UTFORDRINGER:  Brexit kan by på utfordringer for klubber i England når de skal ut på handel i Europa.

Frykter en «hard» Brexit

Klubber i Storbritannia frykter at immigrasjonsreglene i etterkant av Brexit vil bli strengere enn først antatt etter at Boris Johnson tok over som statsminister i Storbritannia.

Brexit har allerede skapt mange, sterke reaksjoner, også fra fotballens verden. Når Storbritannia skal forlate EU, vil det føre til at klubber ikke lenger kan hente spillere fra EU-land uten å bekymre seg for å måtte skaffe en arbeidstillatelse, på grunn av reglene om fri flyt av varer, tjenester, kapital og personer på tvers av landegrensene i EU og EØS-land.

The Times skriver at det under Theresa May sin regjering var inngått en avtale mellom regjeringen og klubber i England og fotballforbundet, der regjeringen kunne fortsette å tilby såkalte «High-Value Tier 1 Migrant Visas» til ledende spillere fra EU, selv etter at landet har forlatt unionen.

Men ifølge the Times skal ikke en slik avtale ha blitt inngått med den nye statsministeren Boris Johnson.

Kan få store konsekvenser

Et «High Value Tier 1 Migran Visum», også referert til som Tier 1 visum, er et visum som gir automatisk immigrasjons-rettigheter til individer som er verdifulle eller som innehar et «eksepsjonelt talent». Altså, personer som er dominerende innenfor sitt område, om det er sport, kunst eller vitenskap, vil få innvilget en arbeidstillatelse i Storbritannia.

Slike visum vil bli mye viktigere etter at Storbritannia har forlatt EU, ettersom personer fra land innenfor den europeiske unionen, og EØS-avtalen, også vil trenge et slikt visum. Og dette kan komme til å påvirke fotballklubber i England stort.

«Undersøkelser fra Harvard Univerity viser at fra 1992 til 2018 ville 591 av de 1.022 spillerne som ble registrert av Premier League-klubber, med pass fra EU-land, ikke fått innvilget en arbeidstillatelse,» skriver the Times. Dette betyr at nesten 6 av 10 spillere som har kommet fra EU-land siden Premier League-æraen startet ikke ville fått komme til ligaen.

The Times skriver videre at reglene som kan komme til Storbritannia etter Brexit ville sørget for at spillere som Riyad Mahrez og N’Golo Kanté ikke ville blitt innvilget en arbeidstillatelse i Storbritannia, og aldri fått være med på å prege ligaen på den måten de har gjort det.

IKKE I PL:  Dersom Storbritannia ikke hadde vært en del av EU ville sannsynligvis ikke spillere som N'Golo Kanté fått arbeidstillatelse i England.

Jobber for å finne en avtale

Det skrives også at FA jobber sammen med Premier League og English Football League for å lage en modell som de kan bruke etter at Storbritannia har forlatt unionen, og som de kan legge frem for regjeringen. Foreløpig har de ikke kommet til enighet rundt nummeret på hjemlige spillere som skal være et krav for hver kamp-tropp.

Det kan med andre ord fort komme et tak på hvor mange ikke-britiske spillere klubber i England kan ha i sine kamp-tropper, sammen med nye regler for arbeidstillatelse.

«Alle de tre organisasjonene er enige om viktigheten av Tier 1 visum, og ønsker forsikringer fra rejgeringen om at de vil fortsette å bruke slike. De frykter at regjeringens høyrevridde agenda kan gjøre dette mindre trolig, ettersom de ønsker å beskytte de britiske arbeiderne,» skriver The Times.

Hvilke konsekvenser som kommer til å følge med Brexit er med andre ord fortsatt langt fra kjente. Men én ting som er sikkert er at britiske klubber ikke lenger kan signere spillere som er under 18 år fra EU-land.

Del
Siste Til vår nyhetsoversikt
17.08.2019 kl 20:25

– Jeg var imponert over hvor gode vi var

Jürgen Klopp var veldig fornøyd med prestasjonen på St. Mary’s.

+
17.08.2019 kl 18:35

VAR-drama da Manchester City avga poeng på hjemmebane

Liverpool overnatter på tabelltoppen, og blir der minst frem til mandag kl. 23.00.

+
17.08.2019 kl 17:28

– Forsvaret må ta sin del av skylden for tabben

Jürgen Klopp sine tanker etter seieren på St. Mary’s.

+
17.08.2019 kl 16:18

Mané var banens klart beste spiller da Liverpool kom fra St. Mary's med tre poeng

Vår spillerbørs etter 2-1 seieren på St. Mary's.

+