Dommersjefen i England vil ikke kjøre noen streng linje på hands

Den nye handsregelen har skapt mange diskusjoner, ikke minst i forbindelse med VM i kvinnefotball.

8. jul 2019 kl 13.40 Einar Kvande

Dommersjefen i England, Mike Riley, avslører at VAR ikke vil legge seg på noen streng linje når det gjelder hands i Premier League neste sesong, etter at man opplevde en rekke kontroversielle straffesituasjoner under VM i kvinnefotball.

Riley sier til The Times at straffespark tilsvarende det som Liverpool fikk mot Tottenham i Champions League-finalen ikke vil blitt gitt i Premier League neste sesong.

DOMMERSJEF:
DOMMERSJEF:  Mike Riley åpner for en mildere tolkning av den nye handsregelen i engelsk fotball.

Vil legge lista høyt for å dømme hands

Den tidligere toppdommeren sier at dommerne vil få beskjed om å minimere bruken av VAR ved å legge lista høyt i handssituasjoner. Dette trass i den nye handsregelen som trådte i kraft i alle turneringer i forrige måned. Riley tror at fleksibilitet i tolkningen av regelen i engelsk fotball vil forhindre en dramatisk økning i antall straffespark.

I forrige måned ble det også slått fast at man i Premier League ikke vil benytte seg av VAR for å se om en målvakt har beveget seg bort fra målstreken på straffespark. Man overlater rett og slett avgjørelsen til dommeren ute på banen. Dommerne i Premier League vil også få beskjed om å ikke bruke monitorene på sidelinja mer enn høyst nødvendig for å forhindre lange stopp i spillet.

– Vi har sagt til dommerne at de ikke skal gå til monitoren ved sidelinjen uten at VAR-avgjørelsen kommer som en stor overraskelse på ham.

Den nye handsregelen sier at spillere som har hendene eller armene over skulderhøyde eller i en unaturlig stilling eller gjør kroppen unaturlig større med hendene/armene, skal straffes, selv om handsen ikke er gjort med vilje. Riley sier imidlertid at Premier League-dommerne skal være overbevist om at spilleren med vilje forsøkte å gjøre kroppen større for å dømme hands.

Vi ønsker ikke å skape en kultur der forsvarsspillere må forsvare seg med hendene på ryggen, og hvor det er akseptert at angripere forsøker å skyte ballen opp i armene deres for å få et straffespark.Mike Riley

– Det er fortsatt tolkningsspørsmål rundt den nye handsregelen, og spesielt når det gjelder å bedømme hva som er en unaturlig posisjon for hender og armer. I dette landet har vi alltid sagt at armene er en del av spillet så lenge du ikke bevisst forsøker å blokkere et skudd. Vi ønsker ikke å skape en kultur der forsvarsspillere må forsvare seg med hendene på ryggen, og hvor det er akseptert at angripere forsøker å skyte ballen opp i armene deres for å få et straffespark, sier Riley.

– Vi har jobbet med retningslinjer på dette området i tre eller fire sesonger, og folk aksepterer at det er tolkningsspørsmål ute og går. Jeg tror ikke dette kommer til å endre seg neste sesong, legger han til.

Ville ikke fått straffe i Premier League

Om straffesparket som Liverpool fikk mot Tottenham i Champions League-finalen har Riley dette å si:

– Det var en interessant situasjon. Sett i normalt tempo ser det ut som et klart straffespark. Med VAR kan du faktisk se hva han gjør. Han er ikke interessert i å blokkere pasningen. Han vinker til forsvarskollegaen at han skal komme å dekke rom. Det er ikke å stoppe innlegget med vilje. Du kan også se at ballen treffer armen etter å ha truffet brystet først. Dersom man benytter den filosofien vi gjør her til lands, vil vi ikke si at dette var en straffbar hands.

Den nye handsregelen vil dog bli håndhevet etter ordlyden dersom ballen ved et uhell treffer en angripers arm på vei inn i mål. Da vil scoringen bli annullert.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]