Store endringer på Champions League?

UEFA vurderer å gjøre drastiske endringer på Champions League og Europa League fra 2024-sesongen.

10. mai 2019 kl 00.17 Odd Sindre Tonning

Ifølge flere medier vurderer UEFA nå å gjøre store endringer på de kontinentale turneringene i Europa. Endringer som kommer til å gagne de største klubbene, og gjøre det mer eller mindre umulig for de mindre klubbene i Europa å kvalifisere seg for turneringene.

Blant endringene som blir foreslått er det at turneringen skal gå over til å ha fire grupper, med åtte lag i hver gruppe, melder New York Times. Dette vil sørge for flere storkamper i turneringen, som igjen kan skape større inntekter til klubbene som deltar. Men dette er likevel ikke den mest drastiske endringen som blir vurdert.

Opprykk og nedrykk

Det blir nemlig spekulert i om de europeiske turneringene skal gå over til et system som innebærer opprykk for de fire lagene som gjør det best i Europa League. Samtidig vil fire lag fra Champions League rykke ned til Europa League.

Men det stopper heller ikke der, for ifølge The Associated Press vil de 24 beste lagene i turneringen hver sesong automatisk kvalifisere seg til den påfølgende sesongen av Champions League, uavhengig av hvordan de gjør det i den hjemlige ligaen.

New York Times forteller at det nye systemet vil gjøre at bare 4 av de 32 tilgjengelige plassene i Champions League vil bli tildelt lag fra Europas 55 nasjonale ligaer gjennom kvalifiseringsspill.

Dette systemet ville mellom annet gjort det umulig for årets semifinalist Ajax å kvalifisere seg til spill i Europa i det hele tatt denne sesongen, da de endte på andreplass i sin hjemlige liga.

INGEN PLASS:
INGEN PLASS:  I år var de sekunder unna finaleplass i Champions League. Hadde de nye forslagene allerede trådt i kraft, ville de ikke engang kvalifisert seg til turneringen.

Ødelegger nasjonale ligaer

The New York times påpeker imidlertid at ingen avgjørelse er i nærheten av å bli fattet, og så sent som denne uken ble representanter fra ligaer rundt om i Europa presentert de mulige endringene. Det er med andre ord tidlig i diskusjonene rundt en mulig struktur-endring av europeisk kontinental fotball, og forslaget har møtt kritikk allerede.

– I realiteten ble vi presentert et konkret prosjekt utviklet av UEFA i fullt samarbeid med en liten gruppe rike og mektige europeiske klubber, for å reformere europeiske konkurranser etter 2024 i et format som kan ødelegge nasjonale ligaer og bærekraften, finansielt og sportslig, for de aller fleste klubber i Europa, sa Javier Tebas, lederen for den spanske ligaen, til New York Times etter møtet.

Forslaget som har blitt presentert inneholder også ett nivå tre blant de europeiske turneringene, hvor 64 lag skal delta. Her vil det være mulighet for opprykk til Europa League for de beste lagene. Dette gjør at ledere for ligaer i Europa frykter at nasjonale ligaer vil bli et nivå fire for klubbene.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]