Supportergruppenes seks punkter for forbedring til UEFA

Europacupfinalistenes supportergrupper vil sikre at det blir gjort bedre valg når de neste finalene skal arrangeres.

28. aug 2019 kl 17.02 Arild Skjæveland

I 2019 var det fire lag engelske lag i europacupfinalene. Chelsea og Arsenal spilte Europa League-finale i Baku, mens Liverpool og Tottenham møttes i Champions League-finalen i Madrid.

Supportere av de fire lagene hadde en rekke problemer der finalene ble holdt. For Liverpool og Tottenhams del handlet det i hovedsak om svindyre hotellrom, en lav tilskuerkapasitet - mens det at Europa League-finalen ble spilt i Aserbajdsjan gjorde det svært problematisk og dyrt å komme seg til for de to andre London-klubbene.

I tillegg gjorde politisk uenighet mellom Armenia og Aserbajdsjan at Arsenal-spiller Henrikh Mkhitaryan måtte bli igjen i London mens laget hans spilte finale.

Seks punkter til UEFA

Nå har supportergruppene Arsenal Supporters Trust, Chelsea Supporters Trust, Tottenham Hotspur Supporters’ Trust og Spirit of Shankly gått sammen og sendt en liste på seks punkter for at en skal kunne ha en bedre opplevelse av en europacupfinale i fremtiden.

1. Billettfordeling: 80 prosent av billettene bør bli gjort tilgjengelig for de to finalistene. De siste 20 prosentene kan gå til sponsorer, fotballfamilien, aktører og et lite åpent salg.

2. Kapasitet: Bare stadioner med stor kapasitet bør velges for å sikre at flest mulig billetter blir tilgjengelig. Forslag om minst 60.000 for Europa League-finalen, og minst 75.000 for Champions League-finalen.

3. Pris: Billettpriser for finalen bør være rettferdig og overkommelig. Det bør være en spredning i priser for å gi supporterne valgmuligheter.

4. Tilgjengelighet: Finalearenaen må ha høyest standard og være tilgjengelig for mennesker med funksjonshemming - i tillegg til reise til stadion. Det bør være nok mat, drikke og toalettfasiliteter, og kun stadioner som ikke har blitt klaget inn til UEFA for behandling av supportere de siste 24 månedene før finalen.

5. Infrastruktur: Stedet finalebanen ligger på må være i en by med strålende transportforbindelser, og kapasitet til å ta imot ekstra charterfly, og ideelt sett gode togforbindelser til byer og flyplasser i nærheten. Det må også være tilstrekkelig med overnattingstilbud som kan ta imot store mengder tilreisende.

6. Likestilling: Arrangørlandet må overholde en menneskerettighets- og likestillingspolitikk som sikrer at det ikke er diskriminering, eller at en kan bli nektet innreise for noen spiller eller supporter som vil reise til finalen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]