Mener van Dijk er bedre enn Nemanja Vidic

Virgil van Dijks tidligere trener rangerer Liverpools midtstopper som bedre enn Vidic.

12. jun 2019 kl 16.12 Hans Christian Boge-Fredriksen

Pieter Huistra ga van Dijk sin seniordebut for FC Groningen tilbake i 2011. Nå mener han at van Dijk har blitt bedre enn det Nemanja Vidic var i Manchester United.

– Jeg ville valgt Virgil. Han har mer, han har litt mer, sier Huistra til talkSPORTS.com.

– Selvfølgelig var Vidic uten tvil en veldig god spiller, han spilte på et strålende lag.

Etter en fantastisk sesong som ble kronet med Champions League-triumf, er van Dijk nå en av de største favorittene til å vinne Ballon d’Or.

– Etter min mening har Virgil alt. Han har roen, han har teknikk, han har pasningene, han har den defensive lederevnen, han har en personlighet som folk legger merke til, sier Huistra.

– Jeg beundrer styrken til sånne spillere.

Hentet van Dijk til Groningen

I 2010 hentet Huistra en nylig fylt 19-år gammel van Dijk til FC Groningen, noe som gjorde at han måtte flytte fra familien.

– Da han dro til Groningen forlot han hjemmet sitt, et stort steg for ham på den tiden, to og en halv time unna moren sin som han er veldig nær med, sier van Dijks tidligere manager.

– I Groningen bodde han med en annen spiller. For noen som er 18-19 år er det et stort steg. Han måtte lære seg å lage mat selv, og passe på seg selv.

– Han kom inn i et nytt miljø, han måtte bli vant til hvordan ting funket. Han plukket det opp, og på reservelaget hjalp treneren han mye.

Fikk sin seniordebut

Etter å ha fulgt utvikling til van Dijk hele sesongen, ga Huistra den unge midtstopperen seniordebuten i Eredivisie.

– Jeg så han spille hver uke med reservene, alle kunne se at han kom til å bli en førstelagsspiller.

– Han trente med førstelaget de to siste månedene av sesongen og kom inn som innbytter, før han startet noen få kamper. Det var en naturlig progresjon. Han jobbet hardt og ble en bedre fotballspiller, forteller Huistra.

FOR GRONINGEN:
FOR GRONINGEN:  Virgil van Dijk i aksjon for Groningen. Her i duell med Ajax' Viktor Fischer.

– Vi så at han hadde noen veldig gode kvaliteter med ballen; pasningene og headingene hans var veldig gode.
Selv om van Dijk viste mange gode kvaliteter var det som alltid rom for forbedring.

– Posisjoneringen hans som en forsvarsspiller måtte utvikles, men han var så villig til å lære og høre, og han ble bedre fort. Han ønsket å bli bedre, det viser alltid en god karakteristikk, sier Huistra.

Huistra, som nå er assistenttrener for Pakhator Tashkent i Usbekistan, mener at forsvarsspillere ikke får like mye honør som de fortjener.

– En forsvarspiller blir ofte oversett, men forsvaret er en veldig viktig del av fotball. Angrepet starter alltid fra forsvarerne. Virgil er viktig i det, han kan slå direkte fra forsvaret, sier han.

– Hvis du har en forsvarer som Virgil, som er rask og direkte, og har gode diagonalpasninger eller pasninger over motstanderen, er det veldig effektivt og viktig.

Huistra forlot Groningen i 2012 – et år før van Dijk dro til Celtic.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]