The Times:Presenterer det som kan være forklaringen på Liverpools gode form

Flere faktorer har bidratt til at Liverpool står distansen godt denne sesongen.

21. apr 2019 kl 14.25 Einar Kvande

Etter å ha fått fri av Egypt da de fleste andre toppspillere spilte landskamper har Mohamed Salah funnet godformen igjen. Han har bidratt med tre scoringer og en målgivende etter avbrekket.

Det virker som en rekke av Jürgen Klopps viktigste spillere er i god form. Mot Chelsea utførte hans mannskap det berømte kontringspresset flere ganger (65) enn noe annet lag har gjort i en Premier League-kamp denne sesongen, ifølge The Times.

I Porto løp Liverpool-spillerne til sammen 112,3 kilometer. Bare Tottenham mot Manchester City løp mer i de totalt åtte kvartfinalene som ble spilt i Champions League.

I de to første sesongene under Klopps ledelse virket det som Liverpool var utbrent i andre halvdel av sesongen. Men i 2017/18 avsluttet Liverpool sesongen sterkt, og det ser enda bedre ut denne sesongen.

Røk tidlig ut av de nasjonale cupene

Det faktum at Liverpool røk tidlig ut av de to nasjonale cupene gjorde at han kunne la laget lade batteriene i Dubai i januar og i Marbella i februar. Dette er et opplegg som Klopp har stor tro på. Han har totalt tatt sin tropp med på åtte slike treningsleire midt i sesongen i løpet av tre og et halvt år som manager på Anfield.

Cup-exitene har ført til at Liverpool har spilt 29 kamper siden november, mot Manchester Citys 36. Nå skal det sies at City har en sterkere stall, som er istand til å håndtere flere kamper enn Liverpool.

Få skader på sentrale spillere

Liverpool har støttet seg på 15 spillere hele sesongen, og har vært heldige som har unngått skader på nøkkelspillere. Sju spillere - Salah, Alisson, Virgil van Dijk, Roberto Firmino, Sadio Mané, Andy Robertson og Gini Wijnaldum - har bare stått over sju ligakamper til sammen.

– Tilgjengelighet er den mest undervurderte av egenskaper, er mantraet til sportsprofessor Simon Brundish.

Han har kommet frem til at tilgjengeligheten til Liverpool-troppen har økt til 86% denne sesongen.

Brundish har kalkulert at ingen lag har vunnet Premier League uten at lagets fem beste spillere har vært tilgjengelige i 87% av kampene. Liverpools tall for denne sesongen ligger rundt 94%, ifølge The Times.

SJELDEN SKADET:
SJELDEN SKADET:  Tre nøkkelspillere for Liverpool som nesten alltid er tilgjengelige for spill.

Brundish mener at lite skadet er en av faktorene som Liverpool tar med i beregningen når de rekrutterer spillere. Alisson har aldri hatt en skade av betydning, og har gått glipp av bare en kamp siden han kom til Europa i 2016. Salah har bare gått glipp av en håndfull kamper i løpet av sin karriere. Hans lengste skadeopphold var på fire uker, grunnet et ankelproblem mens han var i Roma i 2015/16. Robertson har bare hatt en skade av betydning, og Wijnaldum har nesten vært helt skadefri siden han ble kvitt ryggplagene han hadde som ung spiller i 2013/14.

Firmino og Mane har også vært lite skadet, og sett bort fra at han gikk glipp av fem måneder på grunn av en ankelskade i 2016/17 har også Van Dijk bare hatt et opphold lenger enn fire dager, da han fjernet blindtarmen i 2011/12. Fabinho har gått glipp av en kamp på grunn av skade i sin karriere.

Beskytter nøkkelspillere

Klopp har også blitt dyktigere til å beskytte sine nøkkelspillere. For eksempel har Firmino blitt byttet ut hele 19 ganger denne sesongen. Det er ikke uvanlig at han bytter ut noen av de tre i angrepsrekka når kamper har sett ut til å være avgjort, og det samme gjorde han med sidebackene mot Porto. Dette har utvilsomt vært enklere å gjøre fordi Liverpool har hatt ledelsen i 2891 av 3060 minutter i Premier League denne sesongen. Det har vært få kamper hvor de røde har måttet jakte et resultat.

Under sin første sommer på Merseyside hentet Klopp to av Bayern Münchens fremste sportsvitenskapsfolk i fitnesstrener Andreas Kornmayer og ernæringsekspert Mona Nemmer. De jobber tett sammen med Klopp for å skreddersy diett og trening.

Liverpool har vunnet sine siste åtte kamper. Seks kamper på 21 dager, i tillegg til en mulig Champions League-finale, gjenstår av sesongen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]