Liverpool skal delta i nok en turnering

Etter tre avslag har klubben nå takket ja, ifølge Paul Joyce.

8. jun 2019 kl 17.10 Marius Rabben

Dermed kommer Liverpool til å være med i cupen Checkatrade Trophy kommende sesong.

Opprinnelig er det en A-lagsturnering klubbene i League One og League Two, men siden 2016 har også klubber med «kategori 1-akademier» i Premier League og Championship blitt invitert. De får kun stille med U21-lagene sine.

Samtaler etter nei

I begynnelsen var det flere av de inviterte klubbene fra Premier League som takket nei, men deltakelsen har økt med årene. Forrige sesong var det kun Liverpool og Manchester United som svarte med avslag, og det resulterte i samtaler mellom EFL og klubbledelsene på høsten.

Nå har begge takket ja foran neste sesong, opplyser The Times-journalist Paul Joyce.

English Football League (EFL) Trophy, som av sponsorgrunner går under navnet Checkatrade Trophy, blir spilt for 37. gang i 2019/2020-sesongen. Turneringa har altså 48 lag fra nivå tre og fire, pluss 16 inviterte akademilag fra Premier League og Championship.

Slik er formatet

Det innledes med 16 grupper à 4 lag, som organiseres regionalt – nord og sør. Alle grupper inkluderer én invitert klubb.

I gruppespillet møtes klubbene i hver gruppe hverandre én gang, og akademilagene spiller alle sine kamper på bortebane.

Som vanlig blir det tre poeng for seier og ett for uavgjort, men en annerledes vri enn i for eksempel Champions League er at det ved uavgjort blir straffekonkurranse der vinneren får et bonuspoeng.

Lagene på første- og andreplass avanserer til utslagsrundene. I runde 2 og 3 trekkes kampene også regionalt, med gruppevinnerne som seedet. Man kan ikke møte lag fra samme gruppe i runde 2 (som er 16-delsfinalene).

Etter 8-delsfinalene er det tradisjonell, blind trekning. I hver runde frem til finalen er det straffekonkurranse som gjelder ved uavgjort, men i finalen legges det også inn ekstraomganger først. Den spilles på Wembley.

Prestisje for de mindre

Siden endringene i 2016 har det blitt mer å hente økonomisk for å de mindre klubbene, med blant annet billettinntekter til arrangørklubbene og en finalepott på 3 millioner pund, noe Lincoln City er et godt eksempel på etter seieren for to sesonger siden. Pengene de fikk etter sin første kamp på Wembley noensinne ble investert i klubbens treningsfasiliteter.

Men som regjerende cupmester ble Lincoln slått ut av Accrington Stanley i runde 2 forrige sesong, og det ble senere Portsmouth som vant turneringa etter straffekonkurranse mot Sunderland i finalen.

Se sammendrag fra finalen her.

For U21-lagene til toppklubbene har blant annet landslagssjef Gareth Southgate beskrevet konsepet som et viktig bidrag til unge «home-grown»-spillere, og ifølge Daily Mail var halvparten av de ca. 1500 spillerne i hele turneringa i 2017/18 under 21 år.

Følgende inviterte U21-lag deltok i Checkatrade Trophy forrige sesong: Arsenal, Brighton, Chelsea, Fulham, Leicester, Man City, Middlesbrough, Newcastle, Southampton, Stoke, Swansea, Tottenham, West Bromwich, West Ham og Wolves.

Liverpools unggutter, som vant FA Youth Cup i vår, vil nok ha gode muligheter til å markere seg også på denne arenaen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]