– I Mainz hadde jeg ansvaret for absolutt alt - nå har jeg kanskje 20 assistenter

Jürgen Klopp om hvordan jobben har utviklet seg siden han startet opp i Mainz, om en av sine beste ferdigheter, og hvorfor han aldri snakker fotball i det første møtet med potensielt nye spillere.

6. mai 2019 kl 17.56 Arve Vassbotten

– Jobben har endret seg helt. Da jeg var i Mainz var jeg ansvarlig for absolutt alt rundt laget. Vi hadde Christian Heidel som sportsdirektør, og jeg og han drev klubben i bunn og grunn. Det er den beste måten å lære på, at man gjør alt og at ingen følger med, for ingen var egentlig interessert i Mainz. Så jeg måtte lære på den harde måten, og lærte på den harde måten, sier Jürgen Klopp i et intervju med tyske DW Sports.

– Mens jeg var alene om det den gangen, har jeg kanskje 20 assistenter nå. Så jeg er egentlig manager for en stor avdeling med trenere. Og det kan jeg være, fordi jeg vet hva de alle skal gjøre, fordi jeg gjorde de jobbene selv en gang, sier Klopp.

Spillerne lever i et glasshus

I intervjuet minnes Klopp den gangen han dro fra Mainz og holdt en tårevåt tale da veien gikk videre til Borussia Dortmund.

– Jeg visste det den gangen jeg dro. Jeg gråt mye på scenen, men da sa jeg at alt jeg er, alt jeg kan gjøre, lærte jeg der og kunne bruke det resten av livet.

På spørsmål om han fortsatt bruker de samme verktøyene som i Mainz, svarer Klopp.

– Jeg bruker fortsatt den samme interessen for mennesker. Jeg har alltid vært veldig interessert i mennesker. Det har ikke forandre seg. Men problemene til guttene har forandre seg mye, blant annet på grunn av sosiale medier og slike ting. Det er mye mer press, og når penger er involvert øker presset mye. De er veldig unge, og de blir bedømt hver eneste dag. Det er som om å bli bedømt konstant i et glasshus.

– Uansett ser noen deg, uansett hvilke feil du gjør eller hvilke bra ting du gjør. Er du god, er du «fantastisk», hvis du ikke er så god, er du «den verste i verden». Det er bare svart/hvitt det er ikke noe grå områder. Gråfargen har forsvunnet på ett eller annet vis.

Bare spillere med verdensklasse-potensiale

ROLIG:
ROLIG:  Jürgen Klopp insisterer på at han selv er en rolig person.

Selv mener han at han er en ganske rolig person, stikk i strid med hvordan han ser ut på sidelinjen.

– Jeg har alltid vært en ganske rolig person. Det kan sikkert ingen egentlig se for seg, fordi jeg ser litt annerledes ut når jeg er involvert i en fotballkamp. Men i livet ellers er jeg ganske rolig, og nå er jeg mer erfaren enn jeg var den gangen.

– Men fordi jeg ble far ganske ung, så måtte jeg lære ganske tidlig å ta vare på yngre mennesker. Det lærte jeg. Guttene her er nå yngre enn sønnen min er. Og jeg liker fortsatt godt å jobbe med yngre, sier Klopp, som ble far tidlig i 20-årene.

– I denne jobben nå, er det kun spillere med potensiale til å bli verdensklasse. Ikke all vil bli det, men de har potensiale til å bli det. Og min jobb er å få dem dit. De vet allerede 80 prosent av alt om fotball, men de siste 20 prosentene kan være veldig avgjørende. Det er min jobb å hjelpe dem med, sier han.

Bortkastet tid å snakke om fotball

Klopp har utvilsomt lyktes godt med sine spillerkjøp i tiden i Liverpool, og hadde også mange svært vellykkede signeringer i Dortmund. Blant spørsmålene han får er hvordan han velger å kjøpe nye spillere.

– Det er veldig forskjellig, men det er for viktig til at jeg kan bruke magefølelsen. Eller kanskje for dyrt. Folk stoler veldig på meg, så jeg kan ikke bruke millioner ved å tenke: «det kan fungere».

– Når man signerer en spiller, må man kunne så mye som mulig. Det er lett å finne en god fotballspiller, men å kjenne den som person, og lære han å kjenne, er ikke like lett og det krever erfaring.

– Spillerne blir veldig ofte overrasket første gangen jeg møter dem. Fordi vi ikke snakker i det hele tatt om fotball. For den delen er allerede klargjort for meg. Jeg sitter der kun fordi de er veldig gode fotballspillere. Hvis ikke hadde det vært bortkastet tid.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]