Smertefull avgjørelse i vente

Spurs-manageren har ennå ikke bestemt lagoppstillinga.

31. mai 2019 kl 23.21 Marius Rabben

Inn mot Champions League-finalen har Mauricio Pochettino fått tilbake spillerne som har slitt med skader, og han kan dermed velge fra en fulltallig stall mot Liverpool. Men elleveren er ennå ikke klar.

– Nei, vi har én treningsøkt til. Så bestemmer vi oss, sier Tottenham-manageren til pressen i Madrid.

Det største spørsmålstegnet hviler bak navnet til Harry Kane, som ikke har spilt siden han hinket av gresset i den første kvartfinalen mot Manchester City tilbake i begynnelsen av april.

Under finaleforberedelsene har han, sammen med forsvarsklippene Jan Vertonghen og Davinson Sánchez, som har slitt med mindre skader i sesonginnspurten, kommet seg tilbake på gresset og gradvis økt intensiteten. Foran finalen har Kane friskmeldt seg selv.

– Aldri enkelt

Men dersom han skal inn på laget, må noen naturlig nok ut. De få plassene på topp bekles av blant andre semifinalehelten Lucas Moura og sesongens Tottenham-spiller i Heung-min Son.

– Det kommer ikke til å bli enkelt å ta en avgjørelse i morgen, men det var vanskelig også i forrige kamp, i semifinalen, i kvartfinalen, i åttedelsfinalen. Og i hver eneste kamp må du velge bort noen. I morgen venter nok en sånn avgjørelse, forklarer «Poch».

– Vi har all informasjonen vi trenger og vet enhver detalj om spillerne. Og vi skal ta valgene som gir oss best mulighet til å vinne. Man får bare bruke elleve spillere, og det er det mest smertefulle.

Argentineren påpeker samtidig at «energien» til spillerne som ikke er i startelleveren «kommer til å bli avgjørende».

– Fotball er en kollektiv idrett, men de vil selvfølgelig kjenne på den smerten innvendig.

Robust lag

Pochettino skryter av mannskapet sitt, som har imponert stort med den viktige 4.-plassen i Premier League i tillegg til europaeventyret. Og det etter et sommer- og vintervindu hvor faktisk ingen kjøp ble gjort, grunnet kostnadene av nytt stadion.

– Vi har vist hvor robuste vi er gjennom de siste ti månedene, sier Spurs-manageren.

– Vi kunne ikke hente inn nye spillere, og vi bestemte oss for å ikke selge. Vi solgte Mousa Dembélé i januar fordi drømmen hans var å spille i Kina. Vi fikk ikke spille på det nye stadionet før bare for et par måneder siden.

– Må spille med frihet

Likevel er Tottenham nå i Champions League-finalen for aller første gang. Det tror han spillerne sine håndterer bra – dersom de spiller med senkede skuldre.

– I morgen er det viktigste å være klar. Under stress spiller du ofte på autopilot. Når det er en milliard som ser på deg, er det stresset sterkere enn noen gang.

– De er nødt til å spille med frihet, slik du spiller når du er et barn på sju–åtte år. Nøkkelen er å ikke tenke på alle som ser på, men å gå utpå og kose seg, spille, leke og hjelpe hverandre med god kommunikasjon.

Motstanderen fra Merseyside er et lag Pochettino beskriver enkelt med høy kvalitet. Jürgen Klopp har også tatt seg god tid til å skryte av førstegangsfinalisten flere ganger, og det er tydelig to managere og klubber med enorm respekt for hverandre.

Finaleforberedelsene

Derfor har det vært ekstra interessant å følge oppladningen til finalen i begge leire.

I den røde delen har finaleforberedelsene blant annet inkludert ei uke i varmere strøk i Marbella på den spanske sørkysten, før de siste dagene ble brukt hjemme på Melwood. Liverpool-troppen reiste til Madrid i ettermiddag.

Tottenham brukte derimot nesten hele forberedelsesperioden på tre uker på sitt eget treningsfelt, før de dro til Madrid onsdag. Der har de benyttet seg av Real Madrids anlegg i Valdebebas.

– Vi begynte finaleforberedelsene etter Everton-kampen, ikke etter Ajax, fordi vi ønsket å sikre topp-fire-plassen først, forklarer Pochettino.

– Reisen har vært helt utrolig. Dette har vært noe helt nytt, men vi har kost oss sammen. Atmosfæren, fokuset, konsentrasjonen har vært en nytelse å lede. Jeg er så stolt av denne spillergruppa.

– De har akseptert alt mulig. Vi er forberedt på å løpe, kjempe og nyte det. Vi kjenner hverandre veldig godt og har ambisjon om å vinne. I finalen dreier det seg kun om å vinne.

– Når kampen nærmer seg, er spillerne lukket i seg selv og fokusert på det som venter, og måten de fremstår på vil være avhengig av hvordan forberedelsene har vært.

– Vi ønsker å skrive historie, og vi vet hva vi er nødt til å gjøre, sier Pochettino.

Avspark på Wanda Metropolitano lørdag er kl. 21. Finalen vises på Viasat 4 og TV 2.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]