Tror ikke såret vil gro

Steven Gerrard følger med på Premier League-innspurten fra managerstolen i Glasgow.

8. mar 2019 kl 17.15 Marius Rabben

Neste måned er det fem år siden den famøse glippen som resulterte i Chelsea-scoring rett før pause, i en kamp som til slutt endte 0–2. Nederlaget ble begynnelsen på slutten for Liverpools titteldrøm den sesongen.

I et intervju med The Times forteller klubblegenden at det fortsatt er smertefullt å tenke på. Og selv om Liverpool skulle vinne Premier League i mai, vil den smerten alltid komme til å følge ham.

– Dette såret har vært åpent siden det skjedde, sier Gerrard.

– Jeg vet ikke om det vil gro, for jeg kan ikke gjøre noe med det nå. Det påvirker ikke hvordan jeg føler meg mens jeg ser på det som skjer nå.

– Jeg ser på en spillerstall, hvor jeg fortsatt har noen venner. Jeg ser en støtte som ga meg absolutt alt fra tribunene og rundt om i verden, og jeg ser en manager som har vært som en åpen bok med meg. Jeg håper for deres skyld, og min som supporter, at de står igjen som seierherrer til slutt. Men det vil ikke gjøre at jeg eller sårene mine føler seg annerledes.

– Det var troféet som glapp

38-åringen, som i kveld leder Rangers for 50. gang som manager, går «definitivt» med på at mimring rundt mirakelet i Istanbul og FA-cupfinalen i Cardiff året etter kan være en lindrende salve. Men den glippen mot Chelsea sitter brutalt fast i tankene.

– Jeg blir ikke gal av det. Samtidig var det et så stort år. Det var troféet som glapp. Jeg kommer alltid til å se tilbake på det og ønske at det var annerledes, forteller Stevie-G.

Da scouseren ga seg etter 710 førstelagskamper for barndomsklubben, var det Jordan Henderson som overtok kapteinsbindet. Med marginene på riktig side de to kommende månedene kan han få gjøre det som forble en drøm for Gerrard: Løfte det ikoniske Premier League-troféet over hodet.

– Han har allerede vist tegn til å være en strålende leder. Han er veldig uselvisk. Det vil være herlig for ham om han klarer å dra laget helt over mållinja.

– Hadde elsket å spille med Alisson og van Dijk

Sammen med Gerrard er det blitt mange endringer på laget siden sist Liverpool var i gullkampen for fem år siden, for det er kun nettopp Henderson, Daniel Sturridge og nåværende andrekeeper Simon Mignolet som er igjen.

– Vi hadde et fantastisk lag, sier Gerrard, før han trekker frem forskjeller i kvalitet og bredde.

– Jeg ønsker ikke å være respektløs mot stallen jeg spilte med, men Liverpool-eierne og rekrutteringsstaben har gjort en utrolig jobb med å støtte Jürgen og gi ham det han ønsker.

Blant en rekke storkjøp de siste årene vil nok de fleste trekke frem 67 millioner pund for Alisson Becker og 75 millioner pund for Virgil van Dijk.

– Å bruke så mye penger på keeperen og van Dijk har hjulpet Liverpool enormt. Jeg hadde elsket å spille med de to spillerne, fortsetter Gerrard.

Bredde på topp

Og angrepsrekka viser en dybde av kvalitet på et nivå som den tidligere Liverpool-kapteinen ikke selv har opplevd på Anfield.

– I løpet av de siste 18–20 månedene har Liverpool hatt angripere som kan endre en hel kamp når som helst. Uten å være respektløs: Jeg spilte med en i Torres, en i Owen, en i Fowler, en i Suárez, selv om Sturridge riktignok var en glimrende støttespiller.

Nå har de røde hele 70 poeng etter 29 runder, og i alle andre Premier League-sesonger ville det kvalifisert til foreløpig tabelltopp. Men øverst troner altså Manchester City med ett poeng mer.

Gerrard, som selv erkjenner at han kjente ekstra godt på nervene som kaptein for sin lokale klubb, påpeker at uansett hvilken plassering det blir til slutt, så har Klopp, teamet hans og laget hatt enorm fremgang de siste årene.

– For meg, som supporter, har Jürgen tatt laget og stallen store steg fremover. Han gjør alt han kan.

– Det er nerver der, noe som er forståelig. Det ligger en så stor pris i potten. Jeg skal være ærlig: Det var vanskelig for meg til tider. Jeg var lokal, en supporter som hadde vært der siden jeg var sju år.

– Jeg vant mye, men var ikke heldig nok til å vinne Premier League. I garderoben nå tror jeg de kan bruke erfaringer fra det som har skjedd til å hjelpe dem i innspurten.

– Ikke overtenk det

– De har en glimrende leder i Jürgen, som jeg er sikker på at forsøker å fjerne mye av presset og angsten fra dem.

Gerrards råd til spillerne er å ikke la presset gjennom den store våren påvirke mer enn nødvendig.

– Ikke overtenk det, bare nyt det og tro på dere selv, sier Champions League-vinneren.

– Jeg har vært i kontakt med noen av dem, men det har vært mer lykkeønskninger og oppmuntringer. De klarer seg helt fint uten meg.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]