– Jeg valgte feil partner

Tom Hicks mener han ville ha lykkes som Liverpool-eier om han ikke hadde alliert seg med George Gillett.

3. des 2019 kl 09.20 Einar Kvande

Tom Hicks og George Gillett er rimelig upopulære karer blant den røde halvdelen på Merseyside og Liverpool-supportere verden over. De to amerikanerne var nær ved å kjøre Anfield-klubben i grøfta mens de eide klubben. Nå har Tom Hicks lettet på sløret om sin periode som eier av Liverpool FC i et langt intervju med Sky Sports.

Hicks mener den største feilen han gjorde da han kjøpte Liverpool FC, var å ta med seg feil partner inn i eierskapet, da han og George Gillett tok over klubben i 2006, etter å ha kjøpt ut David Moores.

Det er nå ni år siden Hicks & Gillett ble tvunget til å selge Liverpool FC til New England Sports Ventures (det som nå heter Fenway Sports Group) under kontroversielle omstendigheter.

– Jeg gjorde helt klart noen feil, men jeg gjorde også ting som var veldig bra for klubben. Det største problemet var at jeg valgte feil partner! Jeg skulle visst bedre, for jeg kjente George Gillett fra tidligere forretningsavtaler vi hadde gått inn i sammen, hvor jeg hadde eid 85 prosent og han 15, og han var en umulig fyr å samarbeide med også da. Så hvorfor skulle jeg kjøpe noe i en 50-50 avtale sammen med denne fyren! Jeg burde skamme meg, innleder Hicks intervjuet.

– Det var veldig frustrerende, for George hadde personlige økonomiske problemer, og var også opptatt med andre ting. Han tok ikke tak i ting på den måten jeg hadde ønsket, og i en 50-50 avtale må man være enige. For eksempel ønsket jeg å kvitte meg med daglig leder Rick Parry helt fra starten av, men George beskyttet ham alt for lenge, og dermed havnet vi i bakleksa.

Dolket i ryggen

Hicks hevder han ble veldig imponert over Liverpool-supporterne, og gir sosiale medier skylden for at det ble satt igang en kampanje mot ham og Gillett.

– Jeg tror alt ble organisert av folk jeg trodde jobbet for meg. I ettertid ser jeg at de forsøkte å sabotere eierskapet. Jeg er ikke sint på fansen, men jeg er sint på de som organiserte kampanjen i sosiale medier. Jeg følte meg dolket i ryggen.

Hicks mener heller ikke at han påførte Liverpool FC for mye gjeld.

– Det ble problemet i forhold til fansen, da vi ikke fikk lov til å refinansiere lånet. Vi hadde flere muligheter, men det ble åpenbart at de som hadde lånt oss penger ønsket oss ut fordi supporterne ønsket oss ut av klubben. Dette kostet meg 200 millioner dollar, så det var en kostbar lekse for meg.

Texaneren innrømmer at han forsøkte å kjøpe partner Gillett ut av klubben.

– Det gikk ikke mange måneder før jeg innså at jeg hadde gjort en feil. Vi ble faktisk enige om å skilles, men hver gang jeg forsøkte å stable pengene på beina som skulle til for å kjøpe ham ut, skjedde det noe. Han forsøkte også å kjøpe meg ut. Det var bare en dårlig stemning mellom oss.

BLE UPOPULÆR:
BLE UPOPULÆR:  Tom Hicks ble raskt upopulær blant Liverpool-fansen.

Hicks forteller at han flere ganger forsøkte å rekruttere en ny partner i Midt-Østen, og selv tror han at han var nær ved å lykkes med dette.

Et offer for finanskrisen

Amerikaneren hevder han bidro til å modernisere Liverpool FC, ikke minst på den kommersielle siden, og han trekker frem at han også fikk designet det som han beskriver som et fantastisk stadion som skulle blitt bygd i Stanley Park.

– Stadionanlegget ble et offer for finanskrisen. Det ville ha blitt det beste fotballstadionet i verden, påstår han.

Spørsmålet melder seg selvsagt. Hva tenker Hicks når han ser suksessen Liverpool FC opplever i dag?

– John Henry har vært heldig! Han fikk endelig tak i en god manager. Du må ha godt lederskap, og Klopp er selvsagt en stor manager. De to siste årene i særdeleshet har vært imponerende. Fansen elsket Rafa Benitez da vi kjøpte klubben, men de snudde seg mot Rafa senere, da han ikke vant ting. Alt handler om å vinne.

Da Hicks og Gillett eide Liverpool hadde de et hemmelig møte med Jürgen Klinsmann om å bli manager for Anfield-klubben, som ble lekket til pressen.

– Vi var bekymret for at vi ville miste Rafa til Real Madrid, og fikk muligheten til å snakke med Jürgen som en potensiell kandidat, så vi hadde et møte med ham. Plutselig var dette lekket til pressen, og fansen tok Rafa i forsvar. Plutselig var vi hatet av fansen.

Hicks sier han hadde et godt forhold til Benitez, og skylder på Christian Purslow at forholdet til spanjolen surnet. Han bærer heller ikke nag til FSG, men skylder på Royal Bank of Scottland for at han mistet grepet på Anfield-kllubben.

– FSG har heller ikke bygget noe nytt stadionanlegg, men jeg er klar over at de har utvidet kapasiteten på Anfield. Alt handler om å vinne, og de siste par årene har folk vært fornøyde med FSG, konkluderer Hicks.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]