Slik påvirker ramadan Salah og Mané

I år som i fjor vil Champions League finalen bli spilt under islams fastemåned, ramadan. Dermed kan Liverpool risikere at to av deres stjerner faster under finalen av Champions League.

9. mai 2019 kl 18.19 Odd Sindre Tonning

Ramadan startet 5. mai og varer til 4. juni i år. Dette er en måned der muslimer ikke skal spise eller drikke fra soloppgang til solnedgang, for å renske sjelen.

Fastemåneden har påvirket flere fotballspillere, og også i fjor ble Champions League finalen spilt under ramadan. Under semifinalen mellom Ajax og Tottenham var det tre spillere fra hjemmelaget som praktiserte ramadan, og skal ha fastet. Solen gikk ned 21.15 i Amsterdam i går, noe som betydde at disse spillerne ikke fikk innta næring før 15 minutt ut i semifinaleøppgjøret.

Blant annet målscoreren til Ajax, Hakim Ziyech, er praktiserende muslim, og skal ha fastet under semifinalen.

Fastet ikke i fjor

Men ifølge Liverpool Echo fastet ikke Mohamed Salah, som sammen med Sadio Mané er praktiserende muslimer, under Champions League-finalen i fjor. I islamsk lære sies det nemlig at dersom man er syke, ute på reise, gravide, eldre eller menstruerer er man unntatt fasten. Man kan også bryte eller utsette fasten dersom man har en tilstrekkelig grunn til å gjøre så for å opprettholde helsen.

Liverpool Echo sier at det er forventet at Salah kommer til å følge den samme praksisen under årets finale.

Oppfinnsom løsning

Dersom han og Mané likevel velger å følge fasten, så har den tunisiske målvakten Mounez Hassen vist dem en løsning på hvordan de kan få i seg mat og drikke så snart solen har gått ned, og de kan få i seg næring igjen.

Under fjorårets ramadan skapte Hassen nemlig overskrifter da han tilsynelatende latet som om han var skadet i det solen gikk ned i to treningskamper med landslaget. Begge gangene nyttet spillerne sjansen til å spise og drikke mens keeperen fikk hjelp fra det medisinske apparatet.

Hvilken av løsningene Liverpools spillere velger gjenstår å se, men klubben skal nok ha kompetente ernæringseksperter som kan hjelpe spillerne dersom de skulle følge fastemåneden.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]