Forlanger at UEFA tar grep

Fans de fire finale-lagene fra Champions- og Europa League forrige sesong gikk forrige helg sammen for å få UEFA til å tenke på fansen når de velger finale-arenaer.

11. jul 2019 kl 11.38 Odd Sindre Tonning

Lange reiser, få og dyre billetter til fans og dyre overnattingstilbud. Slik kan man oppsummere forrige sesongs finaler i de to europeiske turneringene, da særlig i Europa League-finalen mellom London-rivalene Arsenal og Chelsea.

Nå ønsker fans av de fire finale-klubbene å se at UEFA tar grep når det kommer til valg av finale-arenaer, ved å gi finalen til større arenaer, på lettere tilgjengelige plasser og samtidig gi klubbene som når finalen større andel av billettene.

Seks forslag til endringer

Dette kom frem på det årlige møtet for Football Supporters Europe (FSE), som ble avholdt i Lisboa. Her la supportere fra Liverpool, Arsenal, Tottenham og Chelsea frem seks forslag til hva som burde endres.

Listen inneholder at 80 prosent av billettene til finalene skal gå til finalelagenes fans, og at 45 prosent av disse billettene skal være på den laveste kategorien når det kommer til pris. De mener også at finalene bare burde bli avholdt på store stadioner, med kapasitet på 75.000 for Champions League og 55.000 for Europa League.

Landene finalen skal bli spilt i må også kunne sikre at hverken spillere eller supportere får begrenset tilgang, eller ikke kommer inn i landet, på bakgrunn av diskriminerende årsaker eller sin egen bakgrunn. Arsenals Henrikh Mkhitaryan reiste for eksempel ikke til Baku av frykt for egen trygghet på grunn av politiske uenigheter mellom Aserbajdsjan og hans hjemland, Armenia.

Transport til og fra arenaen og finalebyen må også være på topp, noe som inkluderer at flere fly-avganger til finalebyen må bli gjort tilgjengelige. Og det siste kravet er at byene som finalene skal bli spilt i må ha en stor kapasitet når det gjelder overnattingsmuligheter.

Overveldende støtte

Forslaget supporterne kom med ble, ifølge Daily Mirror, møtt med en overveldende støtte. Støtten fra FSE var enstemmig, og organisasjonen forlanger nå at UEFA lytter til dem når de møtes i de kommende månedene.

Joe Blott, som var personen fra Spirit of Shankly som leste forslagene, var særlig overrasket over støtten som kom fra mindre lag, som Eintracht Frankfurt og Malmø, ettersom disse lagene nok ikke kommer til en finale med det første, men likevel mener at UEFA må respektere finale-klubbenes supportere.

– UEFA må innse at finalene de arrangerer er etter en ni måneders lang reise som fans har vært på med laget sitt. De har ofret mye for å hjelpe laget mot finalen, og deres rett til å være på finalen er like gyldig som noen andres. Alt vi krever er at de vil bli gitt en bedre sjanse til å være der, sa Blott.

Slet med billettsalget

Det er fjorårets finaleerfaringer som ligger til grunn for forslagene. For fans av Arsenal og Chelsea ble det å se finalen av Europa League forrige sesong en bortimot håpløs oppgave. Finalen ble spilt på Olympiastadion i Baku i Aserbajdsjan, helt på den andre siden av Europa for de to finale-lagene. Dermed ventet det en lang reise for fans som ønsket å se finalen.

Var man heldig og fikk tak i flybilletter til et fly som gikk direkte til Baku, kunne man slippe unna med rundt 6 timers reising. Men så heldige var de færreste, og de som var så heldige kunne forvente å betale minst 10.000 kroner for billetten. Og når fansen først hadde ankommet hovedstaden hvor finalen skulle spilles, måtte de betale rundt 4.000 kroner for hver natt på hotell i byen.

De to klubbene fikk tildelt i underkant av 6.000 billetter hver, men de høye prisene for reisen gjorde at begge slet med å selge ut sine billetter. Dermed var det noe glissent på tribunene til å være en europeisk finale mellom to rivaler når kampen ble spilt.

For Liverpool- og Tottenham-fans var utfordringen noe annerledes. Det var nemlig bortimot håpløst å få tak i billetter til finalen. Hvert lag fikk bare 16.600 billetter, og 80 prosent av disse billettene kostet mellom 1.500 og 5.000 kroner. Samtidig fikk UEFA 23.500 billetter, og mange av disse ble videresolgt for opp mot 300.000 kroner.

Nå håper supportere i europeiske klubber på at UEFA skal ta grep.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]