha sluppet inn 18 mål ut fra sjansene.

Tom Heaton, som har fått landskamper som følge av sitt gode keeperspill, har måttet gjøre 29 redninger, men har bare holdt buret rent to ganger.

En profil å holde et øye med er Tyrone Mings, som har imponert mange denne sesongen. Den venstrebente stopperen har imponert mange denne sesongen, og ble belønnet med landslagsdebut av Gareth Southgate.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]